Így szoktass össze egy cicát és egy kutyát

Így szoktass össze egy cicát és egy kutyát

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen jó lenne a kutyád mellé egy cicust is hazavinni, vagy fordítva? Esetleg egyszerre szeretnéd mindkettőt? Sajnos sokan félünk az összeszoktatástól, ezért számtalan gazdi csak egy kisállatot választ, hogy elkerülje az esetleges problémákat.

A természetben a kutyák és macskák nem igazán vannak oda egymásért. Ennek legfőbb oka a kommunikációjukban rejlik, illetve életmódjuk sem egyezik, hiszen a farkasok falkában élnek, míg a macskák magányos vadászok. Ezért bemutatjuk a két állatfaj kommunikációjának legfőbb különbségeit, hogy az összeszoktatásukat megkönnyíthessük.

 

 

A testbeszéd szerepe

Ha nem megfelelően szocializált egy kutya vagy egy macska, akkor nem fogják egymás testbeszédét megérteni.

Amikor egy kutya a farkát csóválja az a szeretetét és egyfajta izgalmas várakozást fejezi ki, amelyet a cica az idegesség jeleként értelmezhet. Ha a macska a kutya mellett felemelt farokkal lazán sétálgat, az a kutya szemében a dominanciát jelképezi. Ilyen példa lehet még a cicák dorombolása. Ha egy kutya nem találkozott még doromboló macskával, akkor ő félreértelmezheti a mondanivalóját, és morgásként foghatja fel. Ezzel máris megvan az ellentét a két állat között.

Tehát a kutyák és a macskák különböző testbeszédet alkalmaznak, de mindez egy szoktatási folyamattal mindkettejük számára érthetővé válik. A lényeg a nyugalom, a rászánt idő és sok-sok türelem.

 

 

Mely életkorban a legideálisabb a szoktatás?

Állatorvosok szerint a legideálisabb, ha a két állat együtt nő fel. Ha ez már nem lehetséges, akkor a második mindenképp kölyökkorban kerüljön a gazdihoz. Azonban vannak, akik azt vallják, hogy egy jól szocializált, idősebb kutya cicához szoktatása, soha nem jelenthet problémát.

Kölykök esetén talán azért a legegyszerűbb az egymáshoz szoktatás, mert bennük még nem rögzülhetett rossz élmény a másik fajjal szemben.

 

 

Az összeszoktatás szabályai

Mint általában minden új dolognál az életben, itt is vannak szabályok. Ha ezeket jól alkalmazod, akkor egyrészt felgyorsíthatod az összeszoktatás folyamatát másrészt megkönnyítheted mindannyiótok életét.

A legnagyobb feladat szoktatáskor a kutyáé lesz, hiszen ő egy falkához szokott állat, aki képes és tud is alkalmazkodni az új élőlényhez. Ezért neki kiemelten fontos szerep jut az új kapcsolat kialakításában.

Mielőtt elkezdenéd az összeszoktatást, azért azzal legyél tisztában, hogy nem mindig egyszerű feladat, hiszen függ az állatok természetétől és az életkorától is. Azonban ha jól felépíted az összeszoktatási folyamatot és következetesen végigmentek a szoktatási folyamaton, akkor problémamentesen élhettek együtt egy fedél alatt mindannyian.

 

 

Készítsd fel az otthonod az új jövevény érkezésére

Akár macska, akár kutya érkezik az otthonodba, egy szobát rendezz be a fogadására. Az csak az övé legyen, oda ne mehessen be a másik állat.

A cicának kaparófa, bújó és alomtálca mindenképp kerüljön be a külön lakhelyére. Kutya esetén egy fekhelyet és egy játékot készíts elő. A kutya eledele tartósan nem etethető a macskával és fordítva sem egészséges. Etessük őket lehetőleg elkülönítve a saját fajuknak megfelelő táppal!

 

 

 

 

Szagok és ingerek bevezetése

Ha teheted a másik állat hangját napi szinten játszd le neki. Kutyás vagy cicás hanganyagokkal teli CD vagy videó lejátszása javasolt, egyre erősödő hanghatással.

