Tippek, hogyan védjük kedvenceinket kánikulában

Tippek, hogyan védjük kedvenceinket kánikulában

Összeszedtük azokat az óvintézkedéseket, amelyekre fokozottan figyelnünk kell kedvenceink esetében.

A hőség nem csak az embereket, de az állatokat is megviseli. A tikkasztó melegben legszívesebben otthon maradnánk a hűvös szobában, ám ezt sajnos nem mindenki tudja megtenni.

Jöjjön néhány tipp, hogy mire kell figyelnünk, ha gazdik vagyunk...

 

Általános tudnivalók

 • mindig biztosítsunk friss hűvös ivóvizet!
 • figyeljünk kedvenceink etetésénél! A nedves tápok vagy a konyhai maradékok a nagy melegben gyorsabban bomlanak, így ha kedvencünk nem fogyasztja el őket egyből, inkább többször kevesebb mennyiséget adjunk nekik. A romlott étel betegséget okozhat! Ugyanez vonatkozik a kijárós cicáknál, a sétáltatás közben felfedezett falatoknál vagy azoknál, akik esetleg rendszeresen etetik a kóbor állatokat.
 • idősebb vagy szívproblémás kedvencekre fokozottan figyeljünk! Konzultáljunk állatorvosunkkal, hogy ezekben az esetekben milyen megoldásokat javasol.
 • kérdéses pont, hogy a hosszabb vagy dúsabb szőrű állatok szőrét érdemes-e lenyírni nyári fazonra. Egyes vélemények szerint igen, ugyanis a nagy bunda alatti bőr könnyebben befülled, begyullad. Egy másik vélemény szerint viszont az állat szőre ugyanúgy hőszigetel, mint télen, ezért ha levágjuk a szőrét, megfosztjuk ettől a szigetelő rétegtől. Érdemes a nyírás előtt felkeresni az állatorvost és kikérni a véleményét, hogy az adott kutya esetében mit javasol.

Etető és itató tálak

Itatótálak széles választéka

Lakásban

 • ha otthon kell hagyni kedvencünket az itatótál feltöltése után érdemes a kádba, csapba vizet engednünk, hogy onnan is tudjon lefetyelni az állat.
 • a kő felület, a fürdőszoba padlózata remek hűsítő lehetőség kedvenceink számára.
 • a kalitkában / ketrecben tartott háziállatoknál szintén figyeljünk a megfelelő vízmennyiségre. 
 • a kalitkát / ketrecet gyakrabban takarítsuk. Tegyük árnyékos, de jól szellőző helyre (nem huzatos!).

 

A háznál / udvarban / a szabadban

 • mindig legyen friss hűvös ivóvíz kedvenceinknek. Inkább több alkalommal cseréljük, mert gyorsan felmelegszik. Két különböző itatótálat is megtölthetünk vizzel, hiszen ha véletlenül kiönti az egyiket, akkor sem marad víz nélkül. 
 • aki több órára kénytelen egyedül hagyni kedvencét, jó megoldás lehet a jég, mivel lassabban olvad, és kedvencünk el tudja nyalogatni
 • a kint tartott kedvencek esetében a beton részt érdemes hideg vízzel fellocsolni, hogy ne legyen forró számára.
 • mindig biztosítsunk nekik árnyékos helyet, figyelve a napszaknak megfelelő területekre (pl.: ha délelőtt még nem sütött oda a nap, lehet délután már fog). Lehet egy napernyő, egy kifeszített lepedő, pléd... a lényeg, hogy árnyékot biztosítson
 • a kutyaház a hőségben nem megoldás (kivéve ha hőszigetelt)! Mivel a legtöbb háznak nincs ablaka, ezért a meleg levegő megáll benne. Bár árnyékot biztosít, de fülledt lesz benne a levegő, kedvencünk nem fog bemenni. Megoldás lehet, ha egy napernyőt teszünk a házhoz (vagy eleve árnyékos helyre tesszük), ezáltal csökkentjük a felmelegedését. 
 • sok háziállat nem szeret fürdeni, ám egy forró nyári napon ők is szeretnék hűsíteni testüket. Készítsünk ki egy pici medencében vizet, vagy egy dézsában, lavorban... ami elég nagy ahhoz, hogy kedvencünk bele tudjon mászni. Fontos, hogy ne erőltessük! Mutassuk meg neki, de ne kényszerítsük bele a vízbe!
 • ha otthon nem tududnk fürdési lehetőséget biztosítani, menjünk kutyastrandra, vízparthoz

