Kutya vemhessége

Kutya vemhessége

A szukák megtermékenyülését követően a vemhesség általában eseménytelenül zajlik. A vemhességet kezdetben semmilyen egyértelmű tünet sem jelzi. Mivel a szukák nem ivarzanak folyamatosan, ezért az ivarzás elmaradása akkor is bekövetkezik, ha nem vemhesek.

 

A vemhesség élettani háttere

A petefészken fejlődő tüszők ivarzáskor fölrepednek és kiszabadul belőlük a petesejt, ez a peteleválás (ovuláció). A levált petesejtek vagy oocyták a petevezetőbe sodródva 24-72 óra alatt további érési folyamaton mennek keresztül, amíg elérik a megtermékenyüléshez (fertilizáció) szükséges állapotukat. Életképességük átlagosan 2-4 nap. A megtermékenyülés, valamint az első osztódások a petevezetőben mennek végbe, majd az embriók 32- ill. 64-sejtes szedercsíra (morula) stádiumban jutnak le a méhbe. A méh üregében az embriók tovább osztódva még néhány napig szabadon vándorolnak, mielőtt megtapadnak a méhfalon (beágyazódás). Ezután megkezdődik a magzatburkok és a placenta kialakulása, fejlődése. A magzati élet végén, az 50-55. nap körül indul meg a tüdő érése, ami azonban csak a születés után, a légzés megindulásával fejeződik be. Húsevőkben az anyai és magzati vérkeringés kevéssé különül el, mert a méhfal ereinek belső sejtrétege közvetlenül kapcsolódik a magzatburokhoz és emiatt a vemhesség idején számos gyógyszer, fertőzés szinte változatlanul jut át az anyából a magzatba. Elléskor a méhfalról leváló placenta következtében a "csupaszon" maradó erekből vér lép ki, ami a magzatvíz jellegzetes zöld (macskában sárgás) elszíneződését okozza.

A petefészken fölrepedt tüszők helyén sárgatestek fejlődnek, amelyek a vemhesség fenntartásban fontos szerepet játszó sárgatesthormont vagy progeszteront (P4) termelik. A P4 két ivarzás közti alapértéke 0.5-1 ng/ml, amely az ovuláció után rohamosan növekszik és 10-15 nappal később akár az 50-90 ng/ml csúcsértéket is elérheti. A sárgatest elégtelensége a 30. vemhességi nap előtt a P4 koncentráció csökkenéséhez és nem látható embriófelszívódáshoz, a 30. nap után vetéléshez vezet. A várható ellés előtt 10-15 nappal a P4 mennyisége fokozatosan kevesbedik, majd az ellést 36 – 48 órával megelőzően hirtelen 2 ng/ml-re csökken.

A szaporodásban jelentős szerepet játszó másik anyag a tüszőhormon vagy ösztrogén, amelynek magas szintje az ivarzás kezdetén okozza a tüzelés külső tüneteit. A tüszőrepedést követően azonban szintje lecsökken és a vemhesség végéig alacsony marad, és csak az ellést megelőzően emelkedik ismét, ezáltal előkészítve a szülőutat az ellésre, az emlőket a tejelválasztásra. A tejelválasztás megindulásáért közvetlenül egy másik hormon, a prolaktin felelős, amelynek koncentrációja a vemhesség második harmadától kezdve fokozatosan emelkedik és az ellést megelőzően kiváltja a tejelválasztást.

 

 

Vemhesség jelei

A vemhesség kezdeti szakaszában egyértelmű jeleket nem igazán tapasztalhatunk. Előfordulhat, hogy egy kissé megváltozik kutyánk viselkedése, csökkenhet az aktivitása, türelmetlenebbé válhat, de ezek alig észrevehetők jelek.

Általában a harmadik héttől kezd megnövekedni az étvágya, de még ez sem tekinthető megbízható jelnek. Idővel fokozatosan megduzzadnak a tejmirigyeik. A vemhesség közepén tiszta, nyúlós, tojásfehérjére emlékeztető váladék ürülhet a hüvelyből, ami ritkán feltűnő.

