Macskánk színe összefügg az agresszivitásával?

Macskánk színe összefügg az agresszivitásával?

Amerikai kutatók a macskák színe és viselkedése közötti összefüggéseket vizsgálták, melyből kiderült, hogy cicánk agresszivitása igen nagy mértékben függ színétől.

A teknőctarta és fehér mintás cicák híresek antiszociális viselkedésükről. Feljegyzések szerint egy amerikai tábornok, Henry Huidekoper 1895-ből visszamaradt írásában kifejezetten rossz természetű, nem igazán szeretetteljes, sőt sok esetben gonosz állatoknak mutatta be ezeket a macskákat.

Amerikai kutatók ezt az állítást próbálták alátámasztani vagy megvétózni. Vajon sikerült nekik?

A trikolor nőstények agresszivitása

A davisi Kaliforniai Egyetem állatorvos kutatói úgy vélik, hogy kapcsolatot találtak a macskák szőrszíne és az emberek irányába tanúsított agresszív viselkedése között.

A Journal of Applied Animal Welfare Science folyóiratban megjelent tanulmányukhoz egy online felmérést használták. Ebből az derült ki, hogy a trikolor nőstények sokkal agresszívebbek az emberekkel szemben, mint más színezetű macskák.

A fekete-fehér cicák sem annyira jámborak

1274 macskatulajdonos vett részt egy felmérésben, amely kifejezetten a cicák színére és viselkedésére vonatkozott.

A kérdéssorban a kutatók kíváncsiak voltak a különböző külső behatásokra vonatkozó agresszivitási szintre. Így megtudhatták, hogy egy-egy interakcióra hogy reagáltak a cicák. Ilyen volt például a macskák kézbe vétele vagy az állatorvosnál megfigyelhető viselkedése.Kíváncsiak voltak az agresszív viselkedés gyakoriságára és annak mértékére is, amely segítségével a cicákat egy agresszivitási skálán rangsorolták.

A különféle színcsoportok agresszivitási értéke alapján a kutatók megerősítették:

a trikolor (kalikó) nőstények a fekete-fehér (boci) és a szürke-fehér macskákkal együtt voltak a leggyakrabban agresszívek az emberekkel szemben.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

A hím trikolor macskák ritkák. A narancs és a fekete szőrszín génjei mind az X-kromoszómán helyezkednek el, és mivel a nőstényeknek (az emberekhez hasonlóan) két X-kromoszómájuk van, ezért hordozhatják mindkét gént. Egyik gén sem domináns, ezért alakul ki a szőrzet véletlenszerű narancs-fekete mintázata.

A legnyugodtabbak az egyszínű és a cirmos cicák

A tanulmányból az is kiderült, hogy a fekete-fehér macskák különösen agresszívak, ha felveszik őket, a szürke és fehér cicák pedig fújnak az állatorvosoknál. A kalikó nőstények a hétköznapi interakcióknál válhatnak nehezen kezelhetővé.

A jó hír a macskatartók számára, hogy az Elizabeth Stelow állatorvos által vezetett kutatás szerint a cicák összességükben azért elég jó természetűek. Ha azonban a tulajdonosok a maximális kedvességet és minimális gondot várják el macskáiktól, érdemes fekete, szürke, fehér vagy cirmos cicát választaniuk.

Forrás: origo.hu, Főkép: Coyot/pixabay

log
7
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  12 cicatartói tévhit - orvos válaszol

  ápr. 14, 2017

  12 cicatartói tévhit - orvos válaszol

  Bár ma már rengeteg helyen publikálunk állatorvosi cikkeket, mégis meglepő módon maradtak olyan tévhitek a macskások körében, amelyeket szeretnék az alábbi írásommal eloszlatni.

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.