Miért dorombol a macska

Miért dorombol a macska

A dorombolás a cica körüli rejtélyek egyike, melyet még ma sem fejtettünk meg igazán.

Általában pozitív választ takar, ám a macskák néha stresszhelyzetben, fájdalmat érezve, sőt haldokolva is dorombolnak. Annyi bizonyos, hogy a dorombolás nem tudatos hangképzés eredménye, inkább afféle reflex. Az agy jelet küld a gége izmainak, melyek a hangszalagokat mozgatják. Másodpercenként mintegy 25 rezgést hoznak létre be- és kilégzéskor, ez hozza létre azt a mormogó hangot, melyet dorombolásnak nevezünk.

 

A dorombolás segítette a vadmacskaanyát, hogy kölykei közelében maradjon. A kiscicák hangja alapján tudta, hogy mind mellette vannak. A dorombolás a kötődés kialakulását is elősegíti, endorfint szabadít fel, és álomba szenderíti a kölyköket.

 

A dorombolásnak gyógyító hatása is van. A kiadott hang frekvenciája (20-140 Hz) egybeesik azzal a tartománnyal, mely hozzájárul a sérülések utáni felépüléshez és növeli a csontok sűrűségét (legalábbis a macskák esetében – az emberi csontokon végzett kísérletek nem vezettek egyértelmű eredményre). Ez magyarázatott adhat arra, miért dorombolnak oly sokat a sebesült vagy beteg cicák.

 

 

 

 

Munka élet egyensúly :)

 

 

Hallottam olyan felvetésről, hogy a macskák doromboló hangja prédát is egyfajta kataton állapotba ringatja a gyilkos harapás előtt. És minket is képesek manipulálni, ha kell. 2009-ben dr. Karen McComb és munkatársai igazolták, hogy az emberek képesek különbséget tenni a táplálék után kuncsorog, úgynevezett „sürgető” és „nem sürgető” változat között. Az előbbi esetben olyan magas hangfrekvenciájú hangokat vegyítenek a dorombolásba, melyek panaszosan hangzanak. Az állatok így könnyebben érik el, hogy figyelmet vagy élelmet kapjanak tőlünk.

 

Egy cicatény:

A leghangosabb dorombolás Guinness-rekordját egy brit macsek, Smokey tartja, aki 67,7 decibellel adja ki ezt a hangot (nagyjából ilyen hangos a beszélgetés zaja egy étteremben).

 

 

Fotó: pexels.com

Forrás:Jackson Galaxy Macskamágia című könyv felhasználásával

 

 

Kapcsolódó tartalmaink

 

log
10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Hogyan és miért dorombolnak a cicák

  máj. 28, 2015

  Hogyan és miért dorombolnak a cicák

  Hogyan dorombolnak, milyen hangosan és miért teszik? Ismerd meg Te is!

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.