A szuka hasa csak az 5. héttől kezd növekedni, amelyet a kutya gazdája már észrevehet. Ugyanakkor az anyakutya ekkorra válik sérülékennyé. Ezért a 6. héttől abba kell hagyni a játékot a többi kutyával, és a megerőltető testmozgást is, de a vemhes szukáknak továbbra is szükségük van a rendszeres sétákra. A tejtermelés csak az ellés előtti napokban kezdődik el.

 

 

1. fotó:  Megtermékenyítés után a pete zigótává, tehát osztódó sejtek tömegévé változik.

2. fotó: A zigóta beékelődik a méhfalba, ahol a méhlepény révén az anyával összekapcsolt magzatok kifejlődnek. A szuka fokozatosan elnehezedik, az 5. vagy 6. héttől kezdve az emlő és az alhas duzzadni kezd. Az embrió tovább fejlődik: először a belső szervek alakulnak ki; a 35. nap táján már meg lehet különböztetni a fejet, a végtagokat és a nemi szerveket.

3. fotó: A fialás közeledtével az emlők megnagyobbodnak, olykor még tejet is eresztenek, az altest pedig tipikus körte alakot vesz föl. az 55. napon a szuka oldalán már kivehető a magzatok mozgása (3.). Az embrió tökéletesen kifejlődött

 

 

A vemhesség ideje

A pároztatott szuka vemhessége általában 58-65 napig tart.

 

 

8 hetes vemhesség

 

 

Vemhesség megállapítása

A szukák vemhességének megállapításának legegyszerűbb módja az állatorvosi vizsgálat. A magzatok a vemhesség alatt exponenciálisan fejlődnek, vagyis az első hetekben nagyon lassan, a vemhesség végén pedig gyorsan nőnek. A magzatokat körülvevő hólyagokat viszont általában a vemhesség 21. napjától a 32. napig biztosan ki lehet tapintani. A tapintásos vizsgálat a könnyen áttapintható, vagyis a nyugodt, kis- vagy közepes testű és nem elhízott szukákban adja a legmegbízhatóbb eredményt. 4 hetes korban már általában jól megbecsülhető vele még a születendő kölykök száma is, ezért is a szukák rutinszerű vizsgálatára ez a leginkább javasolható időpont. Ezt követően viszont a méh egyenletesen kitágul, ami a 35-38. naptól megnehezíti a vemhesség megállapítását. Végül a magzatok olyan nagyra nőnek, hogy már maguk is tapinthatókká válnak, de ekkorra már a szuka hasfala gyakran annyira feszes, hogy lehetetlen áttapintani a hasát.

Érdemes figyelembe venni, hogy a tapintásos vizsgálat a legegyszerűbb ugyan, de egyben a legkevésbé megbízható is. A vemhesség vizsgálatára alkalmasabbak a diagnosztikai ultrahang készülékek. Az első hetekben a mikroszkopikus méretű embriók ugyan ezekkel sem láthatók, de jó készülékkel, nyugodt szukán elvileg már a vemhesség 17. napjától biztosan kivehetők az embriókat körülvevő hólyagok. Az ilyenkor még gyakori téves negatív eredmények megelőzése érdekében ajánlott a vizsgálatot a 21. napra vagy későbbre halasztani. A 24. és a 30. nap között már a magzatok szívverése is látható, vagyis az eljárás alkalmas a magzati életjelenségek kimutatására is. A várható alomszámot azonban még a legrutinosabb vizsgálók is gyakran eltévesztik, aminek az oka abban áll, hogy számolás közben mozgatni kell a vizsgáló fejet, hogy valamennyi magzat láthatóvá váljon, ezért előfordulhat, hogy néhányat kihagynak, vagy kétszer is beleszámolnak.

A 42. napot követően a magzatok csontképződése már annyira előrehaladt, hogy a szuka vemhessége röntgenvizsgálattal is megállapítható. Ez nálunk nem terjedt el, bizonyára azért, mert sokan félnek tőle, pedig a vemhesség második felében készített röntgenfelvételek nem ártalmasak sem az anyára, sem pedig a magzatokra. Néhány fejlett állategészségüggyel rendelkező országban rutinszerűen megvizsgálják az anyákat a vemhességük 46. napjától. A kölykök koponyái ugyanis ekkor már jól láthatók és könnyen megszámolhatók, így pontosan megállapítható a várható alomszám, ami a fialás során komoly előnyt jelent.

