Így készülj fel egy kölyökkutya érkezésére

Így készülj fel egy kölyökkutya érkezésére

Egy új családtag érkezése mindig izgalommal jár. Nemcsak te leszel a nagy napon feszültebb, de az új családtag is ideges lesz a változástól. Ezért segíts neki, hogy zökkenőmentesen megtörténhessen az új otthonba költözés.

Nemcsak neked okoz az új kisállat feszültséggel teli pillanatokat, hanem a kutyában is  okozhat szorongást, hiszen addigi élőhelyét elhagyja illetve az anyjától is el kell válnia.

Célunk, hogy segítsünk neked a szorongást okozó pillanatok csökkentésében, hiszen egy új életszakasz kezdődik mindkettőtök életében. Egy jól sikerült felkészülés téged megnyugtat, a kölyökkutyát pedig a nyugodtságod fogja nyugtatni. Tehát kulcsfontosságú mindkettőtök életében az érkezésére való szisztematikus felkészülés.

 

 

Hazaérkezés előtti teendőid

Már a nagy nap előtt készítsd el a fekhelyét, jelöld ki a lakásban azt a helyet, ahová biztonsági okból el tudod zárni. Ez egy olyan nyugodt helye legyen a lakásnak, ahová bármikor el tud bújni. Vedd figyelembe a lakás adottságait, és egy száraz, huzatmentes helyet jelölj ki számára. Lehetőleg ne zárd ki a család életéből, ne szeparáld el, de helye alkalmas legyen nyugodt pihenésre is.

Ha megvan a helye, biztosítsd a területet. Olyan ez, mintha egy kisgyermek érkezne az otthonodba, aki elől minden veszélyes dolgot el kell tenned. Ez így van egy kölyökkutya érkezése esetén is. Nézd meg, hogy van-e mérgező növény a lakásodban. Ha van, akkor azokat tedd biztonságos magasságba. A tisztítószereket helyezed zárt helyre, és az elérhető elektromos vezetékeket is védd meg a rágástól az ún. vezetékvédő segítségével. Illetve a számodra fontos, de könnyen megrágható dolgokat helyezd számára elérhetetlen helyre.

A szükséges felszereléseket vásárold meg, és ne feledd el megkérdezni, hogy milyen eledellel táplálják.

A kölyökkutya hazahozatali ideje a 8. és 12. hét között ideális. Ebben az időszakban még elég fiatal ahhoz, hogy gyorsan megszokja gazdiját és új otthonát, de már elég érett, hogy anyjától és alomtársaitól elválasszuk.

Sokan csak a hazaszállítás napján szembesülnek azzal a problémával, hogy a kutyust haza szeretnék vinni, de nincs miben. Autóval való hazaszállítás esetén szállítóbox beszerzése ajánlott, amely segítségével csökkenteni tudjuk a balesetek kockázatát. Az útra vigyél magaddal törlőkendőt esetleg egy régi törölközőt, illetve vizet, ha a kölyök az utazást nehezebben viselné.

 

 

 

 

 

Hazahozatal

Amikor végre elérkezik a nagy nap, akkor sem szabad elveszíteni a fejed. A kölyökkutya átvételekor meg kell kapnod a törzskönyvét (ha törzskönyves), az oltási könyvét, amelyben fel vannak tüntetve az addig kapott oltásai és féreghajtási kezelései, illetve a mikrochipezés ténye annak száma esetleges egyéb orvosi kezelések eredménye.

