Kutyánk testbeszéde - a faroktartások jelentése

Kutyánk testbeszéde - a faroktartások jelentése

A farok kedvencünk azon testrésze, amely a gerinc meghosszabbítása (keresztcsont, farokcsont). Egy kutya a faroktartásával szinte minden kedélyállapotát árnyaltan képes kifejezni. A farok tartása és mozgáskombinációja a legkifejezőbb a kutyák testbeszédének jelrendszerében.

A farok az emberek és más kutyák által is már viszonylag messziről is jól látható, ezért még biztonságot jelentő távolságból következtetni lehet belőle a közeledő kutya lelkiállapotára, idegi beállítottságára, agresszióra vagy félelemre való hajlamára, nyugodtvagy ideges jellemére.

 

 

Küzdelemre hívás

A farok szőrzetének fölborzolása egyértelműen kihívó jelzés a közvetlen környezetben lévőknek: "Gyere, küzdj meg velem!".

 

 

Erőszakosság kifejezése

A vízszintesen, mereven, egyenesen tartott farok figyelemösszpontosítást, erőszakosságot jelent: "Előkészítettem magam az esetleges harcra, jöjjön, aminek jönnie kell!".

 

 

 

 

Boldogság, barátságosság

Ha például a kutya kényelmesen szunyókál a szobában, és meghallja, hogy társalgás közben a nevét említik, egyetlen rövid farokmozdulattal hálásan nyugtázza a neki szentelt figyelmet. Nem akar zavarni bennünket - sem a saját pihenését zavartatni - , de jelzi, hogy részt vesz a beszélgetésben.
 
A felemelt, de nem mereven, széles ívben történő farkcsóválás barátságos kifejezésforma: "Nyugodt lehetsz, nem akarlak bántani, nincsenek agresszív szándékaim."

 

 

Izgalmi állapot

A feszült figyelem pillanataiban a kutya farkának hegye macskaszerűen ide-oda mozog, míg a növekvő izgalom hatalmába nem keríti.

 

 

Fontos vagyok faroktartás

A farok egyenesen fölfelé, esetleg enyhén a hátgerinc irányába történő íves hajlításának mondanivalója: "Úgy érzem, én vagyok itt a környéken a legfontosabb kutya."

 
 

Csalódottság

Lelógatott farok, csak a végső negyedrész mozog jobbra-balra: "Egy kicsit csalódott vagyok."
 
 
 
 
 

Csóválás

A kutya farokcsóválása például a legfontosabb üdvözlő-köszöntő magatartás; a barátságosság demonstrálása. A csóválás örömet és hálát fejez ki. Igen ám, de mekkora különbség van az olyan viharos farkcsóválás között, amivel a kutya rég nem látott gazdáját üdvözli, és az udvarias farokmozgatás között, amellyel az ismerősöket köszönti.

A vízszintesen, egyenesen tartott farok lassú ritmikus csóválása óvatosságot, figyelmességet jelent: "Nyugalom, minden rendben, figyelemmel tartom az eseményeket."

A kutya persze akkor is csóválja a farkát, amikor valami különösen vonzó dolgot remél - akár gazdájától, akár egy másik kutyától. Ilyenkor azonban a farok mozgatása egyben a barátságosság kifejezése is.
 
A kutya az embernek - különösen, ha gazdájáról van szó - sokkal többet csóválja a farkát, mint fajtársainak. Ugyanakkor más kutyák számára is jóval többet csóválja a farkát, mint a farkas hasonló helyzetekben. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a faroktövének izomzata sokkal erősebb, mint a farkasé.

 

 

Nyomkövető kutya faroktartása

A nyomkövető kutya például farka állásával és mozgatásával világosan megmutatja, hogy megtalálta-e és követi-e a helyes nyomot.
 
Amikor szalad a kutya, különösen teljes vágtában, farka - melyet ilyenkor vízszintesen tart - szinte kormánylapátként szolgál az éles fordulatok számára.
 
Amikor haragszik, vagy fenyeget valakit, magasan felcsapja a farkát; a harcban pedig támogatja vele mozdulatait. Olyankor, ha üldözik, farkát testéhez szorítja, hogy ne nyújtson támadási felületet.
 
A lecsüngő farok közömbösséget vagy elégedetlenséget fejez ki. Ez a tartás legszélső határát a félelem és ijedtség pillanataiban éri el.
 
Zsákmánykeresés közben - amit a kutya főként szaglás útján végez - különleges farokmozgás észlelhető. Az állat farka ilyenkor mereven fölfelé mutat, és a csóválás kilengése kisebb. Ám maga a mozgás jóval gyorsabb. Ez a mozgásfajta jól érzékelteti a kutyának azt a várakozását, hogy megengedik-e számára bizonyos vadásztevékenység végzését.
 
 

 

A faroktartás kutyánk egészségi állapotára is utal

A kutya egészségi állapotáról ugyancsak sokat elárul farka mozgása.
 
Az a kutya, amelyik a farkát a vízszintesnél alacsonyabban tartja, általában nem egészséges; esetleg fáradt, gyenge, vagy valami okból rosszkedvű.
 

 

Félelem és faroktartás összefüggése

Ha viszont farkát a hátulsó lábai közé csapja, akkor nagyon fél. Ez a menekülésre készülődés jele is lehet, de az alsóbbrendűség kifejezésére jutása is egy nagyobb kutyával vagy más ellenféllel szemben. Ijedt állapotban a farkcsóváláshoz a hát begörbítése és kisebb-nagyobb mérvű lelapulás is hozzájárul.
 
A lábak közé bekanyarított farokkal a kutyák erős félelmüket fejezik ki, és óvintézkedésükkel azt szeretnék elérni, hogy a jellegzetes szaganyagokat kibocsátó nyílásaikat elzárják.
 
Ha a félelmi állapot intenzitása növekszik, akkor a kutya szolgaságát és alárendeltségét úgy próbálja kifejezni, hogy testének egész hátulsó része remegő mozgásba jön, fejét rézsút tartja, mintha a hátára akarna feküdni. Száját visszahúzza, füleit lecsapja, szemeivel alázatosan hunyorog.
 
 
 
 
 

Kutya táplálkozás közbeni faroktartása

A táplálkozó kutya farka hátra és lefelé mered, mozdulatlan. A csontot cipelő eb farka rendszerint magasabban áll, és azt a benyomást kelti, hogy "táplálékőrzése" valamilyen védekezési beállítottsággal ötvöződik.
Ez a kedélyállapot megfelel a birtoklási büszkeség hangulatának. Érdekes egyébként, hogy ez a faroktartás független attól, van-e a kutya közelében ember vagy a csont birtoklását veszélyeztethető más állat.
 
 

Anyakutya faroktarása

A kölykét békésen a szájában hordozó szuka farka egyenesen áll. A legkisebb támadás jelére farka felmered, ugyanakkor azonnal leteszi a kölyköt.
Szexuális "felhíváskor" a szuka farkát élesen oldalra fordítja, bár ez a farokhelyzet a párzás anatómiai feltétele is, de határozott jelző funkciója is van.
 
 
Bizonyos távolságról a farok mozgásai egyszersmind a kutya legjobban látható jelzései.
 
 
Felh. irodalom: arcanum
 
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Minden farok tartásnak megvan a maga jelentősége. A boldogságtól a semleges érzéseken át az agresszióig minden fellelhető a cica farok tartásának palettáján.

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.