Az emberi szó hangsúlyára és jelentésére kombináltan figyelnek a kutyák

Az emberi szó hangsúlyára és jelentésére kombináltan figyelnek a kutyák

Az emberi agyhoz hasonló módon dolgozza fel a beszédet a kutyák agya: a szó hangsúlyára és jelentésére egyaránt, kombináltan figyelnek.

A Science című tudományos lapban bemutatott magyar kutatás eredményeiről Andics Attila agykutató beszélt az m1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A szakértő szerint korábban nem volt lehetőség arra, hogy mágneses rezonancián alapuló képalkotásos módszert alkalmazó agyi szkennerbe helyezzék a kutyákat. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói megtanították az állatoknak, hogy nyugodtan, mozdulatlanul feküdjenek percekig, miközben a fejükre helyezett fülhallgatón dicsérő és számukra jelentéstelen szavakat hallgattak dicsérő és semleges hangsúllyal. 

"Arról, hogy az emberi agy hogyan működik, alapos elképzeléseink voltak. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire hasonlít ebben a kutya az emberhez" - mondta Andics Attila.

A kutatók szerint a kutyának az is számít, amit mondunk és az is, ahogyan mondjuk. Az emberekhez hasonlóan a bal agyféltekéjük segítségével dolgozzák fel a szavak jelentését, míg az intonáció értelmezésére egy jobb féltekei területet használnak, de képesek a két terület összehangolására.

A dicséret aktiválja a kutyák például ételre, simogatásra is reagáló jutalomközpontját, de csak akkor, ha a szavak jelentése és intonációja egyaránt dicsérő.

A kutyák és az emberek agyműködése közti hasonlóság felismerése új utat nyit a tudomány számára, hiszen a kutyák "olyan izgalmas modellfajként lépnek fel az agykutatás területén, amire eddig nem volt példa" - fogalmazott az agykutató.

Forrás: MTI (bso \ brr)

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A kutyák agya az emberéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet

  aug. 30, 2016

  A kutyák agya az emberéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet

  Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói a világon elsőként vizsgálták a kutyák agyának emberi beszédet feldolgozó képességét.

  Állati kvíz

  Tudomány

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.