Tudósok állítják, a macska bundájának színe összefügg viselkedésével

Tudósok állítják, a macska bundájának színe összefügg viselkedésével

A kaliforniai egyetem kutatói 1274 macskát megvizsgálva kimutatták, hogy kapcsolat van a színük és a viselkedésük között.

Az alkalmazott állatjóléti tudomány magazinban közölt tanulmány szerint, a szakértők egy kérdőívet használtak arra, hogy kiderítsék, a Calico macskák jelentősebben agresszívabbek-e az emberek irányába, mint a többi macska.

"A calico mintázatot, tricolornak is nevezik. A szőrzet vörös (vagy krémszínű) alapon fekete (esetleg barna vagy kék) színű pettyekkel díszített. A bunda tartalmazhat fehér foltokat is (teknőctarka és fehér) vagy a márványmintánál nagyobb kiterjedésű összefüggő fehér területet (calico). A calico macskák általában nőstények, mivel a mintázat a különböző X kromoszómák hatására alakul ki...." - Wikipedia

A tulajdonosok kitöltötték a kérdőívet, amelyben a részletekről kérdezték őket, pl.: hányszor agresszív a macskájuk egy átlagos napon, vagy hogyan kezelik és hogyan reagál az állatorvosnál. A válaszukban egy agresszív skálán értékelték a macskájukat. A elemzésből kiderült, hogy a calico nőstények a fekete fehér és a szürkés fehér macskák jelentősen több agressziót mutatnak az emberek irányába.

Továbbá, hogy különösen a fekete fehér macskák agresszívek a kezelés során, a szürke fehérek pedig az állatorvoshoz vezető úton, és a mindennapi emberekkel történő érintkezés során.

Azt is kiderítették, hogy a macskák nem szenvednek idegességben, amikor a gazdájuk elmegy otthonrol, és ha hangot is adnak ki az leginkább az unatkozásuk vagy a fusztrációjuk okozza. 

Forrás: dailymail

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Amelyik kutya morog, az nem feltétlen agresszív

  Amelyik kutya morog, az nem feltétlen agresszív

  Kutatásokból kiderült, hogy az ember hatékonyan felismeri a játékos és az agresszív morgás közötti különbséget.

  Állati kvíz

  Tudomány

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.