Kutyák testbeszéde

Kutyák testbeszéde

A kutyák különböző helyzetekben különböző módon kommunikálnak velünk. Helyzettől függően használják a verbális és nonverbális kommunikációs eszközeik széles tárházát.

A falkában élő állatok leginkább testi jelekkel (nonverbális kommunikációt használva) kommunikálnak egymással. Kommunikációjuk célja, hogy a többi kutyával való együttműködés hatékony legyen és a konfliktusokat el tudják kerülni. Ezért ha ismerjük a kutyák testtartására vonatkozó jeleket, akkor már a távolból is felismerhetjük, mit szeretne kutyánk kifejezni.

 

 

"A kutya genetikailag farkas, de elméjének működése miatt jobban hasonlít az emberi csecsemőre. Minden állat közül egyedül ő tanult meg kötődni az emberhez, és másképp beszélni vele, mint fajtársaival." - Topál József

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

 

Testbeszéd

Az egyik ok, amiért a kutya olyan jó társa az embernek az, hogy hihetetlen képességgel tud velünk kommunikálni. A kutyák, akik emberekkel élnek, úgy tekintik őket, mintha a családjukhoz tartoznának, és nagyon hamar megtanulják felismerni a hangulatváltozásainkat és a szándékainkat. A kutyák közti kommunikációs eszközök ismerete lehetővé teszi a figyelmes gazdi számára, hogy pontosan értse, mit próbál közölni vele a kutyája.

A testbeszédet csak nagyon ritka esetben egészítik ki a kutyák hangjelekkel. Farkastól örökölt tulajdonság ez, hiszen a hangtalan vadászat több sikerrel jár és biztosabb életben maradást garantál, mint ha csaholva, vonyítva, üvöltve történne a zsákmány becserkészése, üldözése és elejtése.

A kutyáknak semmi okuk nincs érzelmeiket leplezni és titkolni. Amit éreznek, amit gondolnak, azt testbeszédükkel nyíltan és őszintén ki is fejezik. Érzelmeiket nem raktározzák olyan sokáig, viszont nem is fejezik ki olyan hosszú idei, mint az emberek. Megismerve a kutyák testbeszédének jelrendszerét, a gazdinak lehetőség nyílik arra, hogy jobban megértse, hogy mit akar kedvence "mondani". Mikor fél, mikor agresszív, mikor adja meg magát vagy próbál meg uralkodni környezetével szemben, mikor szomorú, és mikor elégedetten boldog.

A testbeszéd kizárólag akkor tud teljes egészében és hibátlanul működni, ha a kutyák nincsenek mozgásukban korlátozva, nincsenek pórázon tartva vagy láncra kötve, szűk kennelbe zárva, valamint minden érzékszervük és testrészük teljes mértékben megfelel a faj biológiai követelményeinek, tehát nincs emberi beavatkozás által amputálva, csonkítva, illetve valamilyen betegség vagy baleset következtében nem vesztették el valamely testrészüket vagy érzékszervük működőképességét.

A különböző fajták testi adottságaiból adódó különbségek figyelembevétele mellett nagyon lényeges, hogy mindig a teljes összképből vonjuk le a következtetést, és ne az esetlegesen egyszerre leadott testbeszédjelek egyenkénti értelmezéséből. Különösen érvényes ez a lelógó fülű, vagy genetikai adottságukból eredően fölálló farkú egyedek esetében.

 

 

A nyugodt és megközelíthető kutya testbeszéde

Egy nyugodt kutya mellett lehet zajongani, és futkározni, nem zökken ki ebből az állapotából, viszont, túl közel hozzá csak óvatosan menj, nehogy meglepetés érjen, ha egy ismeretlen ebről van szó.

Amikor az ilyen tartású kutya gyors, és izgatott farokcsóválásba kezd, akkor valószínűleg közeledhetsz felé, mert a farokcsóválás az öröm jele ebben a relaxált állapotban.

Ha bizonytalan vagy a jelekben, akkor inkább várd meg míg a kutyus közeledik feléd, mert, ha magától megszimatol téged, akkor biztosan ismerkedni szeretne veled.

 

Forrás: ebmester.hu

 

 

Figyelmeztető állás - dolgok ellenőrzése

Amikor a kutya valami érdekessel, vagy ismeretlennel találkozik, akkor ezek a jelek mutatkoznak rajta, addig amíg meg nem vizsgálta az adott szituációt, és el nem döntötte arról, hogy az számára veszéllyel járhat-e.

Ez egy bizonytalan, és óvatos kutya testtartása, mellyel gyakran együtt jár egy nagyon lassú, egyik oldaltól a másikig tartó farokmozgatás, és a fej enyhe leeresztése.

 

Forrás: ebmester.hu

 

Domináns agresszív tartás

Ezzel a magabiztos testtartással a kutya társadalmi elsőbbrendűségét fejezi ki társai között, és agresszív viselkedéssel fenyeget.

Ebben a feszült, és előredőlt testtartásban a kutya olyan félelmet keltő jelzéseket küld mások felé, mint ahogy képen is látható: borzol, vicsorog, ráncol.

