A kutya farok szerepe

A kutya farok szerepe

Tudjuk, hogy kutyánk minden egyes testrészével külön-külön is kommunikál, ezért egy tudatos gazdinak érdemes megismerni a kutya faroktartásának különböző jelentéseit.

Kommunikáció egyik módja

A farok az emberek és más kutyák által is már viszonylag messziről is jól látható, ezért még biztonságot jelentő távolságból következtetni lehet belőle a közeledő kutya lelkiállapotára, idegi beállítottságára, agresszióra vagy félelemre való hajlamára, nyugodtvagy ideges jellemére.

A különböző fajták között meglehetősen nagy eltérések vannak a farok formáját, alaptartását, méretét, szőrzetét és színét illetően.

A faroknak a kommunikációban történő használata között egyedi és fajtaspecifikus különbségek is vannak. Egy cavalier king charles spaniel hajlamos a legapróbb külső inger hatására izgatott csóválni a farkát, ellenben egy rottweilert elég nehéz oly módon kizökkenteni a nyugalmából, hogy örömteli farkcsóválásba kezdjen.

Általánosságban igaz, hogy minél inkább hasonlít egy kutyafarka a "prototípus" farkaséhoz, annál több és jobb lehetősége van ezzel a testrészével az érzelmeit, indulatait, egyáltalán a mondanivalóját kifejezni.

 

 

Második feladata

A kommunikációban egy másik nagyon fontos szerepe is van a faroknak: a nemi szervek, a végbélnyílás és a faroktőnél található mirigyek által termelt különleges illatanyagok továbbításában, illetve szétterjedésének megakadályozásában.

A kutyák egymás közötti azonosításában ezeknek az illatoknak hasonlóan egyedi jelentőségük van, mint az embereknél az arcvonásoknak. Ezeknek a fontos információkat hordozó illatanyag-molekuláknak a szétterjedését a farok csóválásával, mozgatásával nagyon intenzíven meg lehet növelni, vagy ellenkezőleg - félős kutya esetében, amelyik nem akarja, hogy a külvilág többi kutyája tudomást szerezzen róla - a farokkal el lehet zárni a szaganyagokat kibocsátó nyílásokat, lehetőleg megakadályozva ezzel az azonosíthatóságot jelentő illatanyagok szétterjedését.

 

 

 

Harmadik feladata

A faroknak a kommunikáción és az azonosító szagjelek szabályzásán kívül fontos szerepe van még az általános testmozgás és testbeszéd kivitelezhetőségében is.

A megfelelő farokkal rendelkező kutyáknak sokkal jobb az egyensúlyérzékük. Gyors futás közben történő irányváltoztatás esetén a hosszabb farkú egyedek jobban meg tudják oldani a testük súlypontjának áthelyezését.

A hosszú és dús szőrzetű farokkal rendelkező kutyák jobban tudnak úszni és a vízben irányt változtatni, mint a többiek.

Az északi kutyafajták, vagy a szabadban tartott, alkalmas farokkal rendelkező más egyedek a farkukkal melegen tartják alváskor a szemüket és fejüket.

 

Fotó: flicker.com

Felhasznált irodalom: kutya

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Minden farok tartásnak megvan a maga jelentősége. A boldogságtól a semleges érzéseken át az agresszióig minden fellelhető a cica farok tartásának palettáján.

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.