Miért morog a kutya

Miért morog a kutya

Általánosságban a morgásra érvényes, hogy minél magasabb hangszínen történik a hangadás, annál inkább elbizonytalanodott, félelemmel telített érzelmi állapotban van a kutya.

A mély hangon morgó kutya olyan agresszív kedélyállapotról tesz tanúságot, amelyben a félelemnek közvetlen eleme nem játszik közre.

 

A morgás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutya támadni is fog.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

Ellenkezőleg: rendszerint hangosabban morog olyan helyzetekben, amelyekben ugyan agresszivitása dominál, de a szociális gátlások visszatartják a támadástól vagy a harapástól. Ilyenformán a morgás az erődemonstráció egy fajtájává válik, és elsődlegesen olyan ellenségek ellen irányul, akik vagy amelyek nem keltenek az állatban félelmet.

A támadás pillanatában - ha erre egyátalán sor kerül - az ugatás rendszerint kifejezetten üvöltésbe csap át. Az intenzitás növekedésekor a morgást rövid, tompa ugatás szakíthatja meg - anélkül, hogy arra támadás következnék.

 

 

 

 

Morgás jelentése különböző helyzetekben

Mély tónusú, elnyújtott morgás előrenyújtott lábakkal és testtel azt jelenti, hogy "Gyere játssz velem!".

Ugyanez a megmerevített testtartás szemből jövő idegennel való találkozás esetén azt jelenti, hogy "Vigyázz, egy lépést se gyere közelebb!".

Amennyiben a hangadást még fokozottan hátrahúzódó íny, előreálló fülek, ráncolódó orrnyereg testjele is kíséri, akkor az azt jelenti, hogy növekszik a kutyatámadási hajlandósága és egyre inkább agresszívvé válik, vagyis: "Amennyiben nem távolodsz vagy nem változtatod a viselkedésed barátságossá, megtámadlak!".

A mély hangú morgás a kutya agresszív állapotát (» Agonisztikus [harci] viselkedés) jelzi és közli; nem jelenti azt feltétlenül, hogy a kutya támadni is fog, sőt ált. hangosabban morog olyan helyzetekben, amelyekben ugyan agresszivitása dominál, de bizonyos gátlások visszatartják a támadástól, ill. a harapástól.

 

Bizonyos morgásszerű hangjelekkel a kutyák bizonytalanságukat, határozatlanságukat, enyhe félelmüket is kifejezhetik.

 

Amikor a kutyák morgás közben le-föl váltakoztatják a hangszínt, azzal azt közlik, hogy "Amennyiben közelebb jössz, én elmenekülök."


Ennek ellenkezőjét jelenti, amikor folyamatos, magas hangszínű morgás-ugatás keverékét hallatják a kutyák: "Félek tőled, de ha megtámadsz, akkor védekezni fogok."
 

 

 

 

A kutya morgása fizikai vagy egészségügyi állpotváltozást is jelenthet

Ha kutyád eddig nem morgott rád, de most hirtelen rádmordult amikor megközelítetted, vagy éppen megérintetted, az fájdalom jele is lehet. Egy beteg, fájdalmat érző állat könnyeben odakaphat mint egészséges társa.

Álvemhes szukáknál figyelhető meg egy idegenekkel szembeni nagyobb ellenállás. Sokkal inkább türelmetlenekké válnak az ismeretlenekkel szemben, akik közeledni szeretnének feléjük.

 

 

Minden esetben, amikor morgást tapasztalsz kutyádnál, rendkívül fontos a helyzet - vagy állapotfelismerés. Meg kell értened, hogy mit akar a morgással közölni.

Amennyiben viselkedése agresszívvé válik, ismerd fel és kérj segítséget. Vidd állatorvoshoz, hogy a szervi elváltozásokat kizárjátok. Ha mindez megvan, és kutyád egészséges, akkor viselkedésterapeuta felkeresése ajánlott.

 

Felhasznált irodalom: kutya.hu, arcanum

Fotó: flicker.com

 

 

Kapcsolódó tartalmaink

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A kutya morgásának érzelmi töltetét is felismeri az ember

  máj. 18, 2017

  A kutya morgásának érzelmi töltetét is felismeri az ember

  Magyar kutatók tanulmányozták, hogyan értékelik az emberek a kutyák játékos és agresszív morgásainak érzelmi töltetét - írta az MTI-nek küldött közleményében az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE).

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.