A tenyésztőt kérdezd ki a kölyökkutya eddigi életéről, szokásairól, táplálékáról. Jó ha a tenyésztő tud adni egy keveset az eddig etetett tápjából és így fokozatosan tudod átszoktatni az eleségváltásra, amennyiben szükséges az. Amennyiben előre leegyeztetted a kölyök eledelét, és van otthon belőle, akkor nem kell kérned a tenyésztőtől. Azonban ha erre korábban nem került sor, akkor mindenképp kérj egy öt-hét napra elegendő mennyiséget. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy fokozatosan szoktasd az új eledelhez vagy beszerezd azt a fajtát, amelyet a tenyésztő ajánl. Az új eledelre szoktatással csak óvatosan! Ha hirtelen változtatod meg a megszokott eleségét, az súlyos hasmenéssel járhat. A kölyköt ne tedd ki ennek! Ezért ha eledelváltás mellett döntesz, akkor az átállás fokozatosan történjen, lehetőleg 5 napos átmenettel és ügyelj a megfelelő táplálás kialakítására.


Tudnod kell, mit szeret, mitől fél és mi az, ami könnyen leköti a figyelmét. Egy jó tenyésztő magától fogja ezeket az információkat átadni, hiszen a kölyköket ő ismeri a legjobban.

A kennel tulajdonosától kérj egy darabot abból a textíliából, takaróból amely az alomban alattuk volt. Ez a megszokott illat megnyugtatja őt, ha magaddal viszed, és segít csillapítani az elválás utáni órákat.

 

 

Otthon

Az érkezés idejére ajánlott szabadságot kivenned, hogy össze tudjatok szokni, megismerjétek egymást és megnyugodhasson, valamint elkezdjétek a napirend beállítását és a szobatisztaságra szoktatást.

Amikor hazaérkeztek, engedd be a lakásba a kölyökkutyát és engedd neki, hogy szabadon felfedezhesse új otthonát. Kissé zavartan viselkedhet, de ez természetes reakció, hiszen teljesen új szagokkal kell neki megismerkednie. Hagyj neki időt, hogy saját tempójában fedezze fel új otthonát. Maradj a közelében, hogy érezze, te leszel az új társa.

Kínáld meg táplálékkal és vízzel. Ezzel tudni fogja, hogy megbízhat benned és tőled várhat gondoskodást.

Ne erőltesd a simogatást, barátkozást, ha elhúzódik.Keresni fogja a testi kontaktust, csak hagyj neki időt. Ez akár 1-2 órába is telhet.

A névválasztás minél előbb történjen meg. Hasznos, ha már a hazahozatal napján megismerkedhet a nevével.

Mutasd meg a kölyökkutyának, hogy hová végezheti el a dolgát. Ez az első lépés a szobatisztaságra szoktatásban.

 

 

 

 

Az első éjszaka

Készülj fel rá lelkileg, hogy a kölyök első éjszakái nehezek lesznek. Valószínűleg nyüszíteni fog. A sírás elkerülhetetlen, hiszen egyedül maradt, nincs mellette az anyja

Fontos szabály, hogy soha ne csitítsd!

Este a kutyaketrecet vagy szállító boxot helyezd az ágyad közelébe. Kapcsold le a villanyt nyugodtan és térj nyugovóra. Ha a kölyök érzi az illatod, meg fog nyugodni. Ha sírni, nyafogni kezd, tedd mellé a kezed, hogy megszagolhassa.

Ez a hozzád közeli alvás segít a kötődés minél előbbi kialakulásában és kevésbé érzi majd magát magányosnak.

Amint megszokta új otthonát, és az éjszakai alvások előtt már nem tapasztalsz nyüszögést, akkor a ketrecet fokozatosan távolíthatod az ágyadtól, egészen addig, ahová kijelölted az eredeti pihenőhelyét.

 

 

A cikket a Royal Canin támogatja

 

 

log
10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Így készítsd fel gyermeked a kölyökkutya érkezésére

  febr. 10, 2020

  Így készítsd fel gyermeked a kölyökkutya érkezésére

  Ezt a cikket olvasva nagy valószínűséggel átélted már azt a pillanatot, amikor gyermeked nagy, csillogó szemekkel állt előtted, és bejelentette, hogy mennyire szeretne egy tüneményes kutyust. Termé...

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.