Miért kergeti a kutyám a farkát?

Miért kergeti a kutyám a farkát?

Charlotte C. Burn, a The Royal Veterinary College állatorvosa elemezte a kutyák farokkergető viselkedésének az okát. Tanulmányából kiderül, hogy ezen kutyák esetén a háttérben általában valamilyen klinikai probléma áll.

Amikor a kutyák elkezdik kergetni a farkukat, az először a gazik szemében vicces magatartás, ám amikor ez a viselkedés rendszeressé válik, a gazdikat is egyre inkább zavarja.

Charlotte C. Burn családi kutyákon végezte a vizsgálatait, ugyanis addig neurológiai zavarban, kényszeres viselkedést mutató vagy egyéb betegségben szenvedő kutyákkal készültek kutatások. 400 kutyát vett be a vizsgálatába, és arra az eredményre jutott, hogy a kutyák mintegy harmada hogy valamilyen klinikai rendellenességet mutatnak. Ezek rendszerint olyan figyelemzavarok voltak, amelyek a videókat feltöltő gazdáknak fel sem tűntek.

 

 

Gadik bátorítása miatt rögzült viselkedésforma

A kutatónő azt is megállapította, hogy a kutyákat sokszor szóban vagy nevetéssel bátorították a farokkergetésre. A videók elemzéséből kiderült, hogy ez a viselkedés jelentősen gyakrabban fordul elő zárt belső helyen (szobában), mint a szabadban, és a felvételek zöménél be volt kapcsolva a számítógép vagy a televízió.

A kutatónő arra a következtetésre jutott a PLoS One folyóiratban megjelent cikkében, hogy a kutyák farokkergetése időnként kóros, de ezt a viselkedést nem kezelik. Sőt gyakran bátorítják a kutyákat, hogy így viselkedjenek, mert feltételezik, hogy ez hozzátartozik egy kutya viselkedéséhez.

 

 

OCD (obsessive-compulsive disorder) - kényszerbetegség

Olyan pszichiátriai rendellenesség; olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. Egyéb tünetei is lehetnek. Ilyen a poroszkálás, forgolódás, levegőbe kapkodás vagy rágcsálás. 

Egy tanulmány szerint egyes kutyafajták, mint a terrierek, németjuhászok, az őrzésre nevelt kutyák hajlamosabbak a farokkergetésre.

Kölyökkutyáknál a legjellemzőbb a farokkergetés, azonban azt felnőttkorra kinövik.

 

 

 

 

Unaloműzés és figyelemfelkeltés

Igen jellemző rossz viselkedésforma kertben tartott kutyáknál, melyekkel a gazdi keveset foglalkozik. Csak azért kezdik el a farkukat kergetni, mert nem tudnak mit csinálni. A gazdi nem vesz róluk tudomást, nem viszi el őket sétálni.

Egy nagy mozgásigényű, kertben tartott kutyának is szüksége van a rendszeres, kerten kívüli szabad mozgásra és önfeledt játékra. Illetve sokan elfelejtik, de a közvetlen, gazdival való napi kapcsolat is elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya lelki egészségét fenntarthassuk.

 

 

Kölyökkor

Általában a kölyköknél is megfigyelhető a farokkergetés, de nagyjából egy éves korukra a gazdi megerősítése nélkül kinövik / elfelejtik ezt a viselkedésformát. Ez az a korszak, amikor felfedezik testük minden részét, és rájönnek arra, hogy van egy farkuk is.

 

 

 

Magas koleszterinszint

A kutatásban résztvevő kutyák közül a betegek többsége magas koleszterolszintet mutatott, mindkét, HDL és LDL koleszteroltípusra. A magas koleszterolszint meggátolja az agyhormonok folyását, ezzel befolyásolván az általános hangulatot és viselkedést.

 

Ha felfigyelünk arra, hogy kutyánk kergeti a farkát, mindenképp javasolt állatorvos felkeresése, hogy kizárjuk az esetleges megbetegedések kockázatát!

 

Forrás: haziallat.hu, origo.hu, kisallatorvos.hu, arcanum.hu

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Tudod hány féle pozícióban tudja tartani cicád a farkát? Ismered a jelentésüket?

  Minden farok tartásnak megvan a maga jelentősége. A boldogságtól a semleges érzéseken át az agresszióig minden fellelhető a cica farok tartásának palettáján.

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.