Kutyatartás költségei

Kutyatartás költségei

A felelős állattartás és a költségtudatosság jegyében az alábbiakban bemutatjuk azokat a felmerülő költségeket, amelyek egy kutya tartásával szorosan együtt járnak. Mindez segít abban, hogy felelős döntést hozhass, mielőtt egy kölyökkutyát otthonodba fogadsz és segít annak eldöntésében is, hogy milyen fajtát válassz.

Nagyon sokan csakis a vágyakozás érzésére hagyatkozva döntenek, és nem mérik fel a kedvencekkel járó fix illetve alkalmi költségeket. Ezért összegyűjtöttük mindazokat, amivel számolnod kell, mielőtt egy kis kedvencet magadhoz veszel.

Azért kell ezzel a kérdéskörrel is foglalkoznunk, mert sokan nem mérik fel előre, mekkora kiadással terhelik meg számlájukat egy kutya befogadásakor.

 

 

Kutya örökbefogadás vagy vásárlás

Az első nagyobb kiadás, a kutya megvásárlásának vagy örökbefogadásának a költsége lesz. Két lehetőséged van. Vagy egy menhelyi kutyust választasz vagy felkeresel egy tenyésztőt, és a nála fellelhető kölykök közül veszel magadhoz egy csöppséget.

Menhelyek esetén is van költség. Amennyiben örökbe szeretnél fogadni, akkor az örökbefogadási szerződés megkötése után ún. örökbefogadási adományt fizetsz. Átlagosan ez az összeg 15-20.000Ft. Persze itt is vannak kivételek. Vannak olyan menhelyek, akik nem fix összeget kérnek el egy kutyáért, hanem a gazdi akkora összeggel támogatja a menhelyet, amennyivel szeretné. Az örökbefogadásra váró kutyák minden esetben megkapják a koruknak megfelelő oltásokat, chip-el vannak ellátva és a szükséges féregtelenítési / parazitamentesítési protokollon is részt vettek.

Tenyésztő esetén nagyon fontos a megfelelő tenyésztő kiválasztása, aki korának megfelelő oltásokkal, chippel és parazita ellenes kezeléssel látja el a kutyát. Miután hozzád kerül, csupán annyi feladatod lesz, hogy az általad kiválasztott állatorvoshoz vidd, aki a nevedre írja az új családtagot, és folytatja a tenyésztőnél már megkezdett oltási programot valamint az egyéb szükséges kezeléseket (pl. féreghajtás, külső élősködők elleni védekezés stb.) és táplálási tanácsot is tud adni.

 

Ismerd meg a fajtát

Tudatosan ajánlott készülni a kutyus fogadására, így a következő dolgokra figyelj.

A kutya felnőttkori testmérete sok mindent befolyásol. Egyrészt a naponta szükséges eledel mennyiségét, illetve a fekhely és egyéb kellékek méretét, de befolyásolja az esetleges állatorvosi kezelésekhez szükséges gyógyszerek mennyiségének árát is.

Másrészt a szőrzetére, amely jelzi mekkora költségekkel fog járni a havi ápolása. Egy rövidszőrű kedvencet nem kell sem nyíratni sem trimmeltetni, elegendő hetente egyszer egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját. Míg egy hosszú szőrű kutyánál a nyírás vagy trimmelendőnél a trimmelés évente 3-4 alkalommal elengedhetetlen.

Harmadrészt rendkívül fontos ismernünk a kutya mozgásigényét. Vannak kifejezetten lusta, kis mozgásigényű fajták és vannak olyanok is, amelyeknek lételeme a mozgás. Tehát olyan kölyökkutyát válassz, amelynek a mozgásigényét képes vagy kielégíteni.

Fajtára jellemző betegségek. Erre kevesen gondolnak, de a későbbiek folyamán megjelenhetnek fajtára jellemző betegségek. Lehet az diszplázia például egy németjuhász esetén, rövid orrúaknál légzési nehézség, vagy kistestűek esetén patella ficam és még sorolhatnánk. Ez mindenképp befolyásolja a kutyával kapcsolatos havi költségek emelkedését vagy szinten tartását.

 

 

 

 

Egyszeri kiadások, mielőtt hazavinnéd

Mielőtt otthonodba vinnéd, fel kell készülni a fogadására. Lakásban tartott kutya esetén a napi életvitelhez elengedhetetlen egy kényelmes fekhely, valamint az etetéshez egy etető és egy itatótál szükséges. Ezeknek a felszerelési tárgyaknak az ára a gazda igényeitől függően nagyon különböző lehet, néhány száz vagy ezer forinttól akár 60-70 000 Ft-ig is terjedhet.

Kertben tartott kutya esetén egy méretének megfelelő kutyaház vásárlása szükséges, amely védi őt télen a hidegtől, nyáron pedig forróságtól.

Megmozgatásához hám és póráz vagy nyakörv és póráz ajánlott. Mindamellett higiéniai szempontból kutya ürülékgyűjtő zacskót sem szabad elfelejteni.

