Szeparációs szorongás vagy szeparációs stressz

Szeparációs szorongás vagy szeparációs stressz

A munkából hazaérve hihetetlen látvány fogad nap mint nap? Kutyád szétrágta a kedvenc párnád, darabokra szedte a cipőd, a sarokba vizelt vagy csak a szomszéd hív, hogy miért sír ennyire? A szeparációs stressz – sajnos – mára mondhatni népbetegség lett a kutyák között. Közel minden második kutyatulajdonos találkozott már ezzel a problémával, ki rövidebb, ki hosszabb ideig, sőt olyan is akad, aki egy életen át képtelen kigyógyítani belőle kutyáját.

Mit nevezünk szeparációs szorongásnak?

Egyfajta viselkedészavar, amely kidolgozott nevelési módszerrel megszüntethető, illetve gyógyszeres kezelése is létezik, de ehhez csak akkor folyamodjunk, ha már minden egyéb lehetőséget kiaknáztunk, és állatorvosunk is ezt a megoldást javasolja.

 

Szeparációs stressz tünetei:

 • hiperaktivitás
 • széklet evés
 • szökés
 • rágás, rombolás, túlzott ásás
 • rossz helyen történő vizelés és / vagy székletürítés
 • ugatás, vonyítás
 • étvágytalanság
 • remegés
 • család létszámának változása (halál, kisgyermek érkezése)
 • lakóhely változása (költözés)
 • napirend módosulása
 • tág pupillás

 

A szeparációs stresszt kiváltó tényezők:

 • Az egyik – általában ez a gyakoribb – a falka sorrendjének nem megfelelő kialakításában keresendő. A kutya úgy érzi, ő a falka vezetője, és mint falkavezér felelős a család többi tagjának biztonságáért. Ám amikor a kutyát bezárjuk a lakásba, ezzel elválasztjuk a falkájától, lehetetlenné téve számára falkavezéri teendőinek ellátását, és ezzel nem lesz képes ellátni a falkavezér szerepét.
 • Másik oka egyfajta rosszul rögzült viselkedés. Rengeteg gazda követi el azt a hibát, hogy ha a kutya elkezd nyüszögni, ugatni valamiért, azonnal ugrik, és teljesíti a kutya óhaját. Így sajnos akaratlanul is kialakítják a kutyában azt az érzést, hogy minden problémára megoldást jelent az ugatás.

 

 

Kölyök érkezik a házhoz

 

A kölyök hazaérkezése utáni vonyítás/sírás

Kölyökkutyáknál nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a szeparációs stresszt az új otthonban töltött első pár nap sírdogálásával. Ezt a viselkedést elszakítási fájdalomnak nevezzük. A kiskutya számára bizonyos fokig feltétlenül nyugtalansággal jár a régi környezetből való kiszakítás, az elválás régi falkájától, az új családdal való kapcsolat kialakítása… Ilyenkor a legjobb, ha közömbösek maradunk, de nagyon fontos, hogy soha ne simogassuk, nyugtatgassuk a kölyköt, ezzel a hozzáállással elkerülhetjük a későbbi szeparációs stressz kialakulását.

Amennyiben a kölyköt a kezdetektől fogva megfelelően kezeljük, biztosra mondható, hogy nem fogunk ezzel a gonddal találkozni.

 

Teendőink az első naptól a szeparációs szorongás megelőzésére:

 1. Tudatosítsuk a kis jövevénnyel, hogy ki a falka vezetője. A falkavezérségi szabályok betartásával nemcsak a szeparációs stressz kialakulását előzhetjük meg, de rengeteg későbbi problémának is elébe mehetünk.
 2. Fontos a kiskutya fokozatos hozzászoktatása az egyedülléthez. Első pár alkalommal mindössze néhány percre hagyjuk el a lakást. Lényeges, hogy soha ne köszönjünk el a kutyától – hiszen a falkavezér nem kér engedélyt, hogy elhagyhassa a falkáját –, és soha ne köszöntsük egyből a kutyánkat, ha hazaérünk, még akkor se, ha csak öt percre mentünk el otthonról.
 3. Elsőként mindig a falka ember tagjait üdvözöljük, hiszen ők állnak előbb a rangsorban, és a kutyát csak akkor hívjuk magunkhoz, hogy ha már nem ugrál, nem nyüszög, nem rántja le rólunk a nadrágot. Ezekkel az ötperces gyakorlatokkal hamar rögzíthetjük, hogy mindig vissza fogunk térni hozzá, így akkor sem lesz ideges, ha később hosszabb időre marad egyedül.

