Kutyasétáltatás szabályai

Kutyasétáltatás szabályai

Ez egy igen kényes kérdés, ezért fontos ezzel a témakörrel is foglalkoznunk. Sajnos sokan a mai napig nem foglalkoznak kötelezettségeikkel, és bosszantják a helybéli lakosokat.

Ürülék összeszedése kutyánk után

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről, a közterületen való tartózkodással kapcsolatban így rendelkezik: II. fejezet (6). 19. A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.

Aki ezt megszegi, köztisztasági szabálysértést követ el. Ott is össze kell szedni, ahol senki nem látja, ott is ahol esetleg más szemetel, hisz mi magunk is bosszankodunk, ha más állat végtermékébe lépünk, szagolnunk kell, valamint gondolkodjunk felelősen! Ne adjunk utat a kórokozóknak! Védjük meg állatainkat, gyermekeinket.

Ezért minden alkalommal vigyük magunkkal azt a bizonyos „kakis zacskót”, és ne sajnáljuk azt a mozdulatsort, amivel felszedjük kedvencünk piszkát, és a legközelebbi kukába dobjuk, hisz mi is ezt várjuk el másoktól.

 

 

Más tulajdonának tiszteletben tartása

Figyeljünk mások tulajdonára, ne engedjük, hogy kutyáink más házát, tulajdonát megjelölje, foltot hagyjon. Ez egyrészt csúnya látvány, másrészt ösztönzi a többi ebet, hogy ő is ezt tegye.

 

 

 

 

Polgári törvénykönyv, önkormányzati rendelet, társasházak házirendje

A Polgári törvénykönyv is tartalmaz rendelkezéseket a felelős kutyatartás szabályaira, valamint lehetnek önkormányzati rendeletek, sőt, társasházak házirendje is szabhat normákat, amit az ott lakóknak be kell tartani.

Sokan nem tudják, hogy a póráz nélküli kutyasétáltatás szabálysértési bírsággal sújtható. Figyeljünk arra, hogy ahol éppen sétáltatják kedvencüket, nincs-e kihelyezve a kutya szabadon engedését tiltó tábla. Amennyiben nincs, abban az esetben is tisztában kell lenni azzal, hogy a kutya által okozott károkért az állattartó felel.

Legyen a kutyánk bármilyen jól nevelt, belterület közterületén (kivéve pl. kutyafuttató) kutyát csak pórázon lehet vezetni, valamint közterületen kutyát csak olyan személy vezethet, aki képes irányítani. Ennek be nem tartása büntetést vonhat maga után.

 

 

Oltási könyv legyen nálad

A veszettség elleni védekezés miatt az oltási könyvet mindig magaddal kellene vinned, hogy felmutathasd, ha a közterület-felügyelő kéri. Jó megoldás lehet az oltást igazoló, nyakörvre szerelhető lap.

 

 

Hám és nyakörv használatának szabályai

Olyan nyakörv vagy hám használható,amely a kutya testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. Figyelembe kell venni a kutya testalkatát és méreteit, és annak megfelelő nyakörvet, hámot válasszunk, az ne legyen túl vékony vagy túl vastag.

Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – kutyát csak pórázon lehet vezetni, valamint közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

E körben fontos megjegyezni, hogy legyen a kutyánk bármilyen jól nevelt és szófogadó, az állatvédelmi jogszabályok a póráz használatát közterületen kötelezővé teszik, melynek be nem tartása szankciót vonhat maga után.

 

 

 

 

 

Szájkosár használatára vonatkozó szabályok

A szájkosár használata nem kötelező, csak veszélyes ebnek nyilvánított állatnál, de ha tudjuk, hogy kutyánk egyes helyzetekben veszélyes lehet, vagy épp nem ismerjük eléggé a vezetett kutyát, mindig legyen szájkosár nálunk.

Törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag akkor kell alkalmazni, ha a kutya jellemzően agresszív magatartással rendelkezik.

 

 

Természetvédelmi területen sétáltatás szabályai

Természeti és védett természeti területen, vadászterületen nem szabad az ebet póráz nélkül elengedni, kóborolni hagyni, ezzel ellentétes magatartás szintén szabálysértésnek minősül.

 

Séták alkalmával hasznos, ha viszünk magunkkal jutalomfalat is, hiszen azzal sokkal könnyebb kedvencünket motiválni, mint az állandó kiabálással vagy esetleg a póráz rángatásával. A séta ideális esetben egy nagyszerű közös élmény kutyánkkal, amit mindkét fél élvez, és hazaérkezve alig várja a következőt. 

 

 

Kutyát a következő intézményekbe tilos bevinni

Az oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény területére, az ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe, az bölcsődébe, óvodába, iskolába, játszótérre, kivéve, ha az intézmény működtetője ehhez hozzájárul.

Vakvezető és más segítő kutya, korlátozás nélkül bevihető az összes intézménybe.

Plázákba, kivéve amely kutyabarát. Emellett a legtöbb településen érvényes egy általános szabálygyűjtemény, mely helyileg határozza meg a kutyák különböző intézményekből való kitiltását. 

 

Forrás: gyal.hu,nebih.hu

Fotó: flicker.com

 

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Judit - 2020. szeptember 15. 22:46

    Sziasztok! Arra esetleg van szabàl, hogy közterületen mettől meddig lehet kutyàt sétàltatni vagy hajnal 4-kor is lehet? 🙂

Ezeket olvastad már?

Állatvédelmi, állattartási szabályok és kötelezettségek

Állatvédelmi, állattartási szabályok és kötelezettségek

Az állatvédelmi jogszabály 1998. évi XXVIII. törvény módosítása 2013. január 1. lépett hatályba, melyben meghatározták a tartásra vonatkozó szabályokat illetve a veszélyes állatok tartásával kapcso...

Állati kvíz

Tartás, gondozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.