Boldogságához, vagy egyszerűen csak az idő eltöltéséhez szerezz be játékokat. Egy labda mindig nagy kedvenc, de lehet az akár egy sípoló csirke vagy egy kötélből készült rágóka is. Ha félsz attól, hogy amikor kutyádat egyedül hagyod, szeparációs szorongás alakulhat ki nála, akkor egy olyan játékot válassz, amely hosszabb időre leköti őt. Ilyenek például a játékba rejtett eledeles foglalkoztatók. A legolcsóbb játékok 500Ft-tól indulnak, de a legdrágábbak akár 15.000Ft-ba is kerülhetnek.

A megfelelő eledel kiválasztásánál nem érdemes a költségeken spórolni, hiszen a jó minőségű koszt etetése segít abban, hogy kuyánk minél hosszabb ideig éljen és minél egészségesebb maradjon.

 

 

Állatorvosi költségek

Chip beültetés. Minden kutyának kötelező a chipet beültetni, ez általában már a tenyésztőnél megtörténik. Ez egy egyszeri költség, amely ára területenként és rendelőnként változik. Érdemes szétnézni, ugyanis 4000-7000Ft körül mozog az ára.

Ivartalanítás, függ a kutya nemétől és testméretétől. A szukák ivartalanítása,   mivel az hasi műtétet jelent, drágább, illetve méretkategóriák is meg vannak határozva. Egy kistestű (10kg-ig) kan kutya ivartalanítása a legolcsóbb, amely átlagosan 10-13.000Ft, míg a legdrágább egy nagytestű szuka (40kg fölött) ivartalanítása, amely akár 60.000Ft is lehet.

Egy kölyökkutya oltási programjának betartása igen fontos, hogy a későbbi esetleges betegségektől megvédhessük kedvencünket. Egy kölyköt 8-12 hetes kor között ajánlott hazavinni. 12 hetesen egy kombinált ismétlő oltást ajánlott beadatni, melynek ára 9.000Ft körüli áron van, majd 14 hetesen egy veszettség elleni oltás következik (ára 5-6.000Ft). Ha ezeket letudtad, 6 hónaposan lesz a következő oltás.

Felnőtt kutya esetén évente egy kombinált és egy veszettség elleni oltás költségével kell számolnod. 11-13.000Ft

Féreghajtási költségeket sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A kölyköket már 2 hetes korban a tenyésztő elkezdi féregteleníteni, amely 8 hetes korig 2 hetente ajánlott, majd 8 hetes kortól, át lehet térni a 3-havonkénti féregtelenítésre. Felnőtt állatok esetében egy gondos gazdának érdemes 3 havonta féregteleníteni kedvencét. Ez kisgyermekes családoknál kiemelten fontos feladat. Ára 900-3.000Ft között mozog, mely függ a kiválasztott készítménytől.

 

 

 

 

Folyamatos költségek

Mielőtt hazavinnénk a kutyát, beszéljünk a tenyésztővel vagy a menhellyel, hogy ott milyen eledellel táplálták. Az első napokban mindenképp ugyan azzal javasolt etetni. Az átszoktatás optimális időtartama 5-7 nap. Ez az idő szükséges ahhoz, hogy szervezete hozzá tudjon szokni az új eledelhez és ne jelentkezzen nála hasmenés.

Folyamatos költségek közé tartoznak még a parazitaellenes szerek. Vannak, akik a spot-on készítményekre esküsznek (1-3000Ft /hónap), vannak akik bolha és kullancsirtó nyakörve vagy ezek kombinációira. Ezt érdemes kitapasztalnotok, nektek mi válik be.

 

Váratlan költségek

Ugyan úgy, mint az embereknél, egy kutyánál is felmerülhetnek váratlan költségek. Illetve tisztában kell lennünk egy esetleges állatorvosi beavatkozás árával is, amely akár 50-100.000Ft-ba is kerülhet. Egy komplikáltabb műtét azonban több százezer forintos költség is lehet. Létezik már kutyák részére is egészségügyi biztosítás, érdemes tájékozódni az egyes biztosítók feltételeiről.

 

Tehát, ha tudatos gazdi szeretnél lenni, akkor mindenképp javasoljuk, hogy bizonyosodj meg arról, hogy minden kiadást figyelembe vettél, hiszen így tudod biztosítani kedvencednek az egészséges, boldog és hosszú életet.

 

A cikket a Royal Canin támogatja

 

 

 

 

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Dr Hudák Rita - 2020. március 03. 9:46

    Igen, egyetértek. Készítettek egy kutatást amelyben a középátlag szerint egy kutya élete során kb 1,5 millió forintba kerül. Ezzel lehet kalkulálni és érdemes átgondolni, hogy valójában tudja vállalni a leendő tulajdonos. És mi a helyzet a ráfordított idővel?

Ezeket olvastad már?

Kiskutyák javasolt oltási programja

ápr. 9, 2014

Kiskutyák javasolt oltási programja

Megérkezett a várva várt kedvenc, így megérkeztek a teendők is, amelyeket el kell végeznünk ahhoz, hogy kutyusunk sokáig egészségben mellettünk maradhasson.

Állati kvíz

Tartás, gondozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.