 

 

Mitől alakulhat ki a szeparációs szorongás, ha eddig nem volt?

Nem feltétlen kölyökkorban jelentkezik. Gyakran valamiféle hirtelen változás is elég a családban, amely előidézheti a kutya megváltozott viselkedését. Költözés, betegség, válás, új családtag, sőt új állat érkezése felboríthatja a falka sorrendjét. Ilyenkor nincsen más dolgunk, mint elölről kezdeni mindent, és újra felépíteni a falkát.

De mi a helyzet olyankor, amikor nem történik semmi változás, a kutya mégis elkezd szorongani, amikor egyedül marad? A megváltozott viselkedés előre jelezhet akár egy komolyabb betegséget is. Gyakran mi még semmit sem érzékelhetünk, amikor a kutya már megérzi a veszélyt. Érdemes ilyenkor jobban odafigyelnünk egymásra és önmagunkra is.

 

 

 

Teendőink, ha már kialakult a szeparációs szorongás

Mielőtt bármilyen kezeléshez is hozzákezdenénk, ki kell zárni az esetleges betegségek fennálását (pl. inkontinencia). Kedvencünket vigyük állatorvoshoz, és zájuk ki az összes betegség lehetőségét.

Közben a lakásba szereljünk fel kamerát és nézzük meg mit csinál kutyánk egyedül otthon távozásunk után. Ha egyértelmű, hogy stressz okozza, indulhat a kezelés:

 

 1. Rendbe kell tenni a falkán belüli sorrendet. A kutyának teljes mértékben el kell ismernie minket, mint a falka vezetőjét, mert e nélkül kevés esélyünk van arra, hogy megszüntessük a problémát. Az első időkben rengeteg türelemre és kitartásra lesz szükség, de megéri! A kutya amellett, hogy megtanulja, ki is az úr a háznál, megtudja tőlünk, mi az a viselkedés, ami nekünk nem tetszik. Ez leginkább azoknál a kutyáknál fontos, akikben régóta és mélyen rögzült a helytelen viselkedés.
 2. Ki kell jelölni a számára azokat a helyeket, ahol szabadon mozoghat, és azokat, ahová tilos belépnie (az is sokat segíthet, ha kutyakerítéssel leválasztunk neki egy részt, amikor elmegyünk otthonról).
 3. Következetesség, következetesség! A szabályokat mindig tartassuk be vele
 4. Ne hagyjuk egész napra egyedül, és vigyük minél többet kutyák valamint emberek közé.
 5. Ha otthon vagyunk, ne legyen egész nap velünk kedvencünk. Alakítsuk ki, mikor kell tőlünk távol lennie, szokja meg napi 1 órában, hogy a gazdi otthon van, de mégsem vele foglalkozik.
 6. Ki kell alakítani számára egy napirendet, amit minden körülmények között be kell tartani a gazdinak. Ez azért fontos, mert lesz egy biztos támpont az életében.
 7. Meg kell határozni a lakásban tartott kedvenceknél egy házirendet. Pontosan körül kell határolni a kutyának, mi az amit szabad, és mi az amit nem.
 8. Határozzuk meg, és tudassuk kutyánkkal milyen viselkedési normák vannak, amelyek betartásád elvárod tőle.
 9. Bizonyos szintű önállóság megkövetelése.

 

Távolléthez szoktatás

Első lépésben mindössze öt percre hagyjuk magára a kutyát, és várakozzunk az ajtó előtt. Amint meghalljuk, hogy elkezd nyüszögni, kaparni, abban a pillanatban határozottan lépjünk be, és egyetlen hang nélkül dobjunk mellé egy üres műanyag palackot, majd újra hagyjuk magára.

