Kutyát szeretnék! Vajon nekem való?

Kutyát szeretnék! Vajon nekem való?

Ha szeretnél egy kis kedvencet az még nem jelenti azt, hogy valóban elkötelezett vagy a kutyatartás iránt, képes leszel arra, hogy napi szinten el tudd látni őt és napi életviteledbe beillesztve igazi társaddá váljon. Ezért a tudatos gazdi lét legfőbb pontja az, hogy mielőtt magadhoz veszel egy kutyát, higgadt fejjel megfontold, vajon neked való-e egy négylábú társ.

 

A vágyakozás mindig egy erős érzés. Azonban a napi feladatok és a vágyakozás között nagyon sok különbség van.

Ne feledd, ha egy kutyát választasz társnak, azt 10-15 évre kell tervezned. Vállalnod kell minden felmerülő költségét illetve egészségügyi problémáinak megoldását. Ha reggel felébredsz, el kell vinned sétálni, és ha esetleg fáradtan vagy későn érsz haza, ő akkor is kérni fogja a törődésed. Séta, játék, odafigyelés, élelem és szeretgetés. Ezt sohasem lehet
elfelejtened. Ő nem egy tárgy, hanem egy társ, a Te társad, amíg Ő él. Mindez természetesen a kölyökmacskákra is vonatkozik.

 

” Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél ”

 

A következő pontok segítenek abban, hogy felelős döntést hozhass. El kell gondolkodnod azon, hogy pontosan milyen kutyát szeretnél.

 

Kutyatarásod célja

Miért szeretnéd őt? Kedvencként akarod tartani, rendszeresen járnál vele sportolni esetleg házőrzésre is alkalmas legyen? Ha megvan a válasz, akkor szűkítsd a lehetőségeket.

 

 

Életkörülmények

Fontold meg milyen körülményeket tudsz biztosítani számára. Kertes házban vagy lakásban élsz.

Mindkét lehetőség esetén vannak megfelelő fajták. Ne aggódj, egy lakásban tartott kutya épp úgy lehet boldog, mint egy kertes házban élő eb. A lényeg csak annyi, hogy igényeinek megfelelő mennyiségű mozgást, helyet és törődést kapjon.

 

 

 

 

Mozgásigény

Gondold végig mennyi idővel rendelkezel, illetve milyen típus vagy. Imádsz mozogni, futni, kerékpározni vagy éppen inkább az az igazi sétálós típus vagy. Ez alapján indulj el, és szűkítsd tovább a keresési feltételeket.

Egy angol bulldog például kiváló lehet lakásban tartásra, imádja is, hiszen a szabadban való tartása nem igazán ajánlott. Kevés mozgásigénye miatt, egy nyugis gazdi kiváló társa lehet. Ezzel ellentétben egy vérbeli terrier tele van energiával, igazi energiabomba, akinek sok figyelem és mozgás szükséges.

 

Gyermek a családban

Van-e gyermek a családban? Ha van, mennyi idős? Ismerd meg az eddig kiválasztott fajták közül azokat, amelyek a gyermek korának megfelelően ajánlottak. Ha nincs, vagy még nincs de szeretnél 10-15 éven belül, akkor gondolkodj el azon, hogy az a fajta, amelyet választottál, beillik-e majd egy család életritmusába.

Az egyik közkedvelt családbarát s gyermekbarát fajta a Labrador retriever. Igazi társ, aki él-hal családjáért. De számos más fajta is alkalmas, sőt kifejezetten ajánlott családok számára.

 

 

A kutya kiválasztása

A legtöbb olyan ember, aki a kutyatartást fontolgatja, kölyökkutya beszerzéséről gondolkodik, de nem ez az egyetlen lehetőség. Bár egy kölyökkutya vásárlása/örökbefogadása izgalmas és kihívást jelentő feladat, érdemes számításba venni, hogy egy felnőtt kutya is rendkívül örömteli élmény lehet, emellett sok ember számára ez megfelelőbb lehetőség, amelyet nem feltétlenül vesznek fontolóra. A kölyökkutya tanítása sok időt és türelmet igényel. Ha eldöntötted, hogy szeretnél egy kutyát, több módon is beszerezheted. Felkereshetsz egy tenyésztőt vagy kilátogathatsz egy menhelyre.  Mindkettőnek megvannak az előnyei, a lefontosabb, hogy felelősségteljesen járjunk utána annak, hogy a kiválasztott kutya egészséges-e, etikusan nevelték-e, és tisztában van-e a szokásokkal. Ha tenyésztőnél választunk fajtatiszta kutyát, akkor többet megtudhatunk az adott kutyáról és származásáról, de fontos megjegyezni, hogy megbízható tenyésztőt válasszunk.

 

 

 

 

Kiadások

Egy kistestű kutya kevesebb táplálékot igényel, egy rövidszőrű fajta kevesebb szőrzetápolást, egy örökletes betegségektől mentes eb nagy valószínűséggel kevésbé lesz beteges.

Vannak rendszeres állatorvosi és egészségügyi kiadások, mint például az éves kötelező veszettség elleni oltás, és a többi javasolt oltás, rendszeres féregtelenítés, illetve nem feledkezhetünk meg a külső élősködők elleni védekezésről sem. Mindamellett jó minőségű eledellel javasolt táplálni, hogy egészségét hosszútávon is megőrizhesd. A kölyökkutya táplálási útmutató segít abban, hogy megismerjük az egyes életkori szakaszoknak megfelelő táplálási ajánlásokat az új családtag számára.

Vannak egyszeri kiadások, amelyeket a kölyökkutya érkezése előtt és után fizetsz. Ezek a segédeszközök, amelyek otthonná varázsolják azt a környezetet, ahová viszed. Szüksége lesz fekhelyre, játékokra, etető-, és itatótálra valamint egy házra, ha szabadban élő kutyaként szeretnéd tartani. Egy felelős gazdi ivartalaníttatja kedvencét, hogy megakadályozza a felesleges szaporulatot és kedvence életét meghosszabbítsa.

Mérlegeld, mekkora havi kiadást bír el a családi kassza, hogy ne érjenek meglepetések, és öröm legyen a kutyatartás minden pillanata.

Amennyiben leszűkítetted a lehetőségeket, és vállalni tudod a kiadások mellett a rendszeres törődést is, és felelősséget tudsz vállalni az érkező kedvencért, akkor az a kutya bizony szerencsés helyre kerül. Ne hezitálj válassz egy neked való kedvencet és legyetek nagyon boldogok vele.

 

 

A cikket a Royal Canin támogatja

 

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Így készülj fel egy kölyökkutya érkezésére

  febr. 13, 2020

  Így készülj fel egy kölyökkutya érkezésére

  Egy új családtag érkezése mindig izgalommal jár. Nemcsak te leszel a nagy napon feszültebb, de az új családtag is ideges lesz a változástól. Ezért segíts neki, hogy zökkenőmentesen megtörténhessen ...

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.