A nyak- és hátszőrzet viszonylag közismert, főleg kanok esetében gyakori borzolása a támadási hajlandóságot, agresszióra való készenlétet jelenti: "Készen vagyok a támadásra."

 

Forrás: ebmester.hu

 

Félelmi agresszió, ijedt kutya testbeszéde

Ez a kutya megijedt, de nem alázatos, sőt agresszívvé válhat, ha provokálod őt. Ezt az agresszió fajtát könnyű összekeverni a domináns agresszióval, ha csak félelmet keltő jeleket veszed észre,viszont, ha jól megnézed a kutya test, fül és farok tartását, akkor világossá válik a különbség.

Ebben a szintén merev testtartásban a hátrafelé lesunyt fülekkel, a borzolt szőrzettel, és a vicsorító, morgó hangokkal a kutyus elijeszteni próbálja a másikat, és nem felül kerekedni rajta.

 

Forrás: ebmester.hu

 

Stresszes kutya testbeszéde

A kutyák is lehetnek stresszesek és szomorúak, de amikor ezeket a jeleket mutatják, akkor azok nem egy másik személynek szólnak, hanem a kutyus lelki állapotára utalnak.

Ebben az állapotban a kutya magassága csökken, szinte a földhöz lapul, és idegességét szája nyalogatásával is kifejezheti.

 

Forrás: ebmester.hu

 

Félő és aggódó kutya testbeszéde

Az ilyen kutya aggódva figyeli társát, hogy ő hogyan reagál ebben a szituációban és alázatos testtartást vesz fel.

Ilyenkor a félős kutya a behódolás jeleit mutatja, melyek megakadájozzák a komolyabb összetűzéseket magasabb státuszú kutyákkal. 

 

Forrás: ebmester.hu

 

Extrém félelem - teljes behódolás

Ez a kutya a túlélés érdekében inkább behódol. Elfogadja alacsonyabb rangját a magasabb rangúval szemben, hogy elkerülje a fizikai konfrontációt.

Az ilyen behúzott farkú, leengedett fülű, szemkontaktust kerülő kutya pár másodperc múlva hátára fekszik és a leggyengébb pontját mutatja a másiknak behódolása jeléül.

A játék vagy harc közben lefekvő és hátukra forduló, ezáltal a hasukat és nyakuk alsó részét szabadon fölkínáló kutyák ezzel a mozgássorozattal jelzik megadásukat: "Megadom és alád rendelem magam".

 

Forrás: ebmester.hu

 

Játékosság

Amikor a kutya játékra szólítja társát farokcsóválva közeledik, majd meghajol és izgatottan figyeli a reakciókat.

Ez a fajta játékra hívás hirtelen, játékos támadásokban, és visszavonulásokban nyilvánul meg a kutyáknál.

 

Forrás: ebmester.hu

 

További példák testbeszéd használatára

Amikor egy kutya a tiszta fűben vagy hóban hempereg, az a boldogságát, kiegyensúlyozottságát fejezi ki. Természetesen nem szabad összetéveszteni azzal, amikor a kutya piszokba, bűzlő ürülékbe dörzsöli bele fejét, nyakát vagy vállát.
 
Ha a kutya az állát vagy mellső lábát egy másik kutya vállára helyezi, akkor magasabbrendűségét, dominanciáját juttatja kifejezésre a társával szemben. Ha a kutya a vállával igyekszik testi kontaktust teremteni, vagy azzal esetleg megpróbál lökésszerű mozdulatot tenni, akkor az is a dominanciáját fejezi ki a másik állattal szemben.
 
Két kutya találkozásakor, az idegen kutya közeledtére hasra fekvő pozíció azt közli: "Nem támadlak meg - megvárom, amíg közelembe érsz, hogy békésen megismerkedjünk."  Ha a kutya egy fajtársának nyalogatja a száját, ezzel vagy alárendeltségét fejezi ki, vagy játékra hívja a társát.
 
Amikor egymás mellett lévő kutyák látszólag ok nélkül, leengedett fejjel szimatoló mozgást végeznek, akkor tulajdonképpen figyelemelterelő pótcselekvésként, csillapító szignálként alkalmazzák ezt a testbeszéd-kombinációt: "Már látni sem bírom a fenyegető jelzéseidet -nyugodj meg, és menj el tőlem!".
 
Amikor a kutyák figyelmüket feszülten összpontosítják, idegrendszerük mind az öt érzékszervüket a legmagasabb teljesítőképességre állítja be. Ilyenkor az egész testük, izomzatuk kemény és merev. Ez különösen a rövid szőrű fajtáknál figyelhető meg jól. Ennek az állapotnak a gyakori ismétlődése vagy tartós állapota sok esetben stressz alapú betegségek kiváltója lehet.
 
 
Felhasznált irodalom: ebmester.hu,kutya.hu
 
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyánk testbeszéde - a faroktartások jelentése

  Kutyánk testbeszéde - a faroktartások jelentése

  A farok kedvencünk azon testrésze, amely a gerinc meghosszabbítása (keresztcsont, farokcsont). Egy kutya a faroktartásával szinte minden kedélyállapotát árnyaltan képes kifejezni. A farok tartása é...

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.