Miért csahol a kutya

Miért csahol a kutya

Mivel az emberek és a kutyák eltérő nyelven beszélünk, ezért nehézséget okozhat egymás megértése. Kutyánk is próbál megérteni minket, mint ahogy mi is próbáljuk megérteni őt. Ezért következő kommunikációs pontunk a csaholás.

 

Csaholás: a kutya éles, szaggatott hangon ugat. Ez a gyakran rövid és éles hang igen jellegzetes reakció a sokkot okozó fájdalomra, vagy egyéb kellemetlen eseményekre.

 
 
Sok kutya olyankor csahol, ha a valamilyen hirtelen zajtól, hangtól megriad,
Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva
 
 
vagy esetleg valami váratlanul felbukkan a közvetlen közelében. A kevésbé kiegyensúlyozott kutyák azonban csaholás helyett inkább valamiféle menekülési mozgással reagálhatnak, miközben egyidejűleg a támadás jeleit mutatják.
 
A szagérzetek a kutyákból rendszerint nem csaholást, hanem agresszív magatartást váltanak ki. A szagérzetek ugyanis szinte sohasem jelentkeznek hirtelen, tehát nem okoznak olyan sokkos hatást, mint a váratlan robajok, vagy szokatlan zajok.
 
A kutyák olyankor vakkantanak, ha például rálépnek a farkukra, s ilyenkor még az igen jámbor ebek is agresszív állapotba kerülnek, amelyet rendszerint a hátszőrzet felborzolódása, vagy fogcsattogtatás kísér. A kutya hajlamossága arra, hogy meglepő helyzetekben megriadjon, egyedileg erősen változó.
 
A vadabb kutyák nem ijednek meg, hanem inkább agresszívekké válnak; a különösen félénk természetűek viszont könnyen megriadnak, és csak nehezen csillapodnak le.
 
 
 
 
 
 
 
Függetlenül attól, milyen idős a kutya, fiatal korától kezdve okvetlenül hallgattassuk el a mértéktelenül csaholó ebet.
 

Egy-egy eb megtanulja azt is, hogy csaholással elérhet valamit, amit kíván. Ez lehet táplálék, melyet a gazda kétségbeesetten odavisz neki, csakhogy mérsékelje az ugatást.

Társaság utáni vágyában is ugathat a kutya, vagy azért, mert nem engedik ki vagy be a lakásba. Ugat, ha magára szeretné vonni figyelmet, amennyiben ez sikerrel jár, újra és újra próbálkozik. Magányossága miatt is járhat a szája, különösen kennelben érzi magát elveszettnek, szeretne egy kis figyelmet, mivel egyéb eszköze nincs, ugat. Ilyenkor még a dorgálás is jól esik neki!

 

Fotó: flicker.com

Forrás:arcanum, kutya.hu

 

Kapcsolódó tartalmaink:
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A kutya ugatásának oka

  A kutya ugatásának oka

  Számtalan módon próbál kutyánk kommunikálni velünk. A kutyák legközönségesebb, leggyakoribb hangadási módja az ugatás, mégis ezt a nagyon természetes, látszólag igen egyszerű jelenséget sokan félre...

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.