Kutyatartók tévhitei - állatorvos válaszol

Kutyatartók tévhitei - állatorvos válaszol

Bár ma már rengeteg helyen publikálunk állatorvosi cikkeket, mégis meglepő módon maradtak olyan tévhitek a kutyások körében, amelyeket szeretnék az alábbi írásommal eloszlatni.

"Ha a kutyám először egy korcs kutyától szül kölyköket, akkor utána nem lehetnek fajtatiszta kölykei."

Természetesen nem igaz. Ha egy drága fajtatiszta kutyát életében először a legrondább keverék kutya fedezi be, akkor is szülhet a későbbiek során fajtatiszta kölyköket egy fajtatiszta apától. Gondoljon csak bele, ha egy hölgy első gyerekének néger az apja, ezután nem lehet a fehér hölgynek fehér gyereke?

"Először engedem a kutyámat szülni, csak utána vágatom ki."

Biológiai és állatorvosi szempontból nem szükséges, hogy az ivartalanítási műtétet megelőzze egy ellés. A kutya viselkedésében sem lesz különbség, ha egy szülés után vagy szülés nélkül ivartalanítjuk. Sőt egyes vélemények szerint a korai ivartalanítás (early spaying) számos előnnyel bír, pl. már öt éve sokat halottam erről a módszerről az Amerikai Egyesült Államokban, amikor a kisállatklinikán nap mint nap hallottam, hogyan beszélte rá az állatorvos a kutyatulajdonosokat erre a beavatkozásra. A módszer hívei szerint a szuka kutyát már négy hónapos kortól lehet ivartalanítani. Szerintük ugyanis az így ivartalanított kutyáknál kevesebb a tejmirigy-daganat, az állat jóval tovább marad játékos, a csontok növekedése időben elhúzódik és az állat várható életkora növekszik.

"Nem engedem kivenni a műtét során a petefészkeket, csak elkötni, mert ez kíméletesebb."

Rosszul járna, ugyanis az elkötés súlyosabb szövődményekkel jár, mint a petefészkek eltávolítása. A későbbiek során nagy eséllyel előfordulhat, hogy kutyáját petefészek-ciszta, -gyulladás vagy daganat miatt újra műteni kell. Arról nem is beszélve, hogy az elkötés nem akadályozza a tüzelést.

"Szegény kutyám álterhes, simogatom egy kicsit, majd elmúlik."

Ne tegye, ugyanis ha túl sokat törődik az álvemhes kutyával, a tünetek még erősödhetnek is.

"Nem kell féregirtót adni a kutyámnak doktor úr, rendszeresen adok neki fokhagymát."

A közhiedelemmel ellentétben a humán féregtelenítők, pl. a Vermox tabletta és a fokhagyma nem alkalmas kutyák féregtelenítésére. Ez a tévhit valószínűleg onnan ered, hogy a vámpírokat, rossz szellemeket, férgeket fokhagymával próbálták a középkorban elűzni. Megjegyzendő, hogy azokat a kutyákat is kell féreghajtani negyedévente, amelyeket nem visznek ki a szabadba, ugyanis cipőtalpon, ruhákon, egyéb ragályfogó tárgyakon az ellenálló féregpeték bevihetők a lakásba. Tanácsos lenne a félévenkénti bélsárvizsgálat elvégeztetése az állatorvosok által még azoknál a kutyáknál is, amelyek semmiféle rendellenességet nem mutatnak.

"Doktor úr! Ne adjon a kutyámnak egyéb oltást, csak a kötelezőt, öreg ez már."

Az egy évnél idősebb kutyákat is mindenképpen ajánlatos évente a fertőző betegségek ellen beoltatni (a tíz évnél idősebbeket is!), ugyanis a betegség elleni védő ellenanyagszint lecsökken, és az egy évnél régebben adott vakcina már nem vagy csak nagyon-nagyon csekély mértékben véd a betegség ellen. Még akkor is, ha kutyája állandóan csak lakásban tartózkodik, ugyanis léteznek nagyon ellenálló és ragályos kórokozók.

