A félelem és szorongás okai cicáknál

A félelem és szorongás okai cicáknál

A cicák érzékeny lények, ezt félénkséggel vagyunk hajlamosak társítani. De fontos leszögezni, hogy a félelem és szorongás nem normális viselkedés a cicáknál, ezek komoly érzelmek, amelyeket érdemes megvizsgálni.

Ingrid Johnson, egy hitelesített macska viselkedési tanácsadó szerint a félelem és a szorongás lehet a gyökere annak, amit "félénk macska" viselkedésnek tartunk. "A magabiztos macska a helyiség közepén halad, a farkát magasan tartja, és úgy viselkedik, mintha az a saját helye lenne" - mondja, míg egy félénk macska "kúszik a tér szélén."

„A macskák magatartása attól függ, hogy akut vagy krónikus stresszt észlelnek-e” - magyarázza dr. Jill Goldman, egy szintén hitelesített állati viselkedési tanácsadó.

Az akut stressz "olyan esemény, ami megtörténik és vége" - mondja, miközben a krónikus stressz "olyan dolog, amivel a macskának hosszú távon kell foglalkoznia."

Az akut stressz a legnyilvánvalóbb félénk reakciókat váltja ki, mint például a visszaugrás, az ívelt hát, felborzolt szőrzet, agresszió, elfutás vagy elbújás. A krónikus stressz azonban olyan viselkedéshez vezethet, mint a "szennyezettség", az alomdobozok kérdései, vagy a "túlzott tisztálkodás". Ezek a viselkedések minden macskánál más és más, ezért, ha gyanítod, hogy cicád szorongástól vagy félelemtől szenved, akkor amilyen gyorsan csak lehetséges a végére kell járnod.

Segítségképpen összeállítottunk egy listát az átlagos félelmekről és aggodalmakról cicáknál.

1. Idegenek

Ha valaha voltál vendégségben egy kissé antiszociális macskával, akkor valószínűleg tanúja voltál ennek a különös félelemnek. „A legtöbb cica, sajnos, ha nem szocializálódott az emberekkel megfelelően fiatal korban, akkor fél az újonnan érkezőktől.” - mondja Johnson.

Goldman elmagyarázza, hogy a látogatóktól félő macskák gyakran visszavonulnak az ágyukra, vagy a bútorok alatt lesznek. "Általánosságban elmondható, hogy egy ismeretlen személy fokozatos bevezetést igényel." A vendégek magatartása is szerepet játszik abban, hogy a macska hogyan igazodik hozzájuk. Goldman azt tanácsolja, hogy idegenek próbálják meg megfogni, simogatni, átölelni a cicát, megjegyezve, hogy az illető ismeretlensége miatt a cica elfuthat vagy agresszívvá válhat. Johnson azt is javasolja, hogy hagyjunk időt a cicáknak, hogy megszokja az idegeneket az otthonban. Goldman szerint a macskáknak a fejlődési szakaszban (11 vagy 12 hetes korig) kell szocializálodniuk, hogy elkerüljék a jövőbeni problémákat.

2. Új háziállatok

Az idegenek mellett a cicák gyakran félnek új macska vagy egyéb háziállat érkezésekor. „A szobatisztaság hiánya gyakran az új háziállat bemutatásának stresszével függhet össze.” - mondja Goldman. Johnson hozzáteszi, hogy a cicák a szokások rabjai, ezért egy új háziállat szorongást okozhat a rutin egyszerű megzavarásával.

Az új kisállatnál, mégha csak ideiglenesen is marad, akkor is fontos a bevezetési folyamat, különösen akkor, ha a macskának nincs sok tapasztalata más macskákkal vagy egyéb állatokkal kapcsolatban - mondja Goldman. „Az első dolog, hogy meg kell egymással ismertetni a szagukat” - javasolja. „Aztán a fizikai érintkezést egy darabig szüneteltetni kell, például egy láda válassza el a két állatot.” Összességében pozitívnak és fokozatosnak kell lennie - mondja - a bevezetés hat hónapig, vagy akár egy évig is eltarthat. „A bevezetés nagyon fontos és egy félénk macska több időt igényel, mint egy nem félénk cicus és ezt tiszteletben kell tartani.”

3. Ismeretlen objektumok

Amint a listánk eddig is jelezte, az újdonság a macskafélelmek legfontosabb eleme - és ez magában foglalja a tárgyakat, valamint az embereket és az állatokat is. "Egészében az élettelen tárgyak nem ijesztőek" - mondja Johnson, de elmagyarázza, hogy ha "valami nagy dolog kerül oda, ami korábban nem volt ott, mint egy bútordarab például, akkor lehet, hogy időbe telik, míg megszokja." Ahhoz, hogy segítsünk kedvencünknek megszokni az új tárgyat, borítsuk be ágyneműjével vagy takarójával, hogy ne legyen teljesen ismeretlen az illata.

Ez a félelem az ismeretlenektől akár kisebb tárgyakra is kiterjedhet, magyarázza Goldman. Például láttad már azokat a "macskák és uborka" vírusvideókat, amelyekben a tulajdonosok megijesztik macskáikat a zöldségekkel?

"Azok a személyek, akik ilyen viselkedést és reakciót indítottak, nem kedvelik a kedvenceiket" - mondja, mivel a macskák eléggé retteghetnek az olyan tárgyaktól, mint az uborka, amelyet még soha nem láttak.

