Szakszavak, amelyeket érdemes ismerünk: Trimmelés és nyírás

Szakszavak, amelyeket érdemes ismerünk: Trimmelés és nyírás

Sok kutyatartó számára nem teljesen világos, hogy mi is az a trimmelés. Sokan nem tudják, hogy mit válaszoljanak erre a kérdésre, amikor elviszik kedvencüket a kutyakozmetikushoz: „Trimmeljük, vagy nyírjuk a kutyust?”

Ennek a kérdésnek megválaszolása azért okoz sokak számára gondot, mert nem tudják, hogy mit jelent pontosan az, hogy trimmelés. Sok-sok kérdés merül fel ilyenkor a gazdikban, amiket vagy meg mernek kérdezni, vagy magukban tartanak, mert azt gondolják, hogy buta kérdéseket tennének fel, és emiatt esetleg tudatlannak tartja majd őt a kutyakozmetikus.

Most abban szeretnénk segíteni a gazdiknak, hogy tisztában legyenek a trimmelés fogalmával, és ne essenek zavarba, ha kutyafodrászuk felteszi a kérdést: „Trimmeljük vagy nyírjuk a kutyust?”

A Trimmelés jelentése

A „trimmelés” kifejezés a magyar nyelvben tépést jelent, míg az angol „trimming” kifejezés a nyírást. Angolul valójában a „stripping” jelenti a tépést. Maga a technika pontosan azt jelenti, hogy kiszedjük az aljszőröket, és a felső réteget (fedőszőröket) a megfelelő hosszra trimmeljük, tépjük.

 

A trimmelés két tevékenységből áll. Az egyik a szőrzetápolás, azaz az elhalt szőrök eltávolítása, a másik maga a tulajdonképpen trimmelés, azaz a szőrzet elegyengetése, helyreigazítása és trimmelőkéssel való rövidítése.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

Trimmelhető szőrtípusok

Airedale terrier

 

 • Drótos szőrtípus: először is az aljszőröket eltávolítjuk, majd a fedőszőrt rövidre trimmeljük. Ha az aljszőrt megfelelően eltávolítjuk, akkor a fedőszőrréteg nem áll majd el a kutyus testétől 2-3 hét elteltével sem, ahogyan nő a fedőszőr. A drótos szőr akkor érett meg a trimmeléshez, ha hullámos.

 Fajták: drótszőrű magyar vizsla, drótszőrű foxterrier, airedale terrier, welsh terrier, lakeland terrier

 

Jack russel terrier

 

 • Szálkás szőrtípus: kutyakozmetikai szempontból szinte teljesen megegyezik a drótos szőrtípussal – azzal a különbséggel, hogy itt a szőr akkor érett meg a trimmelésre, ha a kutyánk fedőszőre egyenes.

 Fajták: skót terrier, west highland white terrier, sealyham terrier, cairn terrier, norfolk és a norwich terrier,     brüsszeli    és a belga griffon, schnauzer (törpe, közép, óriás), ír farkaskutya, grand basset griffon vendéen, petit basset griffon vendéen, jack russell terrier, parson jack russell terrier, dandie dinmont terrier.

 

Angol springer spániel

 

 • Vegyes szőrtípus:az érett aljszőr és némi fedőszőr vedlése jellemző erre a típusra. Itt is az aljszőr eltávolításával kezdjük, majd az érett fedőszőrt rövidre tépjük.

 Fajták: angol cocker spániel, amerikai cocker, angol springer spániel, welsh springer spániel, clumber spániel, field spániel, sussexi spániel, angol szetter, gordon szetter, vörös ír szetter, vörös-fehér ír szetter, golden retriever.

 

Trimmeléshez használt eszközök: gumiujj, trimmelőkés, trimmelő kő, coat-king.

Ha a trimmelés mellett döntünk, akkor 2-3 havonta kell ellátogatni kutyakozmetikushoz kutyánkkal. A trimmelést mindig fürdés előtt végezzük. Fürdéskor száraz sampont használjunk, ne tegyünk rá kondicionálót, balzsamot, mert azzal csak lágyítjuk a szőrt. A trimmelésnél azzal is számolnunk kell, hogy lényegesen több időt vesz igénybe, mintha csak simán géppel és ollóval nyírnák le a kutyát – ezért a kozmetikusok általában magasabb díjat is kérnek a trimmelésért. Több feltétel együttes megléte szükséges ahhoz, hogy egy kutyus szőre könnyen és jól trimmelhető legyen; függ a kutyatartás módjától, kedvencünk életkorától és leginkább az örökölt genetikai adottságoktól.  Egy megfelelő minőségű, érett szőr trimmelése teljesen fájdalommentes.

Ha úgy döntünk, hogy kutyánkat sohasem szeretnénk kiállításra vinni, akkor dönthetünk a trimmelés helyett a nyírás mellett is – azt azonban tudnunk kell, hogy ha egyszer lenyírják a kedvencünk szőrét, akkor valószínűleg soha többet nem lehet trimmelni, mert a nyírástól felpuhul a kutyánk szőre.

Amennyiben hobbicélra tartunk kutyust, úgy a gazdi döntése, hogy melyik technikát választja kedvence számára.

Az első kozmetikázáskor mindenképp kérje ki a kutyakozmetikus véleményét, és ne féljen megkérdezni, mielőtt meghozza a döntést a trimmelés vagy a nyírás mellett.

 

Tanácsokért hívjon minket bizalommal:  Székely Zsolt, dogmopolite.hu

Fotó:dogsmonthly.co.uk

log
Szakértői cikk
Székely Zsolt

Székely Zsolt

Kutyakozmetikus Dogmopolite Kft.

szakterületei: Tartás, gondozás

Székely Zsolt további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Airedale terrier szőrzetápolása - trimmelése

  Airedale terrier szőrzetápolása - trimmelése

  Az Airedale terrier bundája két rétegből áll. Egyrészt egy puhább aljszőrzetből másrészt egy durva fedőszőr rétegből. Az elhalt szőrszálakat csak keféléssel és trimmeléssel lehet eltávolítani, sa...

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.