 

Utazás / kirándulás / autó

 • kerüljük az aszfaltos helyeket, hiszen az aszfalt hőmérsékelete ilyenkor sokkal magasabb, így megégetheti az állat tappancsát, ülés/fekvés esetén pedig a heréket és a hasat is
 • mindig vigyünk magunkkal elegendő hűvös folyadékot kedvencünk számára
 • az autóban utazó kutya esetében árnyékoljuk be az ablakokat, hogy ne legyen bent olyan meleg. Persze figyeljünk arra, hogy a kutya kilásson, nehogy rosszul legyen.
 • több alkalommal álljunk meg pihenni, mozogni
 • a klíma persze csökkenti a hőséget, de huzamosabb használata esetén bizony kedvenceinknek sem tesz jót
 • ne hagyjuk háziállatainkat az autóban! Az autó belsejében akár 50-80 fok is lehet! A lehúzott ablak, a "csak 5 percre ugrottam ki" nem megoldás! Vagy ne menjünk olyan helyre, ahova nem tudjuk bevinni kutyánkat, vagy kérjünk meg valakit, hogy arra a kis időre vigyázzon rá. Az autóban hagyott kedvencek rövid idő alatt hőgutát kapnak! Nézd meg melyek a hőguta tünetei és hogyan előzheted meg!

 

Rendszeres programok / séta / kutyaiskola

 • a hőségben kedvenceinknek is nehezére esik a mozgás, fáradtabbak, elpillednek. Ne várjuk el tőlük, hogy ugyanolyan aktívak legyenek, mint általában! Ha az iskolában rosszabbul teljesít, ne szídjuk meg!
 • a rendszeres napi sétákat időzítsük a kora reggeli vagy a késő esti időpontokra, amikor már nincs akkora meleg. Ha semmiképpen nem tudjuk ezt megoldani, alternatív megoldás lehet a kutya egészségügyi cipő, ami védi kedvencünk tappancsait és esetleg egy nagyobb esernyő, amivel valamennyi árnyékot biztosítunk magunknak és kedvencünknek. De huzamosabb időre akkor sem érdemes ilyen hőségben kivinni kedvencünket.
 • bár az aszfalt hőmérséklete a fenti időpontokban már nem annyira forró, azért kerüljük az ilyen helyeket.
 • vigyünk magunkkal friss ivóvizet, akkor is ha csak egy rövid sétára megyünk

Kutyacipő a láb védelmére

Egészségügyi kutyacipők

Ha kóbor állatot látunk ne menjünk el mellette! Legyen nálunk mindig valami kis harapnivaló, víz és tálka, hogy ilyen esetekben tudjunk segíteni a bajbajutott állatokon. Ha találkozunk ilyen állattal, minden esetben értesítsük a helyi állatvédő szerveket! Fontos, hogy a hozzánk legközelebb eső állatmentő szerveket értesítsük, hiszen ők tudnak a leggyorsabban intézkedni.

 

Felelősek vagyunk kedvenceinkért! Óvjuk és védjük őket!

A cikkben szereplő képek illusztrációk!

 

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Amire kutyádnak szüksége lehet!

  Ezeket olvastad már?

  11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

  11 dolog, amivel megrövidítjük kutyánk életét

  Segítsünk kutyánknak, hogy hosszú életet éljen és kerüljük el a következő dolgokat!

  Állati kvíz

  Tartás, gondozás

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.