Kutya személyiségtípusok

Kutya személyiségtípusok

A házi kedvencek közül köztudottan a kutyák igénylik a legtöbb időt, figyelmet, szeretetet. Legtöbbünkkel előfordult már, hogy első látásra beleszerettünk egy fajtába, és hallani sem akarunk arról, hogy másikat válasszunk. Mielőtt azonban megvásárolnád a kiszemelt szépséget, nem árt átgondolni néhány dolgot, mert könnyen előfordulhat, hogy úgymond nem illetek össze a tökéletesnek látszó „szerelmeddel”.

A különböző kutyafajtákat eredetileg más-más célokra tenyésztették ki, és bár ezek a funkciók jórészt eltűntek, a kutyák személyisége máig őrzi eredeti „foglalkozásuk” jegyeit.

Független személyiség - Északiak

Ha egy igazi jellemet szeretnél, az északi fajták közül válassz, ez a típus zárkózott, független személyiséggel rendelkezik, nehezen megközelíthető, érzékeny, ám hűséges, családszerető. Ide tartozik például a szibériai husky, a malamut, a csau csau, eszkimókutya, vagy a szamojéd.

Vedd figyelembe, hogy ezek a kutyák egy dolgot szeretnek nagyon az életben, ez pedig a szánhúzás, amire egy panellakásban viszonylag kevés lehetőségük kínálkozik. Csak akkor válassz északi fajtát, ha nagy kerttel és határozott fellépéssel rendelkezel, ugyanis mozgásigényük hatalmas, kezelésükhöz pedig erős akaraterőre és kitartásra van szükség.

Társasági kutyák – Ölebek

A legkevesebb mozgásigénnyel rendelkező kutyák az ölebek, csivava, törpe uszkár, spánielek és a selyemkutya. Őket eleve társasági kutyának tenyésztették ki, így lakásba a legideálisabbak. Velük is sokat kell foglalkozni, nagyon igénylik az emberi társaságot, szeretetet és gondoskodást. Mostanában nagyon divatosak, a nők szinte kiegészítőként hordják őket kedvenc ruhájukhoz, éppen ezért sokak számára antipatikusak. Olyanoknak ajánlott, akik megtehetik, hogy nem hagyják egész napra egyedül a kutyát a lakásban.

Energikus – Terelőkutyák

A pásztorkutyák legnépszerűbb fajtája a skót juhász, de ismert még a border collie, a kuvasz és a komondor is. Személyiségjegyeik attól függően változnak, hogy melyik földrajzi területen tenyésztették őket. Legtöbbjük házőrzőnek is kiváló, a skót juhász kevésbé. Kifejezetten munkakutyák, kemény kézzel kell bánni velük, így szintén nem ajánlott azoknak, akik nem tudnak elég időt szánni a foglalkoztatásukra.

Nyughatatlan  - Terrierek

A legidegesebb természetű kutyák a terrierek, kis termetük ellenére hangosan, gyakran és kitartóan ugatnak. A közhiedelemmel ellentétben a foxin és airedale terrieren kívül a yorkshire is ide tartozik, nem pedig az ölebekhez. Sokan mégis ölebként tartják, ami nagy hiba, könnyen előfordulhat, hogy sikerül egy frusztrált, paranoiás kutyát nevelnünk yorkshire terrierünkből. Különösen sok türelem kell hozzájuk.

Nyugalom és biztonság - Őrző-védő kutyák

Eredetileg nem házőrzésre, hanem a nyáj védelmére tenyésztették a hegyi őrző kutyákat, majd az újabb fajtákat, a dobermannt és a boxereket már az otthon védelmére. Míg a bernáthegyi nyugodtságáról híres, a dobermannt néha elragadja túlzott védőösztöne. A dobermann sem lesz agresszív kutya, ha következetesen és határozottan neveljük.

Vadászat és játék – apportírozó és vadászkutyák

Legnépszerűbb közülük a golden retriever és a labrador, őket házőrzőnek semmiképpen nem ajánljuk, mert legrosszabb esetben is csak összeszőrözik a betörőt. Mivel falkában végzett vadászatra tenyésztették őket, nagyon jól működnek együtt más kutyákkal, sőt igénylik a kutyatársaságot.

A vadászkutyák (kopók, bassetek, tacskók, retrieverek, vizslák stb.) rendelkeznek a legfejlettebb szaglással. A retrievereket apportírozó kutyáknak is nevezik, könnyen megtaníthatóak tárgyak visszahozására, ezért ha van időd és kedved játszani a kutyáddal, retrievert válassz.

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Súlyos sérüléseket okozhatnak a kutyáknak dobált botok

  jan. 22, 2016

  Súlyos sérüléseket okozhatnak a kutyáknak dobált botok

  Grace Webster, a brit állatorvosok társaságának skóciai elnöke arra kérte a gazdákat szerdán, hogy hagyják abba a fadarabok hajigálást.

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.