Cicánk testbeszéde - a fülállások jelentése

Cicánk testbeszéde - a fülállások jelentése

A macskák két füle finoman, gyorsan és egymástól függetlenül mozog, ezért gyakran a testbeszéd legárulkodóbb elemét képezi.

A fül a cicák aktuális érzelmi állapotának első fontos hírnöke. Húsznál is több izom mozgatja a macskák fülét, készen arra, hogy még akkor is akcióban lendüljenek, amikor kedvencünk éppen pihen.

 

 

A különböző fülállások jelentése

 

 

Öt alapvető fülállást különböztetünk meg, az alábbi hangulatok szerint: nyugodt, éber, izgatott, védekező és agresszív.

 

1. Nyugodt fülállás:

A felefelé meredő, hegyezett fül befogadja a környezetből érkező hangokat, és reagál is rájuk. Egy nyugodt macska füle felfelé és enyhén oldalra fordítva áll.

 

 

2. Figyelő, éber fülállás

Ha a pihenő macska felneszel, s valamely izgalmas részletre összpontosítja figyelmét, a füle "éber üzemmódba" kapcsol. Mihelyt az állat az érdeklődését felkeltő pontra szegezi a szemét, füle az égnek mered, s a kagyló nyílása egyenesen előremutat.

Úgy is marad rezzenetlenül, amíg a macska le nem veszi a szemét a célpontról, kivéve, ha hirtelen zaj hallatszik oldalról, amikor is az egyik fül gyorsan irányba fordul anélkül, hogy az állat tekintete követné.

Amennyiben mindkét fülkagyló előrefordul, cicánk éberen figyel, esetleg zavarja valami.

 

 

3. Izgatott fülállás

A lapított fül több állapotot is jelezhet. Amennyiben oldalra és lefelé áll, a cicánk fél valamitől, ám ugyanakkor próbál információt gyűjteni.

Minél laposabb a fül, annál erősebben retteg az állat.

Ha a macska izgatott, mert valamely belső konfliktus, frusztráció vagy rossz előérzet emészti, gyakran idegesen ráng a füle. Néhány vadon élő fajnál különösen szembeszökő ez az állapot a fülükön található hosszú szőrpamacs miatt. A házimacska nem büszkélkedhet ilyen ékességgel, és a fülrángás is kevésbé gyakori nála.

Néhány fajtának van ugyan egy kis pamacsféléje; így például az abesszin macska aprócska sötét szőrcsimbókot visel a fülén, de ez csak silány utánzata a sivatagi hiúzénak.

 

 

 

Ijedtség vagy izgatottság jele

 

4. Védekező fülállás

Ha teljesen hátrafelé fordítják a fülüket, akkor szeretnénk minél védettebb pózban lenni egy esetleges támadás bekövetkeztekor.

A védekező macska szorosan a fejéhez lapítja a fülét, nehogy megsérüljön a küzdelem során. A párbajhős kandúrok csipkésre tetovált füle bizonyítja, milyen védtelen ez az érzékeny testrész, ha "élesben" megy a harc. Azért is sunyja hátra a fülét a macska, hogy szemből szinte észrevétlenné váljék, s így még busábbnak tűnjön a feje. Van egy fölöttébb különös fajta, a skót lógó fülű macska, amelynek állandóan lekonyul a füle, s ezért úgy tűnik, mintha folyton védekezne az állat – függetlenül tényleges hangulatától. Elképzelni is nehéz, milyen hatással lehet e fura küllem a macska társadalmi életére.

 

 

5. Agresszív fülállás:

Az agresszív macska, amely félelem nélkül támad, szintén jellegzetesen tartja a fülét. Elfordítja, de nem lapítja le teljesen, s ilyenkor a fül hátoldala néz az ellenfél felé. Ez a legfenyegetőbb jelzés, amelyet macska a fülével adhat. Tulajdonképpen félig éber, félig védekező a fül pozíciója, vagyis előre is szegeződik, és hátra is lapul. A mozdulat arra utal, hogy az állat "balhés kedvében" van. Mintha csak így szólna: – Készen állok a támadásra, s még annyira sem félek tőled, hogy védekezőn lelapítsam a fülem! – A macska azért mutatja ellenfelének füle hátoldalát, mert mielőtt teljesen lelapulna, a fülnek előbb hátrafelé kell fordulnia. Az elfordított fül tehát "sunyításra kész", amennyiben az ellenfél mégis támadni merészelne.

 

Amikor a két fül más-más helyzetben van, az állapot értelmezése nem túl egyszerű-és ilyenkor kedvencünk érzelmei is ugyanígy kavarognak.

 

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A kutya füle és hallása

  márc. 1, 2017

  A kutya füle és hallása

  A 3 érzékszerv közül a fül a második helyen lévő legfontosabb érzékszerv az orr mögött.

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.