Beszédes cica avagy az igazi cicabeszéd

Beszédes cica avagy az igazi cicabeszéd

Csicsergés. Trillázás. Dorombolás. Nyivákolás. Morgás. És persze miaú. A cicák akár száz különféle hang kiadására is képesek, ez a legtöbb ragadozó repertoárjánál nagyobb (a kutyákét is beleértve).

Akinek igazán „cserfes” cica jutott, még ezt a száz hangot is bőven alábecsültnek tarthatja. Miért akad ennyi közlendőjük? A hangok lehetnek fenyegetők vagy barátságosak. Üzenhetik azt, hogy „maradj távol” vagy épp azt „gyere közelebb”. A hangok nagyobb távolságból szolgáltatnak információt, mint a testbeszéd, és még azt is elárulják, milyen nagy és erős az üzenet küldője.

 

Három fontos tényt kell figyelembe venni: a kóbor macskák jellemzően csendesebbek, mint háziasított fajtatársaik. A macskák „beszédük” jelentős részét kifejezetten az emberekhez címzik. És végül, a cicák beszédességét illetően nagymértékű eltérések figyelhetők meg az egyedek között. A genetika is közrejátszhat, ugyanis néhány fajta- a sziámi, a keleti rövidszőrű és az abesszín- bőbeszédűbb az átlagosnál.

 

Ám azt is joggal feltételezzük, hogy mi, emberek fontos szerepet játszunk cicánk verbalitásának alakulásában. Hisz a nyávogással felkeltik a figyelmünket, gyakran még élelemhez, simogatáshoz is jutnak ezáltal, vagy kinyitjuk nekik az ajtót. Érdekes megfigyelni, hogy a macskák egymás között ritkán nyávognak. Az egyik fő kivétel e szabály alól az, amikor a kiscicák kétségbeesve hívják anyjukat.

 

 

 

Egy igazi peszédes cica ;)

 

A cicák ugyanis másféle hangokat használnak a fajon belüli kommunikációhoz. Ezek némelyikét- a nyávogáshoz hasonlóan- nyitott szájjal képzik, majd a hang hallatása közben csukják be a szájukat. Ilyen például a vonyítás vagy a párzásra hívó hang. A kevésbé barátságos jelzéseket végig nyitva tartott szájjal adják le. Ezeket a morgásokat, üvöltéseket, sziszegéseket és visításokat halljuk harc közben vagy amikor fájdalmat éreznek.

 

A macskák legbájosabb, legbarátságosabb hangjai azok, melyeket teljesen zárt szájjal hallatnak. A dorombolás, a csicsergés és a trillázás az üdvözlés és a közvetlen kapcsolattartás eszköze.

 

 

Fotó: pexels.com

Forrás:Jackson Galaxy Macskamágia című könyve alapján

 

 

Kapcsolódó tartalmaink

 

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A cicák beszéde - dorombolás, köszöntés, turbékolás és a mély tónusú nyávogás

  A cicák beszéde - dorombolás, köszöntés, turbékolás és a mély tónusú nyávogás

  Milyen jó lenne tudni, hogy kedvencünk mit is akar nekünk mondani a különböző hangokkal, amelyeket kiad. Azonban ez nagyon nehéz dolog, ugyanis minden cica más módon kommunikál gazdájával. Azonban ...

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.