Cicánk testbeszéde - a szemmozgások és pupilla

Cicánk testbeszéde - a szemmozgások és pupilla

A macskák pupillája az emberekénél sokkal gyorsabban képes mozogni. Ennek célja, hogy a fény minél gyorsabban a pupillán át eljusson a retinára, ahol a fény különböző kémiai reakciókat indít be.

Ezekből végül egy elektromos jel keletkezik, s ez jut el a szemidegen keresztül az agyba, ahol az egyéb érzékszervekkel szerzett tapasztalatok és a gondolkodás révén értelmezhetővé válik a kép. Minél nagyobb a pupilla, annál több fény jut el a recehártyára, és annál tisztábban látható a kép.

Ez az oka annak, hogy minden, pupillával rendelkező élőlénynek kitágul a szembogara a félhomályban, és összeszűkül, ha nagyon erős a világítás.

A macskák számára az átlagosnál nagyobb pupilla egyébként nappal nem túl előnyös, ezért ők ilyenkor gyengébben is látnak, mint mi.

 
A nagyobb pupilla azonban kevés lenne ahhoz, hogy pici fényben is jól lássák a zsákmányaik mozgását. Ezért, mint rajtuk kívül még több, éjszaka vadászó állatnak is, a recehártya mellett kialakult a szemükben még egy visszatükröző réteg, amelyben mészkristályok is vannak. Ez a tapetum lucidum. (A kifejezés a tapis=szőnyeg, terítő, illetve a lucidus=világos, fénylő latin szavakból származik.)
 
A tapetum lucidum a recehártya mögött helyezkedik el. Úgy erősíti a látást, hogy a fénynek azt a gyengébb részét is visszaveri, amely egyébként nem érné el a fényérzékelő sejteket. A visszaverődés fölerősíti a gyengébb sugarakat, és így azok végül mégis adnak ingereket érzékelősejteknek, vagyis nem mennek veszendőbe. Ezáltal lényegesen emelkedik a befogadott fény mennyisége.
 
A macskaszem legalább hatszor olyan fényérzékeny, mint az ember szeme, ám ha tökéletes a sötétség, akkor sajnos a cica sem lát semmit. Szerencsére azonban tökéletes sötétséget csak kísérletekben, mesterségesen lehet létrehozni.
 
A recehártyában lévő, fényérzékelő pálcikái egyébként mozgásérzékelőként is működnek, ezért a macskák sokkal ügyesebbek a mozgás észlelésében, mint az emberek. A legjobban a látóterüket keresztbe szelő mozgást érzékelik, a feléjük közeledőt kevésbé jól látják.
 
Mivel mindkét szemük előre néz, a cicáknak jó a térérzékelésük. Látómezejük 285 fokos, mindkét oldalon 125-130 fokos átfedéssel és 75-80 fokos perifériás látással. Ez a távolságok, a mélység és a méret pontos felmérését teszi lehetővé. A legélesebben a tőlük 4-6 méterre lévő tárgyakat látják.
 
Mivel a macska alkonyatkor és hajnalban vadászik, a színeknek nincs különösebb jelentőségük a látásában. Elsősorban a szürke különféle árnyalatait, emellett a kék, sárga és zöld színt észleli, a vöröset viszont valószínűleg szintén szürkének látja.
 
 
 
 
 

Pupilla mozgások jelentése:

A pupillák rossz fényviszonyok között kitágulnak, de ugyanígy tesznek a „küzdj vagy fuss reakció aktiválásakor is. A kitágult pupillák több fényt és ezáltal információt engednek be a környezetből. (Amikor például a macskák felmérik a veszélyt, a bővebb információszerzés több menekülési lehetőséget tárhat fel.) Minél tágabb a pupilla, annál fontosabb a védekezés az állat számára. A szűk pupilla ugyanakkor magabiztosságról és nyugalomról árulkodik.

 

Egy izgalomban lévő, vagy dühös macskának a pupillái összeszűkülhetnek, hogy még hatékonyabban fókuszálhasson az adott részletre. De a macskák szeme, a környezet villanásaira is reagál, ezért is fontos a testbeszédüket egészként megfigyelni, és nem bármely elemet kiemelve. Amint egy macska észreveszi, hogy nézik, lehet, hogy abbahagyja, amit csinál, hogy felmérje a szituációt.

 

Ám nem csupán az a lényeg, miként néz ki a cica szeme. Az is fontos, pontosan hogyan használja. Ha mereven bául, az általában kihívást jelent, melynek „komolyságát” a pilantás hossza és állhatatossága jelzi.

 

Ha egy macska kerüli a szemkontaktust egy fajtársával, annak rendszerint oka van: a legtöbbször az, hogy ezáltal csökkentse minimálisra az összetűzés eélyét.

A lassú pislogás az elégedettség és a nyugalom jele. Ezért igyekszünk kiváltani ezt a reakciót akkor, amikor üdvözlünk egy macskát, vagy kommunikálunk vele.

 

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Cicánk szeme és látása

  Cicánk szeme és látása

  A ragadozó életmódhoz perifériás látásra van szükségük és nem éleslátásra, ezért a külvilágot elmosódottan látják kedvenceink.

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.