Macska etetése: kölyök, felnőtt és idős

Macska etetése: kölyök, felnőtt és idős

Nem mindegy, hogy milyen korú cicáról beszélünk. Macskánk szervezetének olyan eledelt kell választanunk, amely életkorának és egészségi állapotának megfelelő. A mennyiség és a rendszeresség sem mindegy, hogy egészségét sokáig fenntarthassuk.

Az étkezések rendszeressége

A cicák számára az az optimális, ha többször keveset esznek, nagyjából 5-6 órás időközönként. A napi 2-4 étkezés a szerencsés, az otthon ritmusához igazodva. A vadon élő cica és a te kedvenced között az a különbség, hogy utóbbi napirendje alapvetően a tiédhez igazodik.

Reggel, amikor mindenki felébred, az energiaszintje jellemzően az egekbe szökik. A munkából hazatérve ugyanez a helyzet: cicád energiaszintje ismét megemelkedik. A következő hullám lefekvés előtt érkezik. Valahányszor a rituáléknak köszönhetően megnő az energia mennyisége, jöhet a játék és a táplálkozás, a sok felhalmozott energia levezetése.

A táplálkozás idejének meghatározása az energiaszint szabályozásában is segít. Ha ismered az állat emésztési ciklusát, azt is tudod mikor kell ürítenie.

 

 

Mennyi eledelt adjunk a cicáknak?

Képtelenség lenne olyan útmutatást adni, amely minden állatnak egyformán megfelel. Bárki bármit mond ebben a témában, nem kell készpénznek venni. Persze nem árt ha utánaolvasol, de a legfontosabb, hogy megismerd, mit kedvel és mit szeret kevésbé a cicusod, illetve mennyit szeret enni, hogyan alakul a testtömege és mennyit mozog.

A cicáknak testtömegkilogrammonként nagyjából 55-75 kalóriára van szükségük naponta a létfenntartáshoz. Egy egér elfogyasztásával mintegy 30 kalóriához jutnak.

A szabadban élő macskák 8-10 egeret fognak el egy nap alatt, ám ez 20-30 kísérletből sikerül nekik. Ők más életritmust követnek, mint lakásban élő fajtársaik, keményebben meg kell dolgozniuk a betevő falatokért.

 

 

Táplálásnál a legfontosabb szempontok : a cicánk életkora, súlya, egészségi állapota, egyéb tényezők közül a vemhesség, betegség, túlsúly, válogatósság vagy húgykövesség.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

 

 

 

Mit egyen a macska?

Elsősorban szükségleteinek és életkorának megfelelő, jó minőségű macskatápot!

Kutyatápok a cicák helyes táplálására alkalmatlanok, mert nem tartalmaznak taurint, aminek bevitele a macskák számára létfontosságú. Manapság már sok gyártó számtalan terméke érhető el már hazánkban is. A legtöbb gyártó az ajánlott napi adagot is feltünteti a termék csomagolásán.

Érdemes kikérni szakember véleményét arról, milyen tápot ajánl adott helyzetben. Például az ivartalanított macskák aktivitása csökken, így hajlamosabbak az elhízásra; nekik vannak speciális, energiában szegényebb tápok. Hasonló a helyzet egy „szobalakó” cica esetében is.

Sok ivartalanított macskának, különösen kandúroknak okoz problémát a fokozott húgykő-képződés – nekik is gyártanak speciális diétás tápokat. Ezen ténnyel mindenképpen tisztában kell lenni ivartalanított macska etetésekor, és így a kellemetlen húgykövesség-problémával kisebb eséllyel szembesülünk!

 

 

Száraz vagy nedves eledel legyen?

Állatorvosok ajánlása szerint naponta egy-két alkalommal ajánlott nedves eledellel táplálni cicánkat (reggel és este, vagy csak este). Ennek oka, hogy kedvencünk szervezete számára folyadékot tartalmaz, illetve a fehérjén kívül ásványi anyagokban és rostban is gazdag.

A nedves eledel mellett a száraztápot egész nap elérhetővé tehetjük cicánknak. Ha megszokja, hogy bármikor ehet, akkor nem fogja magát túlenni.

Ezzel tudjuk biztosítani kedvencünk kiegyensúlyozott táplálását.

 

 

Tápváltás mikor és hogyan?

A cicák általában minden gond nélkül fogyasztják éveken át ugyanazt a jól kiválasztott, megfelelő minőségű és élvezeti értékű, a korcsoportjuk számára ajánlott táplálékot, de néha mégis szükséges változtatni.

