Tudod miért világít a cica szeme sötétben?

Tudod miért világít a cica szeme sötétben?

A régi időkben az emberek féltek a világító szemű macskáktól, azt hitték, hogy ezek az állatok az ördöggel cimboráltak. Azonban ma már tudjuk, hogy nem ez az oka a világító szempáraknak ;)

A macskák szeme kitűnően alkalmazkodott az szürkületi illetve az éjszakai vadászathoz, amelyben elegendő minimális fény ahhoz, hogy sikeresen tudjanak zsákmányt szerezni.
 
Tudjuk, hogy cicánk pupillája sötétben nagyobb lesz. Azonban ez nem elég a kitűnő vadászathoz. Szükségük van a recehártya mellett egy visszatükröző rétegre, amelyben mészkristályok is vannak. Ezt nevezzük másnéven tapetum lucidum-nak.
 
A tapetum lucidum a recehártya mögött helyezkedik el. Úgy erősíti a látást, hogy a fénynek azt a gyengébb részét is visszaveri, amely egyébként nem érné el a fényérzékelő sejteket. A visszaverődés fölerősíti a gyengébb sugarakat, és így azok végül mégis adnak ingereket érzékelősejteknek, vagyis nem mennek veszendőbe. Ezáltal lényegesen emelkedik a befogadott fény mennyisége.
 
 
 
 
 

A tapetum lucidum által visszavert fényt a cica szeme a fényforrás felé tükrözi vissza, ezért világít a  szeme az éjszakai fényben.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

 

Érdekesség, hogy cicánk szeme kétszer is felhasználja a fényt. A szemében megtalálható festéréteg nem nyeli el a fénysugarakat, hanem a a tapetum lucidum megállítja azokat és visszaveri a sugarakat a látósejtek közé. Ennek köszönhetően egy jóval világosabb képet kap cicánk, mint mi az éjszakai sötétségben.

 

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.