Üdvözléskor miért hozza kutyád magával a játékát?

Üdvözléskor miért hozza kutyád magával a játékát?

Minden alkalommal, amikor hazaérsz, kutyád lelkesen fogad az ajtóban? Minden kedvencnek más az üdvözlési rituáléja. Egyes kutyák farkukat mozgatják, mások nyalogatják a gazdi kezét,vannak akik örömükben a gazdira ugranak, és vannak olyanok is akik imádják a gazdi kezét megrágcsálni.

 

Az egyik édes köszöntési mód az, amikor kedvencünk imádott játékával a szájában üdvözöl minket.  Ha a Te kutyád is így köszönt, tudod miért teszi?

 

A válasz azért egy kicsit bonyolultabb lehet mint aminek gondolnánk, ugyanis kedvenceink eltérő motivációval rendelkezhetnek, amiért játékukkal üdvözölnek minket az ajtóban.

 

Íme a három legjellemzőbb ok:

 

Egyszerűen csak a játszani szeretne

 

Amíg távol voltál, addig kedvenced elfoglalta magát otthon. Pihent sokat azért, hogyha hazaérsz a nap fénypontja következhessen számára. Éppen ezért, amikor hazaérsz, alig várja hogy együtt játszhassatok. Tehát az egyik legjellemzőbb mondanivalója az, hogy "Gyere velem játszani!"

 

Egyes kutyáknál előfordulhat, hogy ez az izgalmi állapot akár estig is eltarthat.

 

Egyes kutyák számára ez az izgalom abból eredhet, hogy mindenképp szeretne veled eltölteni egy kis időt. Nem akar késlekedni. Így ez kifejezetten akkor figyelhető meg, amikor munkából térsz haza.

 

A játék, amelyet kutyád kiválaszt, általában egy olyan játék, amelyet a leggyakrabban használtok együtt. Ha ez az üdvözlő viselkedés tetszik neked, akkor soha ne felejts el játszani vele, amikor hazaérsz.

 

Be akarja mutatni neked a játékát

Bizonyos kutyák egyszerűen csak be akarják mutatni a gazdinak kedvenc játékukat, de nem feltétlenül akarnak játszani vele. Előtérbe szeretnének kerülni, de amikor a gazdi hazaér, és megmutatják játékukat, utána visszavonulnak.

 

Rácsodálkozhatunk, hogy mi lehet ennek a viselkedésnek az oka. Figyelj ilyenkor magadra! Figyelsz rá? Beszélsz hozzá? Észreveszed közeledését?

 

Ezek a kutyák megtanulták, hogy a gazdi figyelmét jobban felkelthetik, ha egy játékkal a szájukban üdvözlik őket. Imádják az osztatlan figyelmet, amelyet játékuk bemutatásával kapnak.

 

A kutya motivációja ebben az esetben a gazdival való kölcsönhatás elérése, egy tiszta gazdi-kutya kommunikáció.

 

Feszült kutya gondolatainak elterelése

Az olyan kutyák számára, amelyek sokszor izgalmi állapotban nem kívánt viselkedésformát vesznek fel, mint pl. az ugatás vagy a csípés, hasznos lehet számukra a találkozás pillanatában egy játékot adni nekik, hogy a játékra átirányítsák ezt a viselkedésüket, illetve szájuk mással legyen elfoglalva.

 

Számos ismétlés után kutyád megtanulhatja, hogy érkezésedkor játékot kap. Így ahelyett, hogy arra kényszerítenéd a kutyát, hogy üljön le vagy menjen el, egy pozitív változást hozhatsz életébe, amely segítségével megszabadulhatsz a problémás viselkedési módtól.

 

Tehát összegzésül minden kutya máshogy várja a gazdit. Ki farokcsóválva, ki játékkal a szájában, de a lényeg mégis az számunkra, hogy kedvencünk jól érezze magát a bőrében és mi tudjuk mit szeretne.

Fotó: pexels.com , Forrás:petmd.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Így játsz a cicáddal

  Így játsz a cicáddal

  Ha szeretnéd igazán boldoggá és egészségessé tenni cicádat, az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a játék nagyon fontos számára. Nem afféle luxus vagy úri passzió, amelyre akkor kerítesz sort, ha é...

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.