Kutyák különös hangadása - sóhajtás, köhögés és hortyogás

Kutyák különös hangadása - sóhajtás, köhögés és hortyogás

Vajon a sóhajtásnak, köhögésnek és a hortyogásnak van bármiféle kommunikációs szerepe?

A kutya szokott sóhajtani is.
Sóhajt például a letelepedő kutya, amikor - hosszabb fészkelődés és forgolódás után - végül kényelmesen elhelyezkedik. Sóhajt, ha felfokozott várakozás után nem következik be az esemény, amiben reménykedik. Az igen elégedett kutyák is gyakran sóhajtanak.
A sóhajtásnak egyébként nincs különösebb etológiai funkciója, ám az is igaz, hogy az ember és a kutya hasonló hangulatban sóhajt.
 

 

A köhögés egy gyakori reflexes folyamat és hasonló az emberi köhögéshez. Ilyenkor a kutya általában betegnek látszik, de a köhögéses periódus többnyire magától megszűnik. 
 
A tüsszentés nem tartozik a kutya kommunikációs eszközei közé; ilyen hangot rendszerint akkor hallat a kutya, ha a hátán fekszik és az orra felfelé néz; a légcsőből az orrlyukakba hatoló folyadék ugyanis ingerli a nyálkahártyákat.
 
A köhögés és a tüsszentés a közelben levő más kutyákból nem vált ki különösebb reakciókat, legfeljebb - átmeneti - meglepetést.
 
 
 
 
 
A kutyák gyakran hortyognak, főként a rövid orrú állatok, valamint az idősebbek.
 
 
Mindezeknél a hangadásoknál viselkedéstani szempontból az a lényeges, hogy a közelben lévő más kutyáknál különösebb reakciót nem váltanak ki. Legfeljebb némi - átmeneti - meglepetést.
 
 
Forrás: arcanum.hu
 
 
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.