Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Egy kölyökkutyus gazdijaként számtalan feladattal kell megbirkóznunk. Az egyik ilyen feladatunk kedvencünk szobatisztaságra nevelése.

Már az első naptól azt szeretnénk, hogy kutyánk szobatiszta legyen, azonban ezzel a kérdéskörrel foglalkoznunk kell. Következetes felkészülést igényel a gazdi részéről, illetve kitartást, miután hazavittük a kölyökkutyát.

 

Felkészülés legfőbb pontjai

Mielőtt hazaviszed, jelöld ki azt a helyet, ahová szeretnéd, hogy kedvenced elvégezze a dolgát. Olyan helyet válassz, amelyhez más kutyák nem tudnak hozzáférni, ugyanis nehezíti a kölyökkutyáknál az ürítés folyamatát, ha a dolgát egy felnőtt kutyák által megjelölt területen kell elvégeznie.

Ha nem lesz mindig lehetőséged arra, hogy bizonyos időközönként kividd, használhatsz egy megfelelő méretű ketrecet vagy keríts el a lakásban egy helyet, amelyet például gyerekráccsal is leválaszthatsz. A lényeg, hogy olyan hely legyen, ahová nem lesz baj, ha véletlen üríteni fog (pl. fürdőszoba, előszoba, esetleg konyha).

Ismerd meg a kutyák ürítési szokásait. Ezzel már érkezése előtt tudod, mire kell figyelned. Az ürítés folyamata abból áll, hogy a kutya feláll, körbekerüli a területet, ha bélsarat akar üríteni, felpúposítja a hátát, ha pedig vizelni akar, akkor leguggol vagy kissé behajlítja a lábait. A kankutyákra jellemző, egyik felemelt hátsó lábbal, tárgyakra történő vizeletürítési szokás csak később alakul ki.

Szerezz be kutyapelust, és meg lehet próbálni az odaszokatáshoz, hogy kezdetben oda helyezünk egy már a vizeletével átitatott anyagdarabot. Kaphatók már testre felhelyezhető pelenkák is, bár ennek használata lassítani fogja a szobatisztaság kialakulását

Legyen otthon ecet, vagy speciális szagtalanító spray hogy az esetleges balesetek szagát el tudd fedni. Ha nem szagtalanítod a területet, következő alkalommal is ugyan oda fogja elvégezni a dolgát.

 

 

Teendők, miután hazavitted a kölyökkutyát

A legfőbb feladatod egy napirend kialakítása, amely segít a kutyának a stressz megelőzésében, illetve neked abban, hogy elkerüljétek a balesetet.

A kutyapelenka használata is segíthet. Ha látod, kutyádnak pisilnie kell, de már nincs időd leérni vele, akkor tedd rá a kölyökkutyát hogy oda végezze el a dolgát. Miután megszokja, fokozatosan közelíts a pelenkával az ajtó felé. Ezzel jelzed, hogy az ürítés helye a szabadban lesz.

Az első pár napot szenteld annak, lehetőség szerint vegyél ki szabadságot, és ismerd meg kutyád ürítési szokásait. Ha ezt alaposan megfigyeled és ügyesen kihasználod, szerencsés esetben 1-3 hét alatt el lehet érni azt, hogy nagyjából teljesen szobatisztává váljon.

A megfelelő helyre történő sikeres ürítés esetén dicsérd meg. A pozitív motiváció gyorsítja a szobatisztaság kialakulását.

Sikeres ürítés esetén dícsérd meg. A pozitív motiváció gyorsítja a szobatisztaság kialakulását.

 

 

 

 

Rendszeresség

Egy jól felépített és betartott napirend rendkívül sokat segít a balesetek megelőzésében. Kulcsfontosságú, hogy azonos időpontokban etesd meg a kölyökkutyát. A táplálékot 15-20 percre tedd elé. Szokja meg, hogy nem egész nap eszik, hanem csakis a kijelölt időpontokban. Ne aggódj, ha marad élelem a tálban, akkor sem fog éhezni a következő etetésig.

A kölyköt etetés után célszerű kivinni a szabadba, mert általában fog akarni üríteni, valamint nyugovóra térés előtt kell kivinni.

Az, hogy kutyád ezen az időintervallumon belül mikor fog üríteni, az csak tőle függ, és neked kell kitapasztalnod.

Amikor kiviszed, mindig pórázon vezesd ki, hogy ne tudjon elszaladni, amig meg nem tanulja, hogy hívásra visszajöjjön. Ne szaladjon el tőled. Oda vidd, ahol az ürítést várod tőle.

 

 

Aranyszabály

Ha kutyád rossz helyre piszkított, de nem abban a pillanatban látod meg, amikor tette, akkor semmi esetre se szidd meg, nem fogja tudni, miért büntetted meg.

Ha előtted, abban a pillanatban történt a baleset, akkor szólj rá határozottan, hogy "nem szabad!". Tudnia kell, hogy az a viselkedés helytelen. Azonban soha ne kiabálj rá, mert megrémülhet.

A legfőbb feladatod az, hogy következetes legyél a nevelésben.Ezzel segíted a leginkább, hogy megértse a szándékod.

 

Felnőtt kutyák esetében általában elégséges, ha naponta háromszor adunk neki lehetőséget a vizelet- és bélsárürítésre. Ennek a célnak az eléréséhez azonban időt kell szánnod kedvencedre. Soha ne add fel, legyél következetes és nyugodt. Mindezek a biztos pozitív eredmény eléréséhez vezetnek.

 

A cikket a Royal Canin támogatja

 

 

 

 

 

log
10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Így készülj fel egy kölyökkutya érkezésére

  febr. 13, 2020

  Így készülj fel egy kölyökkutya érkezésére

  Egy új családtag érkezése mindig izgalommal jár. Nemcsak te leszel a nagy napon feszültebb, de az új családtag is ideges lesz a változástól. Ezért segíts neki, hogy zökkenőmentesen megtörténhessen ...

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.