Szaporító vagyok-e, ha fajtatiszta törzskönyvezett kutyámat, fajtatiszta törzskönyvezett kutyával pároztatom?

Szaporító vagyok-e, ha fajtatiszta törzskönyvezett kutyámat, fajtatiszta törzskönyvezett kutyával pároztatom?

Ideje tisztába tenni a dolgokat. Jöjjön a kőkemény igazság!

A téma aktuális, hiszen számos hirdetéssel találkozunk itt-ott, amelyben fajtatiszta kiskutyákat hirdetnek bizonyos összegekért.

De mi történi akkor, ha az én fajtatiszta törzskönyvezett kutyámat pároztatom egy fajtatiszta ugyancsak törzskönyvezett kutyával? Persze nem folyton, csak egyszer vagy kétszer. Én is szaporítónak számítok? 

A válasz: igen.
Hogy miért? Miért nem csak a törzskönyv nélküli kutyákat szaporító a szaporító? Miért nem csak a keverék kutyákat szaporodni hagyó az, aki terheli az állatvédelmet, aki miatt az a sok kutya él menhelyen? 

Azért, mert mindkettőnek egyetlen célja van csupán: az egyedszámot növelni. 

Nem a fajta minőségét javítani, nem a különleges egyedeket jól átgondoltan, minden genetikai hátteret figyelembe véve (vagyis örökletes betegségeket kiszűrve, azokat tenyésztésből kivonva), a legmegfelelőbb egyedek párosítását veszi figyelembe - ez nem véletlenül olyan nehéz tudomány, ehhez sok-sok tapasztalat és tudás kell.
Kell ismerni az adott fajta jó és rossz tulajdonságait, tudni, mi felé kell haladni a nemesítés útján és mit kell elkerülni. Pl. tudtátok, hogy a barna színű Labradorok nagyobb része epilepsziás, mert a fentieket nem szokták figyelembe venni a gazdik, és pusztán azért engednek össze kant és szukát, mert mindkettő "olyan gyönyörű"?

Mára mindezen felelőtlenségek odáig vezettek, hogy a legtöbb egyed beteg. De ha ő maga mégsem tűnik annak, de felmenői között van, akkor nagy az esélye, hogy az ő kölykei is betegek lesznek.

Kié hát a felelősség ilyenkor? Nem nagyon nehéz átlátni, hogy azoké, akik ezt lehetővé teszik a meggondolatlan szaporítással. Mert ami nem nemesítés, jobbítás, az csak szaporítás, egyedszám növelés.

Mindegy, hogy az adott kutya fajtatiszta-e vagy sem. Ha pusztán az egyedszámot növeljük, akkor igenis terheljük az állatvédelmet.

Ezt lefordítva: minden egyes megszületett kiskutya elveszi az életben maradás esélyét, egy már élő másiktól. Mert a miénk talán sikeresen gazdira fog találni (akár beteg, akár nem, a betegsége úgyis csak később derül majd ki, addigra talán nem adja már vissza az új gazda. Ha meg mégsem kell neki a beteg kutya, mert az sokba kerül, majd ő is megy a fajtamentőkhöz vagy simán menhelyre, gyepire...), de azok, akik elvitték a mi kölykeinket, talán örökbefogadhattak volna menhelyről is. De így már nem teszik. És végül a menhelyi vagy ott hal meg a menhelyen sok év magány után, vagy gyorsan véget vetnek nyomorúságos életének. 

Ezért nagyon kérek minden kutyaszerető embert, hogy amennyiben fajtatiszta kutyája van, jól gondolja meg, elég indok-e ez arra, hogy szaporítsa azt megfelelő tudás nélkül, vagy a kutyája genetikai örökségének ismerete nélkül. Ha valaki ilyen kiskutyát szeretne, akkor nézzen utána, az eladó tud-e mutatni arról papírt, hogy a szülők egészségesek, genetikai betegségektől mentesek-e. Ha pedig egyszerűen csak kutyát szeretne és nem tenyésztői minőséget, kiállítási kutyát, akkor gondoljon előbb a menhelyen szenvedő, őrá váró sok ezernyi ártatlan kis lélekre, mielőtt elragadja a divat heve.

A cikkért köszönet a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesületnek.

 

 

A cikkben szereplő állatos képek csak illusztrációk!
Képek forrása: www.aplacetolovedogs.com

log
8.5
Összesített értékelés
19 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

13 hozzászólás | Te mit gondolsz?