"Minden macska és macskatörténet más", de általában, lassan és gondosan be kell vezetnünk a potenciálisan ismeretlen tárgyakat.

4. Megdöbbentő vagy meglepő „játék”

Ugyanezen a vonalon maradva a hirtelen mozgások vagy a látómezőjükön belüli változások megijesztik a macskákat, még a játékidő alatt is. Johnson szerint, "macskák és az uborka" ellen folytatott küzdelem azt jelenti, hogy a félelem részben az uborka megjelenésének nehézségéből fakad, és az a tény, hogy a macska nem látja, hogy mögöttük van.

"A macskák tíz centiméterre az arcuktól már nem tudnak koncentrálni”

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

A macskák látása az elképzelésre koncentrálódik. "Szóval van egy kis emlékük arra, hogy mi volt mögöttük, és ha valami más hirtelen ott van, akkor természetesen megijed." Még az ismerős tárgyak is megfélemlítik a macskákat, ha hirtelen közel lesz hozzájuk. Alapvetően az, hogy mulatságos a YouTube követői számára, nem mindig vicces a cica számára, így kerüld a cica ijesztgetését meglepő játékokkal.

5. Hangos zajok

Nem meglepő módon a macskák nem rajonganak a hangos zajokért. Különösen akkor, ha hosszan tart és fokozódik a zaj, az nagyfokú szorongást és stresszt okozhat. "A hallásuk sokkal érzékenyebb a miénkhez képest” - mondja Johnson. "Meghallanak egy egeret egy focipályán, és megfogják ... így el tudod képzelni, hogy a csecsemő fülsüketítő sikolyaitól, hogy érzik magukat? Borzasztóan! - Goldman hozzáteszi - hogy „bármi hangos és hirtelen” alkothat feszültséggerjesztő zajt.

Gondolj a porszívókra, a hangos külső forgalomra, az építési zajra, vagy akár hangos hangokra a TV-ben. „Ha fiatalkorban nem akklimatizálódnak és válnak érzéketlenné ezekre a zajokra, akkor nagyon könnyen megfélemlítik ezek a zajok.” - mondja Johnson.

6. A szélesre nyitott terek

Elgondolkoztál azon, vajon miért rejtőznek el a macskák az ágy alá, a dobozokba vagy a szennyesruha közé? Johnson szerint a macska olyan ragadozó faj, amely szeret rejtőzködni, ezért gyakran szédülnek a széles látótérű területeken.

"A nagy, hatalmas, nyitott terek valóban ijesztőek a cicáknak." A tulajdonosok, ha ezt nem veszik észre, gyakran "megnehezítik a macskák életet", az alvóhelyeket az alagsorban és az étkezési tálakat pedig olyan helyeken tartják, mint a mosókonyha. Gyakran nehezen jutnak el a cicák a legfontosabb dolgokhoz. Ahelyett, hogy az alagsorba helyezi az almot helyezze azt a cica kedvenc helyeihez közel, hogy ne kelljen tágas, magas szobákon keresztülmennie.

7. Elhagyni a házat

A macskák az otthonaikhoz kötődnek. Tehát természetes a szorongás és félelem, ha elhagyja a jól megszokott helyét egy ismeretlen hely miatt. "Bármi, ami eltávolítja őket a bázisukból, stresszt okoz" - mondja Goldman. Nyaralni menni? Kétszer is gondold meg, hogy viszed-e a cicád.

"Nagyon ragaszkodnak ahhoz, ami ismerős, ahol biztonságban érzik magukat, ahol tudják, hogy az étel nagy számban van. Tehát a környezet változása az egyik legrosszabb tapasztalat egy macskának. Inkább fogadj cicaszittert ahelyett, hogy magaddal viszed. És mi van, ha új házba költözik a család? Fokozatosan kell hozzászoktatni a cicát az új környezethez. Ajánlott először csak a fürdőszobában tartani, hogy megszokja és fokozatosan kinyitni előtte a tereket.

8. Büntetés

Goldman szerint a macskákban a stressz és a szorongás legsúlyosabb forrása a büntetés. "Megütés, büntetés, bármilyen bántás" rendkívül kártékony, mert "a macska elveszíti a bizalmat." Ha problémáid vannak a macskád viselkedésével, a büntetés soha nem jó választás - sőt, csak arra szolgál, hogy növelje a problémákat, amelyeket tapasztalunk, mint például az agresszió vagy a bepisilés, amelyet a félelem súlyosbít.

Ahelyett, hogy a macskát szigorúan fegyelmeznénk, kapjon megfelelő képzést egy képzett és tanúsított magatartásformálótól. "Szüntesd meg a problémát azzal, hogy azonosítod a forrását, és ápolod közted és a macskád közötti bizalmi kapcsolatot, szemben azzal, hogy megpróbálod megbüntetni a viselkedést, mert ez csak tovább növeli és súlyosbítja a problémát" - mondja.

Forrás: petmd

 

 

Kapcsolódó tartalom:

log
10
Összesített értékelés
4 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

1 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • slezák lászlóné - 2020. június 13. 19:25

    Mindez igaz, és ismert tény számomra. Az elégedett dorombolás az öröm jele, ezt nagyon szeretem!

Ezeket olvastad már?

Stressz jelei kutyáknál

Stressz jelei kutyáknál

Nagyon fontos hogy felismerd a stressz jeleit, ugyanis komoly gondokat előzhetsz meg vele!

Állati kvíz

Viselkedés

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.