"Kivárom, amíg letelik az egy év kutyám oltásainak tekintetében, nehogy baja legyen."

Nem kell pontosan kivárni az egy évet, a ma használatos oltóanyagok ártalmatlanok, ezért kutyája nincs veszélynek kitéve, ha előbb kapja meg az ismétlő oltásokat.

"Ha szomjaztatják a kutyát, vagy ha nyers húst, illetve követ eszik, akkor veszett lesz."

A veszettséget vírus okozza, ami leggyakrabban harapással terjed.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

A hosszú ideig szomjaztatott kutya is viselkedhet veszett módon, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy kutyánk megveszett. A kőevés nem oka, hanem következménye lehet a veszettségnek, ugyanis a veszett, tudatzavaros állat lenyelhet ehetetlen tárgyakat. Ellentétben más vírusos betegségekkel, a veszettség ragályfogó anyagokkal (pl. nyers hús) nem terjed, mert a vírus nem olyan ellenálló.

"Nem etetem nyers hússal a kutyámat, mert vérengzőbb lesz."

Természetesen nincs összefüggés a viselkedés és az etetett étel között, egyes húsokat (pl. csirkefej, -nyak, -láb, -farhát) kaphat esetleg nyersen is kedvencünk, de a sertéshúst és a vadat feltétlenül főzzük meg.

"Nem kövér ez a kutya doktor úr, alig eszik.  Amikor meg olyan szépen kér enni, megszakad a szívem, ha nem adok neki."

Az elhízásra hajlamos nagy testű kutyák általában rövidebb ideig élnek, mint a kis testű, nem elhízott kutyák. Kutyáink életkorát számos külső tényező befolyásolja:

 • A természetellenes tartásmód,
 • a kevés mozgás,
 • a nem megfelelő táplálék,
 • a stressz,
 • stb. mind-mind egészségrontó tényező.

Az elhízás megrövidítheti a kutya életét, szívbetegséghez, májelégtelenséghez, cukorbetegséghez vezethet. Ha a kutya nagyon kövér, az alkalmazandó fogyókúrát mindenképpen beszéljük meg az állatorvossal. Az ízületgyulladás különböző formái nem kevés kutyának keserítik meg az életét.

Ezekre a betegségekre nincs igazán hatásos gyógymód, a fájdalmak esetleg modern állatgyógyászati fájdalomcsillapítókkal enyhíthetőek, az érintett ízületek mozgékonysága fokozható, a bicegés csökkenthető, a kutya szívesebben fog mozogni. Nagymértékben enyhíti a fájdalmakat, ha a kövér állatot fogyókúrára fogjuk, ezáltal csökken ugyanis az ízületekre nehezedő súly. A nagyon elhízott kutyáknál heti egy koplaló nap is beiktatható.

"Száraz a kutyám orra, biztos lázas."

Csak a 2 perces, digitális hőmérővel végbélben mért testhőmérséklet a mérvadó, nem az, hogy meleg a kutya vagy száraz az orra. Sok probléma, baleset is származott már abból, hogy az óvatlan gazda nagy adagban adott emberi lázcsillapítót lázasnak vélt társának.

"Ne nyomja ki a kutyám bűzmirigyét, mert akkor mindig baj lesz vele."

Amíg nincs olyan jel (bőrgyulladás, szőrhullás, a hátsó régió vakarása és nyalása, stb.), addig természetesen nem kell bántani a bűzmirigyeket. De ha szakszerűen végzik a bűzmirigy kiürítését, az nem okoz bajt.

"Már volt többször altatva a kutyám, ezért nem vállalom a műtétet."

A ma használatos altatószerek igen biztonságosak, nem terhelik meg a szervezetet, ezért a kutyákat életük során jó néhányszor lehet biztonságosan altatni. Persze a túl gyakori altatásnak, valamint öreg, beteg és elhízott állatok altatásának nagyobb a kockázata.

"A kutya rossz szokása, hogy elássa a csontot és megeszi az ürülékét."