 • CSER TIBOR - 2019. május 25. 12:12

  Kedves gazdik es leendo gazdik. Sajos ez a cikk egy jo marketing az allatmentoknek. 2 honapja vagyok egy megszallott allatmento mellett latom mikent megy ez. FELHABORITO! Minden kutyat befogadnak es megprobaljak orokbeadni. Ami sztem nagyon veszelyes. Mikor valaki egy menhelyrol egy kolykot orokbefogad semmi informacioja nincs a kutyarol. Megkapta a kotelezo oltasokat de meg az allatorvos is csak talalgat a milyen fajatajegyek vannak a kutyan. Egy 8 hetes kutyarol semmit nem lehet tudni. Sem a viselkedeserol sem a kesobbi kinezeterol. Ezert ugy gondolom hogy nem a leendo gazdakat kellene oktatni hogy ki szaporit vagy ki tenyeszt. Hanem azt prevencionalni hogy a keverek kutyak letszamat lecsokkentsuk. En szemely szerint egy Shiba inu tulajdonos vagyok. Mikor megvettem a kutyat elotte tajekozodtam a fajtarol. Ez a tudas meg is hozta az eredmenyet tudom milyen kutyara szamithatok a kesobbiekben. Az hogy a kutya tenyesztett vagy szaporitott az mindegy. Az viszont nem hogy a menhelyrol hazavitt kutya fel ev mulva megtamad vagy kezelhetetlenne valik. A kutyatartas ugyanakkora felelosseg mint egy gyerek. Sot talan nagyobb ugyanis nem tudja mondani epp mi a baja. Szoval en arra kerek mindenkit gondolja at honnan valaszt kutyat es plane mikor hoz le almot a kutyatol. Mert ez mindannyiunk felellosege. Vegul megjegyzem hogy az allatvedelem mara egy nagyon jol hangzo es profitallo uzletagga fejlodott. Ugyhogy nem sok kulombseg van a fajatatiszta kutyak szaporitoi egy az allatmenhelyeket uzemelteto egyesuletek kozt. Ezt mindenki merlegelje ez hozza meg szamara a legbiztonsagosabb dontest.
  KELLENES KUTYAZAST MINDENKINEK
  CSER TIBOR

 • Carbonebianco - 2019. január 20. 11:16

  Az állattenyésztés egy szakma (egyetemi szinten oktatják a haszonállatok tenyésztését) . Ezen belül a kutyatenyésztés egy igen összetett ismereteket igénylő mesterség (genetika,anatómia, örökléstan,küllemtan,élettan,etológia ...hogy csak a legfontosabbakat említsem) ..... El lehet dönteni,hogy ki mit tart tenyésztésnek ....... Egy szuka és egy kan kutya összeengedése egyazon fajtából ...NEM TENYÉSZTÉS !!!

 • Katinka Major - 2016. február 23. 19:51

  Alapvetően jó gondolat, de a kérdés nem kerek. Nincs mögötte hogy ki kérdezi. Tenyésztő vagy egy gazdi? A tenyésztő is ugyanúgy törzskönyves egyedeket paroztat, azzal a különbséggel, hogy a tenyésztő az eloirt egészségügyi szureseket megcsinalja a kutyaknak s ha jo tenyeszto es tenyleg foglalkozik a kutyaival akkor éves kontroll szureseket is csinál s a paroztatnak előtt is megvizsgaltatja a kutyákat hogy minden rendben van e. Emellett kiállításokon szerepelteti kutyáit
  Az egészségen kívül a küllemre is odafigyel s az adott fajtára vonatkozó előírásokat / fajta sztenderdet betartja. A tenyésztő célja a fajta nemesítése megfelelő parositasokkal. A szaporító célja a pénztárca minél vastagabba tétele.
  A cikk elején szereplő kérdést felteheti egy gazdi is akinek halvány lilaja sincs ezekről a dolgokról, de ugyanúgy kérdezhet egy lelkiismeretes tenyésztő is. A kérdező kilétét tekintve utóbbi esetében nem mondom h szaporító lenne míg elobbinel Igen.

 • Erzsbet - 2015. október 20. 10:52

  Nem ertek egyet a szaporitassal,de velemenyem szerint elegge rosszul van osszerakva ez a cikk,bar nem olvastam az egeszet!Egy ember nem azert fog fajtatiszta kutyat vasarolni,mert epp promocios,hanem,mert ugy szeretne,es aki orokbe akar fogadni,azt semmi nem fogja megallitani,ezert nem ertek egyet avval,hogy elveszi mas kutyaktol a tulelesi lehetoseget!A masik pedig,hogy tenyesztoktol ugyan nem mind olyan egeszseges es jo minosegu,mivel azok nyakra fore paroztatnak!

További kommentek betöltése

Ezeket olvastad már?

Tenyésztő vagy szaporító

Tenyésztő vagy szaporító

Sajnos a macskásoknál sem ismeretlen a téma, viszont az utóbbi időben kialakult egy harmadik csoport is. Nézzük meg melyiket miről ismered fel, valamint mire figyeljünk kiscica vásárlásakor.

Állati kvíz

Tartás, gondozás

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.