Miért nyalogat a kutya

Miért nyalogat a kutya

Egy kutyagazdi nap mint nap találkozik azzal a jelenséggel, amikor kutyája megnyalja vagy a kezét, vagy a lábát esetleg az arcát. Ezt senki sem veszi tolakodásnak, sőt egy természetes tulajdonságnak, amelyet a gazdik kifejezetten szeretnek.

„Ha egyszer a kutyád elmondhatná, mi mindent lát, érez, hall és szagol benned, beleértve minden lelkiállapotodat, és a bajaidat, még tán a jövődet is, többé nem kellene pszichológushoz menned."
(Müller Péter)

 

 

De egy kutya nyalogatásának az oka nemcsak a szeretetet fejezi ki, ennél sokkal összetettebb jelentése van.

 

 

Édesanyjuktól tanult viselkedésminta

Amikor egy kölyök az édesanyjától több nyalogatást kap, akkor az pozitív hatással van a kicsi stressz szintjére. Ezek a kölykök felnőtt korban könnyebben tudnak alkalmazkodni és a váratlan stresszhelyzeteket jobban tudják majd kezelni.

Kutyád érzi ha stresszes vagy, ezért nyalogatásával próbálja csökkenteni magas stressz szintedet.

 

 

Kutyánk a felderítő

Testünk verejtékmirigyekkel van teli, ezért kutyánk a veretjék lenyalogatásával megismerheti egészségi állapotunkat is. A túlzott emberi verejtékezés számos betegségre utalhat, mint például cisztás fibrózisra, pajzsmirigy-problémákra, cukorbetegségre vagy nem utolsó sorban rákos daganatokra is.

Tehát kedvencünk amikor megnyal bennünket, számos információt gyűjt be testi- és lelki állapotunkról.

 

 

 

 

Étel illatát érzi rajtad

Az ebéd elkészítése vagy elfogyasztása után hiába törlöd le az arcod vagy a kezed, kutyád érezni fogja rajtad ezeket az illatokat. Étkezésed után akár 1-2 órával is képes megérezni rajtad, hogy mit ettél. Ezért egy jó kutyapuszi ez esteben is elkerülhetetlen.

 

 

Viselkedésedre adott pozitív válaszreakció

Ha kutyád szeret téged nyalogatni, és a te rakciód mosoly vagy jókedv, akkor egyszerűen kutyád csak azt a kellemes állapotot szeretné nálad elérni, hogy jókedvre deríthessen.

Ha nem tetszik kutyád nyalogatása, akkor kevésbé fog ezzel a tevékenységgel próbálkozni.

 

 

Amennyiben ez a viselkedése neked nem tetszik, nyugodtan le tudod róla szoktatni, neki nem jelent különösebb nehézséget. Viszont ha imádod, ahogy hozzád bújik és szeretettel teli nyalogatását szívesen fogadod, akkor csak élvezd, és add át magad a pillanatnak, és tudd mennyire fontos vagy számára.

Egy dologra azonban érdemes figyelni. Ha nyalogatása vagy saját tisztálkodása túlzottá válik, az betegség vagy viselkedési zavar jele lehet! Ez esetben kérd ki állatorvos tanácsát, de viselkedésterapeutához is fordulhatsz, aki készséggel válaszol minden felmerült kérdésedre.

 

 

 

Forrás: vetstreet.com, origo.hu

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Hagyjam hogy kutyám megpusziljon és én puszilgathatom őt?

  Hagyjam hogy kutyám megpusziljon és én puszilgathatom őt?

  Számtalan tudományos cikket olvashatunk arról, hogy nyugodtan engedjük kutyánknak a puszilgatást. Azonban rengeteg ellenpéldával is találkozhatunk, ezért sokunkban felmerülhet a kérdés, vajon akkor...

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.