A felesleges táplálék elásása a kutyáknál ősi ösztön. Ha azonban ez gyakran ismétlődik, csökkenteni kell az élelemadagot. Az ürülék pedig tartalmaz olyan anyagokat, amely a kutyák számára hasznosítható. Ez a viselkedés hívhatja fel a figyelmet pl. a kutyák rosthiányára.

"Vakaródzik a kutyám doktor úr, adjon valami bolhaellenes szert."

Ha egy kutya vakaródzik, annak számos oka lehet (pl. bűzmirigy gyulladása, bélférgesség, külső hallójárat gyulladás, allergia, különféle külső élősködők, gombák, stb.).

"Nyalja a sebét, hogy gyorsabban gyógyuljon."

A kutya szájában lévő nyál sok veszélyes sebfertőzést okozó baktériumot tartalmaz. Különösen káros, ha a gyógyuló műtéti seb nyalását nem akadályozzuk meg.

"A sajtetetés miatt a kutya elveszti szaglását."

A tévhiedelem valószínűleg azzal kapcsolatos, hogy finom szimatú nyomozókutyák szaglóteljesítményét valóban ronthatja átmenetileg a sajtetetés.

"A cukoretetés vakságot okoz."

A tévhiedelem alapja az, hogy a cukorbetegség bizonyos eseteiben a tünetek között a szemlencse elhomályosodhat (szürke hályog). A cukoretetés szükségtelen ugyan, de vakságot nem okoz.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Dr. Horváth Dávid

Dr. Horváth Dávid

Állatorvos Dr. Horváth Dávid Állatorvosi Rendelők

szakterületei: Viselkedés, Tartás, gondozás, Betegségek

Dr. Horváth Dávid további cikkei

10
Összesített értékelés
7 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

8 hozzászólás | Te mit gondolsz?

 • HORVÁTH Ingrid - 2020. március 13. 19:41

  Van egy idős kutyánk. Elhizott. 2 hónapon belül 2x volt altatva. A másodiknál epilepsziás rohamot kapott. Hál isten túlélte. Gyors volt mindenki. Főleg én mert láttam hogy nem vesz levegőt. Ilyenkor ketamint kapnak? Az jó lehet egy túlsúlyos kutyának?

 • Szalkai és Ildikó - 2019. december 13. 20:50

  Az én drágáim azt eszik amit főzök a kutyatápot mértékkel kapják néha.Figyelnem kell,mert Lulikám allergiás lett a baromfira.Nekik is ugyanúgy tálalom a táljukba,mintha nekünk készíteném,(persze a husit falatozva).A kutyakaját beszüntettem,mert többször hánytak tőle!

 • Xénia Hegedüs - 2019. december 12. 19:51

  A kutyatápok tele vannak ízfokozókkal, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal, színezőanyagokkal. Több kiló ürüléket takaríthatsz naponta, mert csak átmegy rajta... és persze, a kutyád mindenre allergiás is lesz... A szerencsétlen kutya kényszerből eszi meg ezt. Nem erre van berendezve az emésztő rendszere, de hű, de olcsó, meg ugye csak elé kell borítani! Te, egyébként kedves gazda, aki szuperprémium tápot adsz a kutyának (ami ugyanolyan hulladék, mint a lidlis táp, vagy a tescós... stb. csak drágább) mi lenne, ha minden nap minimum kétszer instant kínai zacskós levest ennél, egy kis konzerv löncshússal, természetesen a legolcsóbbat megvéve, és semmi mást...mondom...mindig! Jó étvágyat! Ja, és keresd az állatorvost, aki csak hogy megéljen, úgy ver át a hülyeségeivel, ahogy nem szégyelli!!! Pedig, neki is ezt tanították az egyetemen, hogy a kutya húsevő!!! Mint a farkas... tudod?

 • Angyal Tiborné - 2019. december 11. 20:30

  Jókat ír,egyet kivéve.Nincs korcs kutya!Keverék!

További kommentek betöltése

Ezeket olvastad már?

11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

Segítsünk kutyánknak, hogy hosszú életet éljen és kerüljük el a következő dolgokat!

Állati kvíz

Tartás, gondozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.