Kölyökmacska tápról legkésőbb egy éves kor körül át kell térni egy felnőtt tápra, a felnőtt tápokról pedig 7-10 éves korban egy idős tápra, de olykor a táplálék elutasítása vagy más indok (pl. betegség) miatt kell tápot váltani.

A tápváltásnál rosszul viseli a hirtelen cserét, amely számos emésztő- és egyéb szervi (pl. húgyúti) megbetegedést, valamint étvágytalanságot okozhat. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a tápváltás nagyon lassú és fokozatos legyen, vagyis a cserét akkor kell elkezdeni, amikor még van egy hétre való mennyiség a leváltandó tápból, és ehhez fokozatosan egyre több újat keverve legalább 7-10 nap alatt szoktatható csak át gond nélkül át az új tápra a macska.

Ha így sem fogadja el az újat, lépjen vissza, és keverje tovább a régit az újjal. Némi étvágycsökkenés ne riassza vissza, de azt ne hagyja, hogy tartósan (napokig) ne egyen a macskája, mert attól megbetegedhet.

Ha a lassú átmenet ellenére sem fogadja el az új tápot a macska, akkor használjon ízjavítókat (pl. sertészsírt) a váltás előmozdítására vagy próbálkozzon mással.

 

 

 

 

Kölyök macska táplálása

A kölykök fő tápláléka életük első 6-7 hetében az anyatej. Amennyiben valamilyen oknál fogva a kölyök nem jut anyatejhez, annak helyettesítéséről macskatejpótlóval kell gondoskodni. A tehéntej eltérő összetétele miatt erre nem alkalmas, ugyanis zsír- és cukortartalma jóval alacsonyabb, mint a macskatejé.

Négy-öt hetes kortól fokozatosan kaphat a kölyök szilárd eleséget, az átmenet megkönnyítése érdekében kezdetben vízzel vagy tápszerrel elkeverve kínáljuk. Nagyon fontos, hogy az etetett táp típusa és napi adagja megfeleljen az életkorának.  A kölykök érzékeny emésztése miatt nem javasolt a tehéntej, felvágottak és asztali ételmaradékok, továbbá gyenge minőségű konzerves és alutasakos macskaeledelek etetése. Ezektől hasmenés alakul ki, ami egy kölyökállatnál a nagy folyadékveszteség miatt súlyos kiszáradáshoz vezethet. A macskákat már kölyökkorban tej helyett ívóvízhez szoktassuk hozzá, ugyanis a kor előrehaladtával emésztési képességeik változnak és később már sok macska nem tudja megemészteni a laktózt (tejcukrot).

A jó minőségű kölyök eledel optimális mennyiségben tartalmazza a növekedéshez szükséges tápanyagokat, továbbá támogatja a kismacskák még gyenge immunrendszerét. Ez azért különösen fontos, mert az elválasztás után (mikor az anyatejjel felvett ellenanyagok mennyisége csökken) a kölyök immunrendszere nagyon sérülékeny és ez fogékonnyá teszi a kisállatot a különböző fertőzésekre (pl. macskanátha).

A helyes kölyökkori táplálás egy a macskákra jellemző speciális táplálkozási szokás miatt is különösen fontos. Ugyanis a macskát fiatal korban annyira hozzá lehet szoktatni az egyoldalú tápláláshoz, hogy a későbbiekben még akkor sem lesz hajlandó a megszokottól eltérő eleséget fogyasztani, ha akár hosszú időn keresztül éheznie is kell. Ezért kölyök kortól fogva táplálékának zöme rágásra ösztönző jó minőségű száraz eledel legyen, házi koszttal vagy nedves eleséggel csak ritkán kínáljuk. Figyelembe kell azt is venni, hogy a rendszeres emberi táplálékhoz szoktatott macska minden esetben kéregetni fog, mikor gazdája evéshez vagy főzéshez készülődik, ami hosszú távon igen kellemetlenné válhat.

 

 

 

 

Felnőtt macska táplálása

A felnőtt eledelre az ivartalanításkor, vagy az állat 10-12 hónapos kora körül kell áttérni. Minden tápváltást fokozatosan kell végrehajtani, időt hagyva a bélflórának az új táphoz való alkalmazkodásra. A felnőtt kori táplálásnak is a kulcsa a kiegyensúlyozott összetétel, mely fényes szőrzetet, erős immunrendszert, vitalitást és normál testsúlyt biztosít.

