A kutya ugatásának oka

A kutya ugatásának oka

Számtalan módon próbál kutyánk kommunikálni velünk. A kutyák legközönségesebb, leggyakoribb hangadási módja az ugatás, mégis ezt a nagyon természetes, látszólag igen egyszerű jelenséget sokan félreértelmezik.

Az ugatás a farkasszármazás egyik legalapvetőbb bizonyítéka.

Téves elképzelések szerint a farkasok egyáltalán nem ugatnak. Valójában azonban az ugatás valamilyen formában a farkasok valamennyi tagjára jellemző, sőt még az olyan távolabbi rokonuknak is titkos kommunikációs eszköze, mint a róka.
 
Az ugatás szerepe a kutyánál és a farkasnál egyaránt a vészjelzés, amit akkor hallatnak, amikor idegen állat közeledik a barlanghoz (kutyáink esetében a lakáshoz vagy a kerthez).
 
Egy másik, ugyancsak jellegzetes hang a vonyítás, aminek segítségével az egymástól elválasztott vagy távollevő állatok érintkezhetnek.
 
A két faj közötti hangadásbeli eltérések részben a különböző életkörülményekkel magyarázhatók, bár az ugatásra való hajlam növekedéséhez kétségtelenül hozzájárult a gazda számára való speciális vészjelző értéke miatt.
 
 
Az ugatás mind a kutyánál, mind a farkasnál részben figyelmeztetés, részben pedig fenyegetés. Sok kutya azonban arra is használja, hogy felhívja magára a figyelmet. Ha ez a hang bármilyen fontos információt közvetít, akkor minden kölyöknek egyformán kell reagálnia rá. Ez így is van, a kiskutyák gyakorlatilag minden zajra riadt választ adnak.
Ebből indultak ki azok az etológusok, akik készítettek egy sorozat magnetofon-felvételt, amely néhány eb ugatását tartalmazza - beleértve az anyakutyáét -, valamint holmi ugatáshoz hasonló zörejt. Ezt úgy állították elő, hogy egy deszkát az asztalhoz ütögettek. Felvettek továbbá egy, az előbb felsoroltaktól teljesen eltérő, ún. tiszta hangot is.
A kölykök a legcsekélyebb mértékben sem árultak el több figyelmet az anyjuk, mint az idegen kutyák ugatásasa iránt, és többé-kevésbé ugyanúgy reagáltak a deszka hangjára is.
 
Más hasonló kísérletekben kiskutyák kétségbeesett hangjelzéseit játszották vissza a szukának. Azt tapasztalták, hogy ha a kölykök hangját a szobán kívülről közvetítetté, az anyakutya rendkívül nyugtalan lett, megpróbált a hangforrás közelébe jutni. Ha a szobában szólt a magnó, akkor mindössze egy-egy pillantást vetett arrafelé - esetleg odament, és megszagolta a készüléket -, de tovább nem törődött vele. A kutyák tehát szemlátomást úgy reagáltak ezekre a jelzésekre, mint ahogyan az ember tenné: először odafigyeltek, aztán inkább az egész helyzetnek, mint pusztán a hangjeleknek megfelelően reagáltak.
 
 
 
Gyere már! Nem győzök rád várni! ;)
 
 
 
A kutya elsősorban olyan helyzetekben ugat, amelyekben kedélyállapotát az éberség-félelem-agresszivitás kombinációja uralja. Az ugatás oka lehet intenciós mozgás is.
 
 
Minél inkább az agresszivitás uralkodik az állat kedélyállapotában, annál tompább, mélyről jövőbb az ugatás, és minél inkább fél az eb, annál magasabb hangon, fülsértőbben ugat.
Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva
 
 
A teljesen nyugodt, izgalommentes állapotban levő állat csupán helyettesítő tevékenységként ugat. Kedvtelésből vagy valamilyen más sajátos, jellegzetes kedélyállapotból.
 
A különböző veszélyhelyzetekben való ugatásnak nyilvánvaló figyelmeztető funkciója van, amelyet az ember is hasznosíthat. A kutya nemcsak azért ugat, hogy egy bizonyos élőlényt figyelmeztessen; gyakran ugat az eb örömében vagy várakozásában is.
 
Hajlamos a kutya arra, hogy ugasson, ha akadályoztatva van valamilyen érdemleges tevékenységében. Ez a viselkedés valószínűleg a helyettesítő tevékenység elméletével magyarázható. Ha a hangadást a célzott tevékenységben siker követi, a kutya ezt hamarosan a sikerrel asszociálja. Ez a magyarázata egyebek között annak, hogy miért kezdenek a kutyák olyan könnyen ugatásbaba, ha valamilyen csemegéhez akarnak jutni.
 
Az ugatás sajátosságai nagyon megkönnyítik, hogy egy másik kutya vagy az ember biztosan felfedezze azt a pontos irányt, amely felől a hangok érkeznek, mivel az egymástól a másodperc tört részényi eltérésekkel érkező jelzéseket könnyű megkülönböztetni.
 
Az ugatás árnyalatait - a vad agressziótól a menekülésre való készülődésig - a többi kutya még akkor is észleli, ha nem látja a hangforrás tulajdonosát. Az ugatás dallama és csengése igen sok dolgot közöl az ugató kutyáról a többiekkel. Az ismerős kutya ugatásátát a másik állat felismeri.

 

 

 

 

Konkrét ugatásfajták

A játék közbeni, rövid, tisztán kiadott, vakkantásszerű ugatás közlés a játszópartner felé: "Most te következel, gyere, folytassuk!". Házőrző kutya esetében azonban ugyanez, amennyiben valami különlegeset észlelt, azt jelenti, hogy "Figyelem, ott van valami!".


Az idegen irányába leadott, általánosságban mély tónusú, rövid vakkantások jelentése: "Nem ismerlek, lassan közeledj, hogy kölcsönösen fölvehessük egymással a kontaktust!".


Erős és kitartó, közepes hangszínen történő ugatás: "Idegen van a területemen."


Egy-két éles, rövid, magas hangszínű ugató hang: "Én látlak téged."

Egyenként leadott, éles, egyenletes, közepes hangszínen adott ugató szignál: "Hagyd abba, menj el a közelemből!".

Közepes hangszínű, dadogáshoz hasonlító ugatás, vakkantás: "Gyere, játsszunk egyet!".

 

 

Fotó: flicker.com

Felh.ir.: arcanum, kutya

 

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Újabb siker a magyar kutatásban! A kutyák ugatása a többi kutya számára is információt hordoz

  szept. 3, 2014

  Újabb siker a magyar kutatásban! A kutyák ugatása a többi kutya számára is információt hordoz

  Magyar kutatók a világon elsőként szolgáltattak olyan kutatási adatot, amely arra utal, hogy az ugatás a többi kutya számára is információt hordoz a terepen - tájékoztatta az MTI-t az Eötvös Loránd...

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.