6 dolog, amit a macskák nem szeretnek a gazdájukban

 6 dolog, amit a macskák nem szeretnek a gazdájukban

Mindannyian imádjuk a cicánkat, mégis gyakran panaszkodunk 1-2 idegesítő szokására. Például szétkarmolja a bútoraid, egész éjjel nyávog. Ennek ellenére mégis tökéletes gazdinak képzeljük magunkat.

Pedig ha jobban belegondolunk cicánk néha joggal rosszalkodik..

Az elsődleges probléma az, hogy a saját viselkedésünk helyett a cicánkéra koncentrálunk, s képtelenek vagyunk beismerni, hogy valamit bizony rosszul csinálunk. Most jöjjön hat dolog, amivel biztosan kihúzod a gyufát cicádnál. (A listát állatok viselkedésével foglalkozó szakértők állították össze.)

1. Nem veszed komolyan a karmolási igényét

A macskák azért karmolásznak, hogy megjelöljék a területüket és elűzzék a stresszt. Ha erre nem hagysz neki teret, nem teszel vele jót. Az egyik legjobb megoldás a kaparófa beszerzése.

2. „Megleped” őt egy állathordozóval és egy kiruccanással az állatorvoshoz

Tökéletes és egyben félelmetes párosítás cicádnak. Ha beletuszkolod szegény állatot egy szűkös, barátságtalan hordozóba, majd elviszed őt egy ismeretlen, furcsa szagú helyre, ahol csak bökdösik és nyomogatják a testét, kiveri a biztosítékot cicádnál. A legfurfangosabbak ezért ilyenkor rögtön tudják, hogyan tűnjenek el a gazdi szeme elől. Megoldás lehet, ha szép lassan szoktatod őt hozzá az állathordozó jelenlétéhez (pl. a berendezés részévé teszed) és csalogató játékokat teszel bele.

3. Egyedül hagyod otthon

A macskád hozzá van szokva, hogy megeteted, kényezteted és játszol vele. Ezért ha hosszabb utazás miatt egyedül hagyod őt, nagyon magányosnak érzheti magát. Akár egy hétbe is telhet, mire hozzászokik az újfajta időbeosztáshoz, így ha hazatérsz, újra vissza kell majd szoktatnod a régi időbeosztára.

4. Túl sokáig alszol

Miért alszik a gazdi olyan sokáig, mikor feltöltésre vár az etetőtálam? A cicák képtelenek megérteni ezt. Ezért van az, hogy ilyenkor hatalmas ricsajt csapnak, csakhogy felhívják magukra a figyelmet.

5. Mindig a házon belül kell lennie

Azok a cicák, amelyek már megtapasztalhatták milyen jó érzés a szabad levegőn lenni, bebörtönözve érezhetik magukat, ha a házba kényszeríted őket. Igaz hogy ott biztonságosabb, de a zárt ajtók és ablakok idegesíthetik kedvencünket. Próbáld megtartani az egyensúlyt a kint és bent eltöltött órák száma között, illetve szerelhetsz fel macskaajtót, amely segíti cicád közlekedését.

6. Új házi kedvenccel bővül a család

Ha új állatot hozol a házhoz, a cicád féltékeny lesz (főleg, ha az egy másik macska), hiszen meg kell osztania kedvenc tálkáját, játékait, fekvőhelyét és szeretett gazdija figyelmét. Hetekbe, esetenként akár hónapokba is telhet, mire elfogadja majd az új jövevényt.

Természetesen minden macska más és más, de ha sikerül kiismerned saját kedvenced, te is jobb gazdivá válhatsz.

Főkép: de.gdefon.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
9.2
Összesített értékelés
9 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Tóth Imréné - 2020. június 10. 23:06

    Igen, valóban így van! Sajnos az én cicámnak nincs lehetősége, hogy kint a kertben j szaladgálhasson, mert a nyolcadik emeleten lakunk! Nagyon is sajnálom őt, hogy nem élheti meg a kinti csodákat, egy kis fára mászás, vagy a fűben játszadozást!

Amire cicádnak szüksége lehet!

Ezeket olvastad már?

Cicánk vízfogyasztása

Cicánk vízfogyasztása

Sokszor aggódsz, hogy cicád keveset iszik? Nem tudod pontosan, hogy mennyi ivóvizet kell cicádnak elfogyasztania ahhoz, hogy egészségét megőrizhesse... Segítünk a felmerült, vízzel kapcsolatos kérd...

Állati kvíz

Viselkedés

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.