Vakarózás, de mennyi az egészséges vakarózás mértéke?

Vakarózás, de mennyi az egészséges vakarózás mértéke?

A cikkből kiderül melyek az okok, a betegség jelei, és melyik fajtákra jellemző.

Miből tudom hogy a kutyám többet vakaródzik, mint kellene?

Az egészséges kutyák is rendszeresen vakaródznak. A következő esetekben kell arra gondolnia, hogy a vakaródzás hátterében valamilyen betegség vagy fertőzés áll:

 • A kutya egy pontot vakar, rágcsál vagy nyalogat kitartóan a testén
 • Szőrhullás, a bőr kipirulása, pörkök megjelenése az érintett bőrön
 • Világos szőrű állatokon a szőr elszíneződése a lábvégeken, egyéb testrészeken (ugyanis a kutyák azt a viszkető testrészt, amit vakarni nem tudnak, kitartóan nyalogatják, és ez vezet a szőr elszíneződéséhez)
 • A kutya pihenés közben is gyakran felriad, és hevesen elkezd vakaródzni, vagy rágcsálni önmagát.
 • Erős korpázás is jelentkezik a vakaródzás mellett.

 

Mitől vakaródzik a kutyám?

A vakaródzás számos betegség tünete lehet. Rendszerint nem mondható ki az első vizsgálat után, hogy pontosan mi áll a vakaródzás hátterében. A bőrbetegségek az állatoknál sem tartoznak a könnyen diagnosztizálható és meggyógyítható problémák közé, így egyéb vizsgálatokra is szükség lehet ahhoz, hogy megtaláljuk a vakaródzást kiváltó okot. Mindazonáltal a leggyakrabban az alábbi betegségek kísérő tünete a bőr viszketése:

 • Bűzmirigy gyulladás
 • Bolhanyál allergia
 • Egyéb allergiás megbetegedések (táplálékallergia, pollenallergia stb.)
 • Egyéb külső élősködők (rühatkák, ragadozóatka fertőzés)

Mégis, hogyan diagnosztizálhatóak ezek a betegségek?

Az alapbetegség felderítésekor először a leggyakrabban előforduló problémákra kell fordítani a figyelmet, így a bűzmirigy vizsgálata, illetve a kutya bolhátlanítása az elsődleges feladat. Ezenkívül szükség lehet bőrkaparék illetve szőrminta vételére és ezek laboratóriumi vizsgálatára is. Az allergiás eredet tisztázása érdekében a visszatérő, viszketéssel járó bőrbetegségek esetén allergiavizsgálat elvégzése, illetve a táplálékallergia felderítésére speciális diéta etetése válhat indokolttá. Ezek mellett gyakran vérvétel is szükséges, hogy közelebb juthassunk a diagnózishoz.

Látható, hogy az esetek egy részében meglehetősen hosszadalmas a diagnózishoz vezető út, azonban elegendő türelemmel végül kideríthető a vakaródzás valódi oka. Arra is fel kell készülnünk azonban, hogy egyes kutyáknál az alapbetegség élethosszig tartó kezelést és odafigyelést igényel.

Minden esetben ilyen súlyos a probléma?

Nem, szerencsére az esetek döntő részében a vakaródzás csak átmeneti, leggyakrabban a bolhanyál allergia vagy bűzmirigy gyulladás okozza.

Egyes fajtáknál gyakoribbak a viszketéssel járó betegségek?

Bármely kutyában kialakulhat bőrviszketéssel járó allergiás betegség, azonban egyes fajták egyedei rendszerint érzékenyebb bőrűek a többinél. Gyakoriak az ilyen természetű problémák elsősorban a west highland white terrierek (westik), spánielek, uszkárok, retrieverek között

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Szájüregi betegségek jelei kutyáknál

  Szájüregi betegségek jelei kutyáknál

  A szájüregi problémák kedvenceink között igen gyakran előforduló betegségfajták. Ezért érdemes minden tudatos gazdinak ismernie a tüneteket és a teendőket.

  Állati kvíz

  Viselkedés

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.