Az új kisállat illatával átitatott ruhadarabot tedd az etetőtáljához hogy kellemes érzéssel kösse össze az új állat illatát. A fekvőhelyük takaróit is kicserélheted, így a szaguk nem lesz idegen egymásnak.

 

 

A két állat akkor találkozzon, ha mindkettő otthon érzi magát, és nyugalmi helyzetben van.

 

 

Első találkozás

A cél, hogy a macska ne féljen a kutyától, a kutya pedig ne zsákmányként tekintsen rá.

Az első találkozást úgy szervezd, hogy legyen valaki a közeledben, aki ismeri mindkét állatot, és tud neked segíteni az ismerkedésben.

Mielőtt találkoznának, mindkettőt fáraszd le. Játszatok egy nagyot és etesd meg őket. Ez egy kiegyensúlyozott nyugalmi állapotot tud teremteni.

Majd a kutyára tegyél pórázt. Nagy segítség lehet számodra, ugyanis ezzel vissza tudod tartani, ha támadólag lépne fel a cicával szemben.

Ültesd szembe őket, hagyd, hogy megszagolják egymást, és jutalomfalattal dicsérd és motiváld őket.

Ha stresszhelyzet lép fel, a cicának legyen módja elmenekülni. Menekülési útvonalat gondolatban jelölj ki számára, ha elege lenne a találkozásból.

Ha valamelyik állat nyugtalanul kezd viselkedni a találkozás során, akkor azt azonnal szakítsd meg, és folytasd másnap ugyan ezekkel a technikákkal.

 

A találkozókat mindennap ismételd meg. Ha jól viselik, akkor növelheted a találkozó időtartamát, és nyugalmukat ne felejtsd el megjutalmazni.

 

 

Meddig tarthat az összeszoktatás

Soha ne hagyd egyedül őket, amíg nem látod, hogy komfortosan érzik magukat egymás közelében.

Ne ijedj meg, ha néhány nap még nem hoz eredményt, ez a folyamat heteket, de akár több hónapot is igénybe vehet. A lényeg, hogy soha ne hagyd őket egyedül mindaddig, amíg kapcsolatuk szilárd alapokon nem nyugszik. Sajnos előfordulhat, hogy testileg ugyan nem bántják egymást, de lelkileg az egyik fél terrorizálja a másikat. Sokszor megfigyelhető ez a viselkedés a cicáknál...

Akár fél évre is szükséged lehet, hogy közvetlen felügyelet nélkül is magukra merd hagyni őket!

 

 

Mi történik, ha mégsem sikerül az összeszoktatás

Van olyan gazdi, aki bevállalja a hosszú szoktatási időt, végtelen türelemmel rendelkezik, azonban a két állatot mégsem sikerül összeszoktatni. Sajnos előfordulhat, hogy annyira különbözik a személyiségük, hogy egyszerűen lehetetlen az együttélés. Előfordulhat, hogy megjelenik a féltékenység is. Ez egy igen erős érzés, amelyet olykor nem lehet kiűzni valamely fél fejéből és ez örökös konfliktust generálhat.

Amennyiben úgy látod, hogy több havi türelmes és kitartó próbálkozásod ellenére sem sikerült az összeszoktatás, akkor sajnos más megoldást kell keresned. Ilyen esetekben segíthet egy erre szakosodott viselkedésterapeuta, aki rámutathat a hiányosságokra, illetve számodra megoldhatatlannak tűnő helyzetekre megoldást tud javasolni.

 

Sok türelmet és kitartást kívánunk az összeszoktatáshoz!

 

A cikket a Royal Canin támogatja

 

 

 

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Új cica érkezett a régi mellé, hogyan szoktassam őket össze?

  nov. 6, 2015

  Új cica érkezett a régi mellé, hogyan szoktassam őket össze?

  A lényeg a fokozatosságon alapul. Ne akarjunk mindent egyszerre, inkább szép sorjában szoktassuk kedvencünket az új környezethez és a többi állathoz.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.