Kutyák drót és szálkás szőrzete

Kutyák drót és szálkás szőrzete

A drótszőrű kutyák másféle szőrrel rendelkeznek mint a szálkásszőrű társaik? Rengetegen tesszük fel ezt a kérdést, hiszen a válasz nem egyértelmű. Szakemberek válaszait gyűjtöttük össze ebben a cikkben, hogy eloszlassuk a kétségeket.

A drótszőr és a szálkás szőr is durva tapintású fedőszőrből és puha aljszőrből áll. A két szőrtípus között annyi a különbség, hogy a szálkás szőr egyenes és puhább, míg a drótszőr egy velőállománnyal rendelkező koronaszőrzet, amely erős és göndörödő.

A szálkás szőrzet érési ideje fokozatos, míg a drótszőr egy időben érik be. Ennek köszönhető, hogy a drótszőrű kedvenceket szinte kopaszra is lehet trimmelni. Onnan tudhatjuk, hogy kedvencünk bundája úgymond megérett a trimmelésre, hogy szőre megvastagszik, durva tapintásúvá válik, általában fajtától függően, 3-6 havonta.

 

A drót és szálkás szőrű fajtákat javasolt kutyakozmetikában szakértő kezekre bízni.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

Javasolt ápolási időszak:

  • A szálkás szőrt 2 havonta javasolt trimmelni, hogy mindig maradjon egy kemény fedőszőr
  • A drótszőrű szőrszálakat 3-4 havonta javasolt trimmelni.

 

Az ilyen szőrzettel rendelkező kutyák szőrzetét csak igen indokolt esetben (idős kor, betegségek) szabad nyírni, mert a velőállomány megsérül, és többé nem lehet megtrimmelni az ebet. Ebbe a csoportba tartozik a drótszőrű magyar és német vizsla, a welsh terrier, az airdale terrier, a drótszőrű foxterrier, stb.

Azonban azzal, hogy négylábú barátunkat elvisszük a kozmetikushoz, azzal még nem ér véget a teendőink sora, ugyanis nem maradhat el az otthoni bundaápolás sem. Az elhanyagolt, csomós, koszos bunda bőrirritációt okozhat, a bőr nem tud lélegezni az összeállt szőr alatt, bepállhat, kisebesedhet, ezzel kellemetlenséget és fájdalmat okozva a kutyának. Ezért javasolt heti 1-2 alkalommal a bunda átkefélése, hogy a bundában maradt port eltávolítsuk.

Séták vagy vadászat során a drótos szőrbe könnyen beleragadhat a gaz, bogáncs, gyommag és ezek eltávolításához egy bontókefe vagy fémfésű is szükséges lehet.

Forrás: orszagosvizslaklub.hu, blog.petdream.hu, kutyakozmetikazuglo.hu

Fotó:flicker.com

log
10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Eszter - 2020. február 02. 18:41

    Üdvözlöm!
    Szálkásszőrű törpe tacskó otthoni szőrápolásához milyen fésűt és eszközöket ajánlana?

Ezeket olvastad már?

Állati kvíz

Tartás, gondozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.