Szakszavak, amelyeket érdemes ismerünk: Trimmelés és nyírás

Szakszavak, amelyeket érdemes ismerünk: Trimmelés és nyírás

Sok kutyatartó számára nem teljesen világos, hogy mi is az a trimmelés. Sokan nem tudják, hogy mit válaszoljanak erre a kérdésre, amikor elviszik kedvencüket a kutyakozmetikushoz: „Trimmeljük, vagy nyírjuk a kutyust?”

Ennek a kérdésnek megválaszolása azért okoz sokak számára gondot, mert nem tudják, hogy mit jelent pontosan az, hogy trimmelés. Sok-sok kérdés merül fel ilyenkor a gazdikban, amiket vagy meg mernek kérdezni, vagy magukban tartanak, mert azt gondolják, hogy buta kérdéseket tennének fel, és emiatt esetleg tudatlannak tartja majd őt a kutyakozmetikus.

Most abban szeretnénk segíteni a gazdiknak, hogy tisztában legyenek a trimmelés fogalmával, és ne essenek zavarba, ha kutyafodrászuk felteszi a kérdést: „Trimmeljük vagy nyírjuk a kutyust?”

A Trimmelés jelentése

A „trimmelés” kifejezés a magyar nyelvben tépést jelent, míg az angol „trimming” kifejezés a nyírást. Angolul valójában a „stripping” jelenti a tépést. Maga a technika pontosan azt jelenti, hogy kiszedjük az aljszőröket, és a felső réteget (fedőszőröket) a megfelelő hosszra trimmeljük, tépjük.

 

A trimmelés két tevékenységből áll. Az egyik a szőrzetápolás, azaz az elhalt szőrök eltávolítása, a másik maga a tulajdonképpen trimmelés, azaz a szőrzet elegyengetése, helyreigazítása és trimmelőkéssel való rövidítése.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

Trimmelhető szőrtípusok

Airedale terrier

 

 • Drótos szőrtípus: először is az aljszőröket eltávolítjuk, majd a fedőszőrt rövidre trimmeljük. Ha az aljszőrt megfelelően eltávolítjuk, akkor a fedőszőrréteg nem áll majd el a kutyus testétől 2-3 hét elteltével sem, ahogyan nő a fedőszőr. A drótos szőr akkor érett meg a trimmeléshez, ha hullámos.

 Fajták: drótszőrű magyar vizsla, drótszőrű foxterrier, airedale terrier, welsh terrier, lakeland terrier

 

Jack russel terrier

 

 • Szálkás szőrtípus: kutyakozmetikai szempontból szinte teljesen megegyezik a drótos szőrtípussal – azzal a különbséggel, hogy itt a szőr akkor érett meg a trimmelésre, ha a kutyánk fedőszőre egyenes.

 Fajták: skót terrier, west highland white terrier, sealyham terrier, cairn terrier, norfolk és a norwich terrier,     brüsszeli    és a belga griffon, schnauzer (törpe, közép, óriás), ír farkaskutya, grand basset griffon vendéen, petit basset griffon vendéen, jack russell terrier, parson jack russell terrier, dandie dinmont terrier.

 

Angol springer spániel

 

 • Vegyes szőrtípus:az érett aljszőr és némi fedőszőr vedlése jellemző erre a típusra. Itt is az aljszőr eltávolításával kezdjük, majd az érett fedőszőrt rövidre tépjük.

 Fajták: angol cocker spániel, amerikai cocker, angol springer spániel, welsh springer spániel, clumber spániel, field spániel, sussexi spániel, angol szetter, gordon szetter, vörös ír szetter, vörös-fehér ír szetter, golden retriever.

 

Trimmeléshez használt eszközök: gumiujj, trimmelőkés, trimmelő kő, coat-king.

Ha a trimmelés mellett döntünk, akkor 2-3 havonta kell ellátogatni kutyakozmetikushoz kutyánkkal. A trimmelést mindig fürdés előtt végezzük. Fürdéskor száraz sampont használjunk, ne tegyünk rá kondicionálót, balzsamot, mert azzal csak lágyítjuk a szőrt. A trimmelésnél azzal is számolnunk kell, hogy lényegesen több időt vesz igénybe, mintha csak simán géppel és ollóval nyírnák le a kutyát – ezért a kozmetikusok általában magasabb díjat is kérnek a trimmelésért. Több feltétel együttes megléte szükséges ahhoz, hogy egy kutyus szőre könnyen és jól trimmelhető legyen; függ a kutyatartás módjától, kedvencünk életkorától és leginkább az örökölt genetikai adottságoktól.  Egy megfelelő minőségű, érett szőr trimmelése teljesen fájdalommentes.

Ha úgy döntünk, hogy kutyánkat sohasem szeretnénk kiállításra vinni, akkor dönthetünk a trimmelés helyett a nyírás mellett is – azt azonban tudnunk kell, hogy ha egyszer lenyírják a kedvencünk szőrét, akkor valószínűleg soha többet nem lehet trimmelni, mert a nyírástól felpuhul a kutyánk szőre.

Amennyiben hobbicélra tartunk kutyust, úgy a gazdi döntése, hogy melyik technikát választja kedvence számára.

Az első kozmetikázáskor mindenképp kérje ki a kutyakozmetikus véleményét, és ne féljen megkérdezni, mielőtt meghozza a döntést a trimmelés vagy a nyírás mellett.

 

Tanácsokért hívjon minket bizalommal:  Székely Zsolt, dogmopolite.hu

Fotó:dogsmonthly.co.uk

log
Szakértői cikk
Székely Zsolt

Székely Zsolt

Kutyakozmetikus Dogmopolite Kft.

szakterületei: Tartás, gondozás

Székely Zsolt további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Terrierek

  Terrierek

  Eredetileg kotorékban használt ebek; ennek a célnak csak megnyúlt testű, aránylag rövid lábú kutyák feleltek meg, mert csupán ezek tudták kiugrasztani, illetve megfogni a rókát, borzot, vidrát stb....

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.