Miért sír a cica?

Miért sír a cica?

A friss szülők tudják mit jelent az a kérdés, hogy miért sír a baba? Ezt sokszor elég nehéz megállapítani főleg, ha ez a baba egy cica.

Igen a cicák sírnak, ami különböző okokból történhet, de mindenképpen foglalkozni kell velük, ha nyafognak, ugyanúgy ahogyan kisbabánkkal tesszük. Íme néhány gyakori ok, amiért sírhat egy cica és hogy hogyan segíthetünk ilyenkor neki.

Ha magányos

Ha egy cica folyamatosan sír, akkor lehet, hogy a figyelmünket keresi vagy egy másik cicát, esetleg az anyukáját, különösképpen akkor, ha örökbefogadott kiscica. Hogy segítsünk neki, a nap folyamán sok időt kell vele foglalkozni, játszani, de ha ez nem megoldható, akkor ajánlott egy másik társ beszerzése. Szakértők szerint egyébként is ajánlott a cicákat párban befogadni.

Ha a cica elveszett vagy zavarodott

Ha a cica újonnan került a házhoz és annak egészét engedélyezzük, hogy bejárja, akkor megzavarodhat, hogy hol van. Ijesztő lehet számára a nagy terület és elkezdhet sírni, mert nem talál vissza az alomhoz vagy a macskaágyhoz. Ezért ajánlott egy új cicának kisebb mozgásteret biztosítani az első hetekben és miután biztonsággal közlekedik a kisebb területen fokozatosan felfedezheti a ház többi részét is.

Ha éhes

Ugyanúgy ahogyan a kisbabák a cicák is sírnak, ha úgy érzik, hogy túl sok idő eltelik két étkezés között. Ha mindig sír az ennivalóért akkor érdemes fontolóra venni, hogy kevesebb időközönként kapjon enni. A fiatal macskák gyorsan fejlődnek és megfelelő mennyiségű nedves táplálékra van szükségük, ezért a kiscicát etetni kell, ha éhes. Növeljük az adagját vagy a gyakoriságát, ha azt vesszük észre, hogy sírt az eledelért. Egy-három-négy hónapos cicánál már be lehet tartani egy étkezési ütemtervet, de az ennél kisebbeknél ajánlott az igény szerinti etetés.

Ha kakilnia kell

A nyolchetesnél fiatalabb kiscicáknál nem meglepő, ha székletürítés előtt vagy közben nyafognak, amíg nem feszül a pocakjuk addig ez teljesen normális. De ha minden alkalommal sír és problémái vannak, nehezen vagy egyáltalán nem kakil, akkor ajánlott állatorvoshoz vinni, hogy megbizonyosodjunk róla nincs egészségügyi probléma a háttérben. Komolyan kell venni a székrekedés, a hasmenés és más gyomor-bélrendszeri problémák kezelését.

Ha fáj valamije

Ezt biztosan tudni fogod. A sérült állat sírása felejthetetlen. Ha ezt az éles sikoltó sírást halljuk biztosak lehetünk benne, hogy fáj neki valami. Ennek több oka lehet, de a leggyakoribb ilyen fajta sírás akkor történik mikor a farkára lép valaki. Azonnal foglalkozzunk a fájdalom forrásával és ha úgy ítéljük meg, hogy komolyabb a sérülés akkor rögtön vigyük állatorvoshoz.

Ha a cica beteg

A fájdalmas sikolyok betegséget jelezhetnek, ami nem feltétlenül szemmel látható, de mindenképpen foglalkozni kell vele. Ha emellé fáradtság is párosul rögtön orvoshoz kell fordulni. Fontos tudni, hogy nem mindig jelzik hangosan, ha betegek, időnként csak letargikusnak, fáradtnak látszódnak. Tehát nagyon oda kell figyelni a cica viselkedésére, hogyha megváltozik, akár hangos sírás, akár melankolikus elvonulás esetén.

Forrás: petmd
Főkép: Shutterstock

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Felkészülés a kiscica fogadására

  Felkészülés a kiscica fogadására

  Kiscicánk költözése előtt a nagy izgalomban szenteljünk kellő figyelmet a fizikai felkészülésre is. A számunka komfortos otthont alaposan át kell vizsgálni, és sokszor változtatásokra is szükség va...

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.