Miért nyüszít a kutya

Miért nyüszít a kutya

Mindent megteszel, hogy kutyád jól érezze magát, ő mégis nyüszít. Van olyan, hogy elmégy otthonról és akkor kezd rá, de van olyan hogy még otthon vagy és akkor hallatja ezt az érdekes és egyben szomorú hangadást.

Kutyánk nemcsak kölyök korban tud nyüszíteni, hanem felnőtt korában is megtartja ennek a nyüszítő, síró hangadásnak a különböző formáit.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy félelmük vagy fájdalomérzetük kifejezésére használják. Azonban ennél sokkal tágabb mindaz, amit ki szeretnének fejezni.

 

Nyüszítés formái

Ennek a hangadási formának egy különös, nagyon magas hangszínű változatát használják abban az esetben, ha a gazdi viselkedése a kutyával szemben drasztikusan megváltozik, és a kutya elbizonytalanodva nem tudja, hogy mi történt, mi fog történni, és miként kellene reagálnia.


Amikor a nyüszítő hangadást vakkantásszerű végződéssel fejezi be a kutya, akkor általában valamilyen kérését, vágyát kívánja tudatni emberi társával: "Kérem, akarom, add ide!".

Ha a vonyító hangadás vége mély tónusú hanggal elhalkul, annak a jelentése: "Gyere, menjünk innen!".

A magas hangszínen, barátságos hangnemben, járkálás közben hallatott rövid, sírásszerű nyüszítéssel a kutyák izgatott, elvárásokkal teli lelkiállapotukat juttatják kifejezésre: "Induljunk már sétálni és játszani, mert nagyon izgatott vagyok."

Az időnként hosszan kitartott, egyenletes nyüszítő hang leadásával tudatják a kutyák a környezetükkel, hogy "Ez itt az én területem!".

 

Különleges öröm vagy meglepetés esetén számos kutya magas, vibráló, nyüszítő hangot ad. Ez a hang általában csak olyan öröm következtében váltódik ki, melyben nincs várakozás, vagy reménykedés - csupán elégedettség. Ám ha a család egyik régóta távol lévő tagja érkezik haza, a viharos üdvözlő ceremóniát nyüszítés kísérheti.

A fiatal állat olyankor nyüszít, amikor anyját üdvözli. Az anyaállat viszont sohasem köszönti kölykét ilyen hanggal. Némelyik kutyánál az a benyomása támad az embernek, hogy ezt a hangot a kutyák vagy személyek válthatják ki nála, illetve akikről kölyökkorából kellemes emlékei vannak.

 

 

 

Egyedülmaradás előtti nyüszítés

Némelyik kutya már a gazdi elmenetelének előkészületeit érzékelve elkezdi a nyüszítést, mert a távozási rituálét már összeköti az egyedül maradás következményével.

Nem tévesztendő össze a jelenség a krónikus stresszben szenvedő és emiatt ugató, csaholó kutya jelenségével, mely egyedül hagyva és a gazdája jelenlétében egyforma intenzitással, látszólag minden ok nélkül, örökös hangadással fejezik ki pszichikai terheltségét.

 

 

Fizikai okok

Amikor egy kutya hirtelen nyüszíteni kezd, annak egyik legfőbb oka az erős vizelési vagy székelési inger.  Ennek oka, hogy a kutya egy tiszta állat, amely nem szeretné a helyét összepiszkítani. Ha az ajtónál áll, mindenképp bizonyosodj meg arról, hogy valóban ez lehet-e a problémája.

Ha a kutya minden ok nélkül, hirtelen kezd el nyüszíteni, akkor figyeld és ha ez az állapot nem szűnik, a kutyádnak fájdalmai lehetnek. A helyzet rosszabodhat, ha a kutyád lefekszik és a hívásodra sem reagál. Ez esetben azonnal keresd fel az állatorvost!

 

 

Felhasznált irodalom: arcanum.hu, kutya.hu

Fotó: flicker.com

 

 

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A kutya köhögés meglepő okai

  A kutya köhögés meglepő okai

  Amikor kutyád köhögni kezd, természetesen aggodalommal tekintesz rá, mint minden gondos gazdi. Éppen ezért érdemes a köhögés okát kideríteni.

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.