A már felsoroltak mellett vérvizsgálattal is megállapítható a szukák vemhessége, mégpedig a legmegbízhatóbban a vemhesség 27. napjától a relaxin hormon vizsgálatával. Ezzel a módszerrel a nem vemhes, így az álvemhes kutyák is negatív eredményt adnak.

 

 

Vemhesség alatti betegségek

A vemhesség alatt számos egészségügyi probléma érheti a szukát és a vemhet is, ezért rendszeresen ellenőriztetni kell  állatorvossal. Még a problémamentes szukát is ajánlott 4 héttel a fedeztetés után megvizsgáltatni. Ilyenkor már könnyű a vemhesség megállapítása, diagnosztikai ultrahang készülékkel jól láthatók a magzati szívhangok, és a szuka is kevésbé érzékenyek, mint az 5. hetet követően.

Ha betegség gyanúja vetődik fel, akkor természetesen mielőbb állatorvoshoz kell fordulni. A paraziták elleni védekezést a vemhesség alatt is folytatni kell. Kaphatók olyan készítmények, amelyek biztonságosan használhatók a vemhes állatokon is. A bolhák és a szívférgek mellett a vándorló orsóféreg lárvák ellen is érdemes a vemhesség alatt védekezni, mert az utóbbi alvó lárváinak egy része ilyenkor aktiválódik és kerül át a kölykök szervezetébe. Ezt is beszélje meg az állatorvosával.

 

 

Vemhes Beagle

 

Vemhes szuka tartása

Az első hónapban csak egy kicsit különbözik a szokásostól: többet kell friss levegőre vinni, miután sok oxigénre van szüksége. Ezt célszerű sétáltatásokkal egybekapcsolni, annál is inkább, mert a szuka számára a több mozgás kifejezetten szükséges az izomzat erősödése és az anyagcsere növekedése érdekében. A vemhességnek ebben az időszakában még foglalkozhatunk a kutya kiképzésével, csak arra kell nagyon vigyázni, hogy a "munka" ne fárassza ki túlságosan az állatot.
 
A vemhesség alatt a szuka számára szükséges tápanyagok nemcsak szervezetének fenntartását szolgálják, hanem az embriók növekedését és fejlődését is.
A vemhesség második hónapjában a kutyát mentesítsük az esetleges kiképzés alól. Fölösleges fizikai megerőltetést és erős mozgásokat ne végezzen, ugyanakkor azt se tűrjük, hogy túl sokat heverjen és elhízzon.
 
A vemhesség első 10-12 napjában féregtelenítsük a kutyát, és szabadítsuk meg az esetleges külső parazitáktól is. A hosszú szőrű kutyák szőrzetét az ellés előtt szedjük rendbe, különösen a csecsek környékén, valamint a nemi szervek tájékán.
 
Féreghajtásra vagy bármely más kezelésre csak olyan készítmények alkalmazhatók, ahol a gyártó kifejezetten megengedi a vemhesség idején történő használatot. Korábbi ajánlásokkal ellentétben a vemhesség idején semmilyen védőoltás beadása nem javasolt, mivel a vakcinázás védő hatása elmarad a magzatelhalás és vetélés veszélye mellett. Vemhes állatoknál kizárólag elölt vírusos vakcinák alkalmazhatók, ezen termékek száma azonban igen szűk és rendszeresen oltott kutyáknál használatuk indokolatlan.

 

Felhasznált szakirodalom: univet.hu, mancsok.hu, arcanum.hu

Fotó: flicker.com

 

 

Kapcsolódó tartalmaink

 

log
9
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A macskák vemhessége

  máj. 27, 2017

  A macskák vemhessége

  A párosodást követő 15-18. naptól kellő gyakorlattal megállapítható a 15-20 mm átmérőjű méhampullák hasfalon át való kitapintásával.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.