A macska táplálását döntően befolyásoló tényező, hogy szoba kedvencről vagy kijáró vadászról van-e szó. A lakásban tartott macskák napi mozgása, így táplálékigénye is töredéke kijáró társaikéhoz képest. Ugyanakkor az unalom miatt gyakori pótcselekvésük a tisztálkodás. Ezek a macskák tehát elhízásra és az emésztőcsatornájukban képződő szőrlabdákra hajlamosak. Olyan táppal javasolt etetni őket, melynek energiatartalma mérsékelt, és hozzáadott speciális összetevők segítik a bélben felhalmozódott szőrök kiürülését. Velük ellentétben a kerti macskák mozgékonyabbak, ezért szervezetük több táplálékot igényel, különösen a téli, hideg hónapokban.

Másik fontos szempontja a táplálásnak, hogy kedvencünk ivartalanított-e. Nem ivartalanított macskáknak a párzási időszakban, illetve nőstényeknél a vemhesség és a szoptatás alatt különösen fokozott a tápanyag szükséglete. Ezzel szemben az ivartalanított kedvencek energia igénye alacsonyabb. Az elhízás elkerülése érdekében számukra egy csökkentett energiatartalmú, kifejezetten ivartalanított macskáknak készült eledel etetése javasolt. A súlykontrollon túl ezek a tápok megakadályozzák a húgykövek, húgyhomok képződését a húgyutakban, azáltal, hogy hígítják a vizeletet. Különösen a kandúr macskák válnak az ivartalanítást követően hajlamossá a húgyuti bántalmakra, ez a kockázat tovább nő lakásban tartott hímek esetében. A táp mellé minden esetben bizosítsunk kellő mennyiségű friss vizet.  

A macskák vízivási szokásai amúgy meglehetősen eltérőek, egyes macskák különböző anyagból (fémből, műanyagból, kerámiából) készült, valamint különböző méretű itatótálakból  (pl. kis tálka, lavór) szeretnek inni,  de egyesek a folyóvizet részesítik előnyben.

 

 

 

 

Az idős macska táplálása

A macskák várható élettartama átlagosan 14 év, de előfordul hogy a 16-20 éves kort is megélik. A helyes táplálás segít meghosszabbítani kedvencünk élettartamát és megőrizni egészségét. Hét-nyolc év felett a macska érett korúvá válik, függetlenül attól, hogy az öregedésnek bármely tünetét mutatja-e. Miként az egészségére ettől fogva jobban kell ügyelni rendszeres szűrővizsgálatokkal, ugyanúgy az étkezését is át kell alakítani.

Az idős korra jellemző, hogy az aktivitás csökken, ezáltal megváltozik a macskák tápanyag igénye. Kevesebb energiára, különös tekintettel kevesebb szénhidrátra van szüksége szervezetüknek. Ugyanakkor az összetevők nagyon jó minőségűek kell, hogy legyenek, mivel emésztésük nem olyan hatékony, mint fiatalabb társaiké. Külön figyelmet kell fordítani a csökkent foszfor bevitelre. Az idős macskák egyik leggyakoribb panasza ugyanis a vesebetegség, melynek fő kockázati tényezője a nagy mennyiségű foszfor és ásványi anyag bevitel. A macskák nagy százaléka szenved idős korában fogproblémáktól. Ezek a megbetegedések gyakran visszavethetik a macskák étvágyát, a rágás ekkor egyre nehezebb számukra. Szervezetük működését segíthetjük azokkal az idősödő macskák számára kifejlesztett tápokkal, melyek szerkezete puhább, vitamintartalma magasabb, foszfor tartalma alacsony. A korosodó macskák körében - bár kevesebb szó esik róla, mint kutyáknál- nagyon gyakoriak az ízületi panaszok, ezért idős korban a táplálék mellé kiegészítésképpen javasolt ízületvédő készítményeket adni, vagy olyan tápot választani, mely tartalmaz porcvédő összetevőket.

Bármilyen életkorú is macskánk, általánosságban elmondható, hogy kis gyomruk miatt a macskák naponta többször, kis adagokban szeretnek enni. Továbbá meglehetősen érzékenyek az etetés körülményeire. Ha a macska táplálkozik, nyugodt körülményeket igényel, szereti, ha mindig frissen kitett étellel és ivóvízzel kínálják, továbbá általában megköveteli etető-és itatóedénye tisztaságát. Egyszóval a macska etetése nemcsak táplálás, hanem ceremónia.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

Felhasznált szakirodalom: mancsok.hu, szegediallatorvos.hu, negylabupatika.hu

Fotó: flicker.com

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyánk helyes táplálása

  jan. 28, 2016

  Kutyánk helyes táplálása

  Az egészséges táplálás célja, a fajta normál testtömegének fenntartása és a testi igényeinek kielégítése.

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.