Így készítsd fel gyermeked a kölyökkutya érkezésére

Így készítsd fel gyermeked a kölyökkutya érkezésére

Ezt a cikket olvasva nagy valószínűséggel átélted már azt a pillanatot, amikor gyermeked nagy, csillogó szemekkel állt előtted, és bejelentette, hogy mennyire szeretne egy tüneményes kutyust. Természetesen Te, mint leendő felelős gazdi, a felmerülő feladatok teljes tárházára kíváncsi vagy. Ezért bemutatjuk az összeszoktatás legfontosabb pontjait.

Egy 5 év feletti gyermek, kutyára való felkészítése viszonylag egyszerűnek mondható. Tisztában van azzal, hogy az életben vannak szabályok, amelyeket nemcsak a kutyával kapcsolatban, hanem általában az életben is be kell tartani. Ilyen például az úttesten való átkelés, vagy akár a kerékpározással együtt járó szabályok.

Ha ezeket nyugodt körülmények között átbeszélitek, és elmondod miért olyan fontos ezek betartása, akkor az egyrészt egy nagyszerű kapcsolat kezdetét jelentheti, másrészt kiegyensúlyozott életet biztosít a kutyának. (A kutyagondozás oktatásáról gyermekeknek - bővebben itt olvashatsz)

A cél minden esetben az, hogy az esetlegesen felmerülő veszélyes helyzeteket, baleseteket elkerülhessük.

Sajnos sokszor hallani elrettentő történeteket. A televízióban számos rémhír hallható arról, amikor kutya sebesít meg gyermeket. De ne feledjük! Mindez egy felelős kutya-gazdi kapcsolatban nem történhet meg. Mindenkinek tisztában kell lenni a szabályokkal. A kölyökkutyának azzal, hogy a falkarangsorban (családban) ő áll a legalacsonyabb helyen, míg a gyermeknek ismernie kell azokat a szabályokat, amelyek nem zavarják meg a kis jövevényt. Csecsemőt és egészen kis gyereket sohase hagyjunk egyedül egy kutyával, mert az is előfordulhat, hogy az eb féltékenységből fogja megtámadni az apró emberpalántát.

 

 

 

 

 

Gyermekünknek megtanítandó szabályok

Ne engedd gyermekednek, hogy meghúzza a kutya szőrét vagy a farkát.

Soha ne bántalmazza.

Evés közben ne nyúljon, ne közelítsen hozzá, mert az élelem védelmezése közben a kutya odakaphat.

Kerülje a hirtelen mozdulatokat, és alvás közben ne simogassa meg. Félénk, kapkodó vagy hirtelen mozdulatokkal támadásra ingerelheti az állatot.

Sérülés vagy betegség esetén ne engedd közel a kutyához. Fájdalmas terület érintésével, a kutya megkaphatja.

A gyermek ne rohangáljon össze-vissza a kutya előtt, mert az erős vadászösztönnel rendelkező kutyáknál bekapcsolhatja a zsákmányszerző ösztönt.

Lehetőség szerint ne sikítson mellette, a hirtelen kiáltás a kutyából ijedtséget vagy akár agresszivitást is kiválthat. Tanítsuk meg arra is gyermekünket, hogy a kutyát szemből közelítse meg, adjon neki alkalmat arra, hogy megszagolhassa őt és csak ezt követően próbálja megsimogatni. Ez fokozottan áll arra az esetre ha idegen kutyával próbál gyerekünk barátkozni.

 

 

Hogyan bánjon az új családtaggal

A kutyát mindig szemből közelítse meg úgy, hogy jól látható legyen. Ha teheti, inkább szóljon neki időben, nevezze nevén, hogy hallja ő érkezik.

Kerülje a szemkontaktust.

Hagyja, hogy a kutya közelítsen hozzá a saját tempójában. Ha nem akar odamenni hozzá, fogadja el a kutya döntését.

Ismerkedés közben állj a kutya mellé, és ne vele szemben. Ez egy barátságos pozíció, amelyben a kutya biztonságban érzi magát.

Szeresse, de ne nyúzza szeretetével. Nem az a szeretet egy kutya számára, ha a nyakába borul, hanem az, ha nyugodtan simogatja, és közben beszél hozzá.

 

 

 

 

 

Tanácsok szülőknek

Vannak olyan feladatok, amelyekre nekünk szülőknek igen kényesen ügyelnünk kell.

Ha gyermekünk játék vagy séta közben esetleg elesne, először szóljunk rá a kutyára, hogy maradjon a helyén, majd csak ezek után segítsük fel gyermekünket a földről. Ugyanis a kutya félreértheti a helyzetet.

Fontos szabály, hogy gyermekünk és kutyánk ne egyszerre, egy időben és azonos helyen egyen. Ha a kutya gondol egyet, kikaphatja gyermekünk kezéből az ételt, és véletlen megsebesítheti.

Figyeljünk a kutya viselkedésére. Ha nyugtalanság jeleit tapasztaljuk, szakítsuk meg a játékot illetve minden közös tevékenységet. Ezek a jelek a következők: a kutya felkel, fel-alá járkál, behúzza a farkát, visszahúzódik, idegesen nyalogatja a szája szélét, morog vagy vicsorog.

A behúzott farok és a hátrahúzott fülek azt jelzik, hogy a kutya menekülne a helyzetből. Ha nem figyelünk a kutya  testbeszédére, hangjelzéseire akkor erősebb eszközökkel adhatja értésünkre, hogy hagyjuk őt végre békén.

Hasznos lehet felkeresni egy kutyaiskolát is, ahol gyermekünkkel együtt végignézhetünk egy-egy foglalkozást. Ott könnyebben átláthatja, hogyan ajánlott bánni egy kutyával. Miután a kutyakölyök az otthonunkba érkezett, a kötelező és ajánlott oltások után javasolt a kutyaovi megkezdése szigorúan a kis gazdival együtt.

 

Ha úgy gondoljuk, hogy kellően felkészültünk a kölyökkutya fogadására, a legfőbb szabályt soha ne feledjük!

(A kölyökkutya gondozásáról  - bővebben itt olvashatsz)

 

Kisgyermeked soha ne hagyd egyedül egy kutyával sem!

 

 

A cikket a Royal Canin támogatja

 

 

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.