Nagyon lényeges, hogy a kutya érezze, komolyan mérgesek vagyunk rá – testtartásunkkal, mimikánkkal is sugalljuk ezt – azért, amit csinál, mert nagyon hamar képesek felismerni, ha a gazda nem gondolja komolyan a szidást, és így hamar játékba fulladhat az egész.

Az első olyan alkalom után, amikor sikerül fél órát csöndben kibírnia, akkor lépjünk be az ajtón, de nagyon fontos, hogy ilyenkor se szóljunk hozzá, várjunk 10-15 percet, majd amikor már nem ugrál fel ránk, akkor hívjuk magunkhoz, és vigyük el sétálni, játsszunk vele, miközben folyamatosan dicsérjük őt.

Minél többet gyakoroljuk ezt vele, annál mélyebben fog az új, helyes viselkedés rögzülni benne.

 

 

A kutya napi lefárasztása létfontosságú feladat

 

Mivel segíthetünk még a szeparációs szorongás csökkentésén?

Nem is gondolnánk, milyen fontos a kutya számára kialakított fekhely. A kutya annál jobban képes pihenni, minél nagyobb biztonságban érzi magát az adott helyen. Nem véletlen, hogy a kutyák szívesen fekszenek az asztal, a székek alá… Próbáljuk meg a kutya fekhelyét is ehhez mérten kialakítani. Párnáját, takaróját tegyük bele egy szállítóbokszba, amely oldalról és felülről is fedett, így teljes menedéket képes nyújtani az ebnek.

Ha elmegyünk otthonról, ne köszönjünk el tőle.

Az első időkben ne hagyjunk elöl semmi olyan tárgyat, amit gyakrabban használunk. A kutya nem véletlenül mindig a távirányítót, a telefont, a papucsot, a szemüveget szedi szét. Számára ezek a tárgyak köthetők leginkább a gazdához, miután azt látja, hogy ezekkel foglalkozik a legtöbbet… hát, ő is ezeket rongálja meg a legszívesebben.

Jutalomfalattal töltött játék legalább fél óra játékidőt nyújt.

Soha ne rögtön etetés után hagyjuk magára a kutyát. Az ürítési inger leggyakrabban etetés után jelentkezik, így a kutya hisztije gyakran ehhez köthető.

A kutya számára nemcsak a fizikai, de a szellemi kifárasztás is ugyanolyan fontos. Biztosak lehetünk benne, hogy egy fáradt kutya sokkal kevesebb kárt tesz, mint egy robbanás előtt álló energiabomba. Gondoljunk csak a gyerekekre… Még a legjobb gyerek is hajlamos pusztítani, ha unatkozik. És ne dőljünk be a több ezer forintért vehető játékoknak, melyek állítólag segítenek, hogy a kutya ne unatkozzon egyedül. Ezek a játékok csak pár napig érdekesek az eb számára, aztán unalmassá válnak, és a rossz viselkedés ugyanúgy előjön… csak a pénztárcánk lesz néhány ezressel könnyebb. E helyett vegyünk neki borjúcsontot, ami akár nyersen is adható, azzal elfoglalhatja magát, míg a család távol van.

Ugyanúgy biztosak lehetünk benne, hogy egy új kutya befogadása sem segít majd a problémán. Ahelyett, hogy a két kutya lefoglalná egymást, már kettesben fognak üvölteni és lakást rongálni. A rossz viselkedés határozottan gyorsabban átragad, mint a jó…

 

A szeparációs stressz nem kezelhetetlen probléma, de ha egyszer rögzült a kutyában, akkor nehéz kinevelni belőle. De higgyünk benne, kitartással és következetességgel teljes mértékben orvosolható!

Nem kellenek bonyolult, követhetetlen szabályok, csak egyszerűek, betarthatóak, kiszámíthatóak, amihez igazodni is lehet. Ehhez kívánunk kellő türelmet és kitartást Neked!

 

 

Fotó: flicker.com

Forrás: csaladikutyaiskola.hu, kutya.hu

 

log
10
Összesített értékelés
3 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Stressz jelei kutyáknál

  Stressz jelei kutyáknál

  Nagyon fontos hogy felismerd a stressz jeleit, ugyanis komoly gondokat előzhetsz meg vele!

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.