Elterjedtebb lehet a hópárduc az eddig véltnél

Elterjedtebb lehet a hópárduc az eddig véltnél

A világ legtitokzatosabb nagymacskája, a hópárduc elterjedtebb lehet, mint ahogy eddig vélték - idéz egy új számlálást a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portál.

Az új becslések azokat a területeket vették alapul, amelyeket hópárducvédelmi egységként tartanak nyilván, és amelyek csak 44 százalékát jelentik a vad nagyjából 3 millió négyzetkilométeres élőhelyének.

A tudósok friss becslései szerint 4678 és 8745 között lehet a csak ezekben a körzetekben élő hópárducok száma, ez pedig magasabb, mint a korábban vélt 3920-7500 példány.

Az új adatok a Snow Leopards (Hópárducok) című könyvben jelentek meg, mely a titokzatos ragadozó élettanának, viselkedésének és átfogó leírását is tartalmazza.

A hópárduc (Panthera uncia) Közép-Ázsia hegyvidékein él, előfordul Afganisztán, Pakisztán, Bhután, Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Mongólia, Nepál és Oroszország magashegyi területein.

Tökéletesen alkalmazkodott a hegyvidéki élethez, a nagy ugrásokat izmos lábai teszik lehetővé, vastag bundája tartja melegen, szürkésfehér színével könnyen elrejtőzik, hosszú farkával egyensúlyoz.

Mivel az ember lakóhelyétől távoli, elzárt területeken, rejtőzködve él, tanulmányozása rendkívül nehéz. A kutatást végző Wildlife Conservation Society (WCS)állatorvosa, Stephane Ostrowski elmondta, hogy csak az utóbbi évek technológiai fejlődése, a műholdas távolsági mérések, a szélsőséges hidegben is működő kompakt kameracsapdák tették lehetővé a hópárduc titkainak feltárását.

Az egyedszám új, kedvező becslései ellenére a fajt továbbra is többféle veszély fenyegeti.

"Gyönyörű bundájuk miatt még mindig rendszeresen vadásznak rájuk, az állattenyésztők pedig bosszút állnak rajtuk, ha elragadják a jószágaikat. Mivel a túlvadászás miatt egyre kevesebb a zsákmányállat, ördögi kör alakul ki: egyre több jószágot fal föl a ragadozó, egyre többükön vesznek elégtételt, és ebben a játszmában gyakoribb, hogy a vadállat áll vesztésre" - magyarázta Richard Paley, a WCS afganisztáni programjának igazgatója.

Forrás: MTI (pbe \ ksb \ kpt)
A kép illusztráció!

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

    Ezeket olvastad már?

    Évente több száz hópárducot ölnek le orvvadászok és bosszúálló állattenyésztők

    okt. 24, 2016

    Évente több száz hópárducot ölnek le orvvadászok és bosszúálló állattenyésztők

    Évente több száz hópárduccal végeznek az orvvadászok és a jószágaik elragadásáért bosszút álló állattenyésztők Ázsiában - derült ki a vadállat-kereskedelmet megfigyelő TRAFFIC hálózat friss jelenté...

    Állati kvíz

    Tudomány

    Iratkozz fel hírlevelünkre

    log

    Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
    Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.